Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat

Baki Adam

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat Sözleri ve Alıntıları

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat sözleri ve alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat kitap alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Rabbaniler demişlerdir ki, şu anda İsrail oğullarının elinde bulunan Tevrat, Musa'nın getirdiği Tevrat olmayıp, Ezra'nın telif ettiği Tevrattır. Onlar, Musa'nın getirdiği Tevrat'ın kaybolduğunu ve sonra unutulduğunu iddia etmişlerdir. Bu iddia, dinin tamamen sakıt olması demektir. Eğer Müslümanlar, Rabbanîlerin bu iddialarını bilselerdi, bizi tan etmede ve bizimle tartışmalarında başka bir delile ihtiyaçları kalmazdı. Zaman zaman, Müslüman kelamcılar 'Sizin elinizde mevcud olan Tevrat, Musa'nın getirdiği Tevrat değildir' diye saldırıda bulunur ve biz onları yalancılık ve iftiracılıkla suçlarız. Onların bunu, bizimle tartışmak için uydurduklarını iddia ederiz. Fakat, Allah korusun, eğer Rabbanîlerin bu iddialarına vâkıf olsalar, bize karşı başka delie ihtiyaçları kalmaz''.
Yazılı Tevrat, Sözlü Tevrat'ın rehberliği olmazsa, kapalı bir kitap olarak kalacaktır(33).
Reklam
Netice olarak, pozitif siyonist karakter taşıyan Muhafazakâr Yahudilik, Tevrat'ın hükümlerinin bağlayıcılığını benimsemekte, fakat Ortodoksluktan farklı olarak, bu hükümlerin yeni şartlar altında yorumlanabileceğini ve bazı değişikliklerin yapılabileceğini kabul etmektedir! ”(176) Tevrat'ta emredilen Şabat kurallarını gözetmenin zorunlu olduğunu telkin eden Muhafazakârlık, Ortodoksların Şabat'ta hiçbir iş yapılmayacak anlayışını, o gün sinagoga arabayla gitmeye müsaade ederek ihlâl etmektedir. (177)
II. Dünya Savaşı'ndan sonra yazılan Tevrat tomarlarının %84'ünde hata tespit edilmiştir.
Yahudilikte hafızlık geleneği yoktur. Bunun temel nedeni, gerek yazımında gerek kıraatinde Tevrat'ta hata yapılmaması gerektiği inancıdır.
Elliot N. Dorf, daha açık şekilde, şöyle ifade etmektedir;"Sina'da ne olup bittiğini bilmiyorum. Modern Kitab-ı Mukaddes bilginlerinin, Tevrat'ın Sina'da olup bitenlerin direk bir kaydı olmayıp, değişik zaman ve mekanlara ait kaynaklardan teşekkül eden bir kitap olduğu yolundaki görüşlerinin argümanlarını kabul ediyorum. Tevrat, Sina'da konuşulanların direk bir kaydı olsa bile, bu kayıt, beşerî bir kayıttır ve beşerin kendi anlayışına göre bir kayıttır".
Reklam
İçinde "Tevrat lafzı geçen ayetlere baktığımızda, İsa ile ilgili bir iki ayetin dışında, hemen hepsinin hitap zamanın Hz. Muhammed'in nübüvvet döneminin olduğu farkedilmektedir. İçinde Tevrat lafzı geçen ayetlerin muhatabı, Hz. Muhammed dönemindeki Yahudilerdir. Daha önceki Yahudilerin söz konusu edildiği âyetlerde ise, "Tevrat yerine, "El Kitab" lafzı geçmektedir.
Yahudilikte hafızlık geleneği yoktur. Bunun temel nedeni, gerek yazımında gerek kıraatinde Tevrat'ta hata yapılmaması gerektiği inancıdır.
"Rabbani literatürde, Harun'u vahiyden dışlayıp vahye muhatap olarak sadece Musa'yı gösterme eğilimi bulunmaktadır."
Sayfa 99
Gülmemeliyimm... Gülmemeliyimm... :)
"Tevrat, Tanrı'nın bile tabi olduğu bir kitaptır. Zira Tanrı, evreni yaratırken ondan yararlanmıştır."
Sayfa 177Kitabı okudu
Reklam
Gaster, paleografık ve diğer noktalar bakımından yaptığı incelemede, Samirîlerin en eski ve değişmeyen Tevrat nüshasına sahip oldukları iddiasını doğrulamıştır.
Tevrat'ın Aramca birçok tercümesinin yapıldığı biliniyorsa da, bunların en meşhuru ve Yahudi geleneğinde önem arzedeni, bir mühtedi olan Onkelos'un yaptığı Targum'dur. Onkelos'un ne zaman yaşadığı ve Targum'unu ne zaman yazdığı kesin belli değildir. MÖ II. Asırda yaşadığı tahmin edilmektedir. Bâbil Talmudu'nda, Targum'u Onkelos adında birinin yaptığı ve onun bir "dönme" olduğu belirtilmektedir. Babil Talmudu'na göre Onkelos, bu Targum'u Rabbi Eliezer ile Rabbi Yehuşua'nm gözetimi altında yapmıştır. Onkelos'un bu Targum'u, "Targum Onkelos" adıyla bilinegelmiştir.
Bâbil Talmudu'ndaki kayda göre, MÖ 841'de tahta geçen Yehuda kralı Ahazya Tevrat'tan Allah'ın kutsal isimlerini çıkarmış ve yerlerine putların isimlerini koymuştur. MÖ 736-716 yılları arasında hüküm süren Ahaz, Tevrat okumayı yasaklamış ve bunu sağlamak için, Mabed'deki Tevrat'ı mühürlemiştir. Onun döneminde, pek çok Tevrat nüshası tahrib edilmiştir. Amon (MÖ 642-640) ise Tevrat'ı yakmıştır. Yehuda kralları arasında Tevrat'a karşı en katı düşmanlığı Menasseh (MÖ 687-642) gütmüştür. Menasseh, Ahazya gibi, Tevrat'tan Allah'ın isimlerini çıkartmış, yerine putların isimlerini koydurmuştur. Bu Kral zamanında Tevrat'ı yok etme çabaları o kadar başarılı olmuştur ki, Musa'nın yazdığı söylenen ve Mabed'de muhafaza edilen standart ana nüshanın varlığı herkesten gizlenmiştir.
İsrailoğulları, Ahid Sandığı'nın içindeki On Emir'in yazılı olduğu Taş Levhalar ile yanındaki Tevrat nüshasını birlikte muhafaza etmekle emrolunmuşlardır.
Sayfa 105Kitabı okudu
Üslubu bakımından ilk dört kitaptan farklılık gösteren Tesniye kitabında parantez içi cümleler yer almaktadır. Bu parantez içi cümleler de Tevrat'ın, Musa'dan çok sonra yaşamış birileri tarafından derlenip yazıldığının işaretlerindendir.
104 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.