Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler

M. Ertuğrul Düzdağ

Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler Gönderileri

Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler kitaplarını, Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler sözleri ve alıntılarını, Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler yazarlarını, Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kötü olan şahsın kardeşimiz olmaması değil sizi aldatmasıdır
Reklam
Asalak yaşayamazsınız Türklerdir ki kanlarıyla sulayarak karış karış bu toprağı muhafaza etmiştir
366 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Sabataycılık ve Sabatay Sevi
Yazar Mehmet Ertuğrul Düzdağ'ın hocası olan Mehmed Hulusi'nin 1924 yılında gazetelerden dönmeleri ilk kez duymasıyla başlayan kitapta Yazarın da hocasıyla benzer şekilde dönmeleri öğrenmesi ve bu konuda incelemeler yaptığı belirtiliyor. Ardından Sabatay Sevi'nin hayatı ayrıntılı şekilde anlatılıyor. Sabatay Sevi'nin hayatının ardından dönmelik dini esaslarını ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Sabatay Sevi'nin insanlara sunduğu din ne Müslümanlık ne de Yahudilik değildi. Tamamen farklı bir din olarak düşünülmelidir. Sevi Hz. Musa'nın getirdiği 10 emre 8 emir daha eklemiştir. Bu emirlerde açıkça Müslüman gibi olun ama onlarla asla kaynaşmayın emri verilmiştir ki Dönmeler buna harfiyen uymuş her zaman kapalı bir toplum olmayı başarmışlardır. Dinin esaslarının ardından Sabataycıların tarihi anlatılımaktadır. Burda dikkat çeken konu ise Atatürk'ün Sabatay ailesinden olduğuna dair iddiadır. Yazar bu konuya çeşitli deliller getirerek Atatürk'ün Sabatay olmadığını düşündüğünü söylemektedir. Kitap konu olarak ilginç olmakla birlikte, yazar dönmelerde olduğunu iddia ettiği eş değiştirme ritüelinden çok sık bahsetmesini rahatsız edici buldum.
Yakın Tarihimizde Dönmelik ve Dönmeler
Yakın Tarihimizde Dönmelik ve DönmelerM. Ertuğrul Düzdağ · Zvi-Geyik Yayınları · 200229 okunma
Sabatay Sevi’nin müridlerine kesin bir emri vardı: “Türkçe konuşacaksınız, Türk ismi alacaksınız, fakat zinhar Yahudiliğinizi unutmayacaksınız.”
Sayfa 317Kitabı okudu
Dönmeler, çocuklarını da Türk okullarına vermemiş olmak için “Fevziye Lisesi” ve “Şişli Terakki Lisesi” adında iki okul açmışlardı.Çocuklarını resmi okullarda okutmazlar, bu okullarda okuturlardı.
Sayfa 307Kitabı okudu
Reklam
Sabatayistler, zahiren Müslüman görünmekle beraber gizliden gizliye Yahudilikle amel ederler.Sadece kendi aralarında evlenirler ve çocuklarının, kudsiyetleri artmış olarak sülalerini devam ettirmeleri için karılarının değiştirilmesiyle neticelenen bir senevî bayram (Mum Söndü -Kuzu Bayramı- (Dört Gönül Bayramı) da ihtiva eden ayinler yaparlar.
Sayfa 238Kitabı okudu
KAPANCILAR
İbrahim Ağa Partisi ve Popular diye de anılır.Bunların farkı Osman Ağa’yı Mesih tanımamalarıdır.
KARAKAŞLAR
