Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçe Açıklamalarıyla

Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri

Metin Akar

Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri Gönderileri

Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri kitaplarını, Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri sözleri ve alıntılarını, Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri yazarlarını, Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
AKINCI Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik; Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! Ak tolgalı beylerbeyi haykırdı: İlerle! Bir yaz günü geçtik Tuna' dan kafilelerle.. Şimşek gibi bir semte atıldık yedi koldan. Şimşek gibi Türk atlarının geçtiği yoldan. Bir gün dolu dizgin boşanan atlarımızla, Yerden yedi kat arşa kanatlandık o hızla.. Cennette bugün gülleri açmış görürüz de, Hâlâ o kızıl hâtıra titrer gözümüzde! Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik, Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! YAHYA KEMAL BEYATLI
Bulvar GazetesiKitabı okudu
İstanbul.. Ahh İstanbul...
BİR BAŞKA TEPEDEN Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul! Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer. Nice revnaklı şehirler görülür dünyada, Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan. Yaşamıştır derim, en hoş ve uzun rü'yada Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan.
Bulvar GazetesiKitabı okudu
Reklam
ÖZLEYEN Gönlümle oturdum da hüzünlendim o yerde, Sen nerdesin, ey sevgili, yaz günleri nerde! Dağlar ağarırken konuşurduk tepelerde, Sen nerde o fecrin ağaran dağları nerde! Akşam, güneş artık deniz ufkunda silindi, Hulyâ gibi yalnız gezinenler köye indi, Ben kaldım, uzaklarda günün sesleri dindi, Gönlümle, hayâlet gibi, ben kaldım o yerde.
Bulvar GazetesiKitabı okudu
64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Asıl adı Mehmet Agâh olan şairimiz, 1884 Üsküp doğumludur. Lise (idadi) öğreniminden sonra İstanbul'a gelir ve Tevfik Fikret ve Halid Ziya Uşaklıgil'in eserlerinden de etkilenerek 18 yaşında dil öğrenimi için Paris'e gider. Yahya Kemal Beyatlı'nın öğrencilik yılları sıkıntı içinde geçer. 1913'te Türkiye'ye kesin dönüş yapar. Savaş yıllarında Edebiyat öğretmenliği ve Medeniyet Tarihi hocalığı yapar. Milli mücadeleyi teşvik edici ve Atatürk'ü öven yazılar yazar. Sonrasında Atatürk'ün daveti üzerine milli mücadelenin içine fiilen katılır. Usta şairimiz, Varşova, Madrid, Lizbon ve Pakistan büyük elçilikleri yapmakla birlikte, Yozgat ve Tekirdağ milletvekilliği görevlerini de ifa etmiştir. Yahya Kemal Beyatlı, 1 Kasım 1958'de vefat etmiştir. Şimdi gelelim usta şairin edebi kişiliğine, şair her ne kadar çoğunlukla Sessiz Gemi şiiri ile bilinse de, burda okuduğum birçok şiiri hiç de Sessiz Gemi'yi aratmayacak niteliktedir. Yahya Kemal bir vatan şairidir. Milli ve manevi değerlere çok önem verir. Bunun işaretlerini birçok şiirinde görmek mümkündür. Birçok şiirinde padişahları övdüğü görülür. Ben daha çok lirik şiirlerini severim. Mesela, Akıncı, Mohat Türküsü gibi... Aşk şiirlerine ise, Endülüs'te Raks ve Mehlika Sultan şiirlerini örnek gösterebilirim. Bu arada Endülüs'te Aşk şiiri şarkı da olmuştur. Hâlâ dinlemeyen varsa, mutlaka dinleyin derim. Bir Başka Tepeden ve Rindlerin Akşamı şiirleri ise şairin diğer çok bilinen ve de aynı zamanda bestelenmiş şiirleri arasındadır. Şairin ezanı öven Ezanı Muhammedi adlı şiirini anmazsak eksik kalır. Kitap 1985 basımı..
Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve Eserleri
Yahya Kemal Beyatlı - Hayatı ve EserleriMetin Akar · Bulvar Gazetesi · 19866 okunma
Ölmek değildir ömrümüzün en fecî işi, Müşkül budur ki ölmeden evvel ölür kişi.
Yolda benzer hem uzun, hem de güzel bir masala. O saatler ki geçer başıboş yıldızlarla.
Reklam
Ölüm kaderde var, bize ürküntü vermiyor. Lâkin vatandan ayrılışın ıztırabı zor.