Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yapısal Antropoloji

Claude Levi-Strauss

Yapısal Antropoloji Gönderileri

Yapısal Antropoloji kitaplarını, Yapısal Antropoloji sözleri ve alıntılarını, Yapısal Antropoloji yazarlarını, Yapısal Antropoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Mitik düşünceye, siyasi ideolojiden daha fazla benzeyen bir şey yoktur."
Komünist Manifesto'daki şu ünlü tümce kesinlikle çelişmez: “Şu ana kadar bildiğimiz bütün toplumların tarihi sınıf mücadeleleri tarihinden ibarettir.” Hegel’in devlet felsefesi çerçevesinde bu tümce, sınıf savaşımlarının insanlıkla aynı gelişime sahip olmadığını, ancak tarih ve toplum kavramlarının tamamıyla Marx’ın algıladığı biçimde yalnızca sınıf savaşımlarının ortaya çıktığı andan itibaren uygulanabileceğini ifade eder.
Sayfa 472 - İmgeKitabı okudu
Reklam
Hiç kuşkusuz, anlaşılamaz sanıldığı için bazı olguları inkar etmek, bilginin gelişmesi açısından, varsayımlarda bulunmaktan daha verimsizdir; bu varsayımlar kabul edilemez ya da açıkça yetersiz olsa da, bir gün kendilerini aşacak eleştiri ve araştırmaya yol açmaktadır.
Sayfa 353 - İmgeKitabı okudu
Kuzey Amerika ovalarında yaşayan Pawneeler'in metafizik düşüncesi, evrenin başlangıcında karşıt öğelerin birbirine karıştığı ve tanrıların ilk görevinin bunları birbirinden ayırmak olduğu düşüncesine dayanır.
Sayfa 336 - İmgeKitabı okudu
Şaman, psikanalistle aynı ikili işleve sahiptir: Birinci işlevi psikanalist için dinleme, şaman içinse konuşma, hastanın bilinciyle dolaysız bir ilişki kurmaktır. Büyü yapmanın gerçek anlamda işlevi budur. Ancak şaman, yalnızca büyü sözlerini bağıra bağıra tekrarlatmakla kalmaz: Burada kahraman kendisidir, çünkü doğaüstü cinler taburunun başına geçip tehlikedeki organlara giren ve oradaki tutsak ruhu kurtaran kendisidir. Bu anlamda şaman, intikalin konusunu oluşturan psikanalist gibi, hastanın kafasına sokulan bazı tasvirler sayesinde, hastanın organik dünya ile ruhsal dünya arasında bir yerde yaşadığı çatışmanın gerçek başoyuncusu olarak ortaya çıkar.
Sayfa 279 - İmgeKitabı okudu
Öyle görünüyor ki ilkel hekimler yani büyücüler ve şamanlar, uygar meslektaşları gibi, tedavi ettikleri vakaların en azından bir bölümünü iyileştirmektedir ve bu göreli başarı olmasaydı, büyücülük uygulamaları zaman ve mekan içinde o denli yaygınlaşamazdı.
Sayfa 254 - İmgeKitabı okudu
Reklam
Büyüye maruz kaldığını bilen bir birey, bağlı olduğu grubun törelerine göre ölüme mahkum olduğuna içtenlikle inanır; bu inancı yakınları ve arkadaşları da paylaşır. O andan itibaren, topluluk ondan uzak durur ve onu çoktan ölmüş biri ve etrafı için bir tehlike kaynağı olarak görmeye başlar; topluluk, her fırsatta ve bütün davranışlarıyla, bu “kaçınılmaz” yazgısını kabullenen zavallı kurbana ölümü telkin eder.
Sayfa 235 - İmgeKitabı okudu
Zamanın yıkımlarından arta kalan sayısız çatlak, bir zamanlar bazı yitik uyumların yankılandığı yerlerde hiç bir zaman başlangıçtaki izlenimi vermeyecektir.
Sayfa 171 - İmgeKitabı okudu
Marx, bizi, hem dille hem de insanın dünyayla kurduğu ilişkilerle ilgili simgesel sistemler çıkarmaya davet etmektedir. “Günlük yaşamın alışkanlıkları, toplumsal bir üretim ilişkisinin kolay ve olağan bir şekilde bir nesne biçimini alabileceği izlenimini uyandırmaktadır bizde.”
Sayfa 144 - İmgeKitabı okudu
Marx’ın “İnsanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar, ancak bunun farkında değiller” şeklindeki ünlü tümcesinin ilk bölümü tarihi, İkincisi ise etnolojiyi doğrular.
Sayfa 50 - İmgeKitabı okudu
Reklam
Kendi toplumumuzda bile, sofra adabına, toplumsal gelenek ve göreneklere, giyim kuşam kuralları ile ahlaki, politik ve dinsel tavırlarımızın çoğuna kökenleri ve gerçek işlevleri ciddi bir şekilde sorgulanmadan- her birey titizlikle uymaktadır.
Sayfa 44 - İmgeKitabı okudu
44 öğeden 31 ile 44 arasındakiler gösteriliyor.