Bu parti Mustafa Çelebi tarafından kurulmuştur.Dönmelerin çoğunluğunu bunlar teşkil eder.Müminler, Onyollular ve Osman Baba isimleriyle de anılırlar.Diğerlerinden farkları İslamî âdet ve ibadetlere riayete lüzum görmemeleridir. Mustafa Çelebi, Yakup Çelebi’den ayrıldıktan sonra kendi adamlarını bağlayacak yeni inançlar ortaya çıkardı.Abdurrahman Efendi adlı bir Dönmenin, Sabatay Sevi’nin ölümünden tam dokuz ay sonra doğan oğlu Osman’ın, Sabatay Sevi’nin ruhunu taşıdığını iddia etti.Ona göre, Mesih öldüğü zaman onun maneviyatı Osman Efendi’nin vücuduyla tekrar dünyaya doğmuştu.Osman, iki yaşına geldiği zaman Mustafa Çelebi tarafından Sabatay Sevi’nin vekili ve kırk yaşına gelince Mesih ilan edildi.Hatta “Tanrılık” mertebesine çıkarıldı.
Yakubiler
Bu partiye daha sonra bir ara Selanik belediye reisliği yapmış bir Dönmenin adıyla Hamdi Beyler Takımı da denir.Yakubîler gözle görülen İslamî âdet ve ibadetlere daha çok uyarlardı.Gayet kapalı, muhafazakar bir hayat sürerlerdi.Sonraları içlerinden tersane emini, sürre emini, saray ve şehir kethüdası gibi yüksek memurlar çıkmıştır.
Reklam
DÖNMELER BÖLÜNÜYOR
Selanik’teki Sabatayistler’in başkanlığına Yakup Çelebi geçmiş, inanç ve ayinleri düzenlemişti.İhtiyatlı olmak için İslam âdetlerinin de gözle görülenlerine riayet edilmesini istedi.Fakat diğer bir kısım buna lüzum görmüyordu.Bunlar Mustafa Çelebi adında birinin etrafında toplandılar. Bir boşanma meselesinden dolayı bu iki hizbin arasında ihtilaf çıktı.Cemaatin ekseriyeti Mustafa Çelebi’nin arkasından gitti.Böylece Sabatay Sevi’nin ölümünden 14 sene sonra 1689’da Sabatayist zümre ikiye ayrıldı.Yakup’a sadık kalanlara “Yakubîler” (veya -daha sonraları Hamdi Beyler) Partisi dendi.Mustafa Çelebi taraftarlarına da Karakaşlar (veya Müminler, Onyollular,Osman Baba) Partisi adı verildi. Bu parçalanmadan 31 sene sonra 1720’de ise Karakaşlar partisi de “Osman Baba” meselesi yüzünden ikiye ayrıldı.Bu üçüncüye de “Kapancılar (veya Papular, İbrahim Ağa) Partisi adı verildi.Böylece Sabatayistler üç zümreye ayrılmış oldular.
SABATAY’DAN SONRA
Sahte Mesih Sabatay Sevi (Mehmet Aziz Efendi) 1675’te öldü.Fakat ölümü ile mesele kapanmadı.Kayınpederi Abdülgafur Efendi (Jozef Filozof) ve kayınbiraderi Abdullah Yakup Çelebi (Jakob Kerido) daha evvel Selanik’e giderek yerleşmişlerdi.Sabatay hasta iken, Yakup Çelebi, Berat’ta onu ziyaret ederek halifeliğini almak istemiş ve kabul edilmişti.Sabatay’ın ölümünden sonra Ayşe Kadın’ı (Yoheved) da Selanik’e yanlarına aldılar.O zaman iki yüz aile kadar tutan Sabatayistler de bu iki kardeşin, Yakup ile Ayşe Kadın’ın etrafına toplandılar.
SABATAY SEVİ VE DÖNMELİK
Sabatay bütün dünyayı ele geçireceğine inanarak 38 parçaya böldü ve her birine kral tayin etti.Bazı Musevi adetlerini değiştirdi. “Tanrının ilk ve tek doğan oğlu Sabatay Sevi” imzasıyla beyannameler gönderdi.Kendisini “Yahudiler’in kurtarıcısı” ve “Siyon Devleti’nin kurucusu” olarak görüyordu.
SABATAY SEVİ VE DÖNMELİK
Kudüs’e giderken Gazze’ye uğrayan Sabatay, burada kendisine bir yardımcı buldu: Abraham Nathan. Nathan, bir zenginin tek gözlü kızı ile evlenerek servet sahibi olmuş, genç ve haris bir adamdı.Sabatay’a “peygamber!” olmayı ve onun çıkışını daha evvel ilan etmeyi teklif etti.Tabii derhal kabul edildi.
SABATAY SEVİ VE DÖNMELİK
Sabatay Sevi 1626 yılının Temmuz’unda İzmir’de doğdu.İspanyol Yahudisi olan bir ailedendi.Babası Türkler arasında “Kara Menteş” diye tanınan Mordehay Sevi idi ve buraya Mora’dan gelmişti.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.