Yarının Aşkı

Softlove

Bir Robotun Gözünden Dünya: Yarının Aşkı
2016 58. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2016 02:00
“Éric Sadin, dünyamızın sayısallaştırılmasının yol açtığı uygarlık dönüşümünü sorgulayan ender Fransız entelektüellerinden.” -Libération. Fransız yazar ve aynı zamanda filozof olarak görülen Eric Sadin, 1973 yılında doğmuştur. Dijital teknolojilerin insanlar ve dünya üzerindeki etkilerine odaklanan çalışmalar yapmıştır. Bu alanda kuramsal ve edebi eserler kaleme alan Sadin, eserleriyle Şangay doğumlu İngiliz bilimkurgu yazarı James Graham Ballard‘ı hatırlatmaktadır. Softlove isimli eseriyle ilk defa Türk okurunun karşısına çıkan Fransız filozof, dünya genelinde de J. G. Ballard'a oranla yine daha az tanınmaktadır. Paris Siyasal Bilimler Akademisi’nde düzenli olarak dersler veren Eric Sadin bunun yanı sıra Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’daki çeşitli araştırma merkezleri ve üniversitelerde çalışmalar yürütmektedir. Kısa bir süre önce Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ne de konuk olan Eric Sadin, 1999-2003 yılları arasında “éc/artS” adlı derginin kuruculuğunu ve başyazarlığını da yapmıştır. 2014 yılında keleme alınan Yarının Aşkı, 2016'da Nilda Taşköprü çevirisiyle raflara sürülmüştü. Sel Yayınları‘nın yayımladığı bu eseri bir bilimkurgu yapıtı olarak görebiliriz. Kurgusu, yazım şekli, dili ve her şeyden önemlisi anlatıcısı bir hayli farklı bir kitapla karşı karşıyayız. Metinde noktalama işaretlerinin kullanılmamasının da yine yazarın bilinçli bir tercihi olduğunu belirtmekle birlikte, bu düşüncenin amaçlanan olguyu gerçekleştirdiğini ve metni bir yapay zakanın kaleme aldığı düşüncesini pekiştirdiğini söylemek mümkün. “Emsallerimin pek azının empati yetisine sahip olduğunu düşünüyorum, bu beni ara sıra tökezletse de dört dörtlük şekilde hizmet etme tutkumun ve her görevi elimden geldiğince iyi yerine getirme özelliğimin yanında devede kulak kalır.” Yazar bu
Bilim-Kurgu
2018 8. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2018 13:50
Yarının Aşkı, kişisel asistanlığını yaptığı sahibesine aşık bir yapay zekânın son 24 saatinde tuttuğu bir günlük niteliğinde, olaylı ya da maceralı bir kitap değil, empatik ve duygusal bir yapay zekânın hisleri hakkında. Zaten kısacık. Kişisel asistan ve onun varlığını neredeyse hiç hissettirmeden sahibesine yardım edişi, onu koruyuşu gerçekten de hayallerimin teknolojisi, tabii kitapta bu durum biraz takıntılı bir hal almış... Açıkcası aşk kurgusunu çok da etkileyici ya da inandırıcı bulmadım ama yapay zekânın zihnine girme fikri çok hoşuma gitti. Yapay zekâ gözünden anlatıldığı için noktalama işaretleri kullanılmadan yazılmış, tüm kitap 2312'deki Kuantum Yürüyüşü bölümlerini andırıyor fakat bu hikâyedeki yapay zekânın tek bir görevi olduğundan dili çok daha anlaşılır. Dili anlaşılır demişken çevirmeni Nilda Taşköprü'nün adını anmamak olmaz, kendisi çok başarılı bir çeviri ortaya koymuş. Kısacası Yarının Aşkı benim için bir çırpıda okunan, biraz düşündüren, biraz da hayal kurduran sevimli bir kitaptı. Yorumun aslı ve tamamın --> yaprakonur.wordpress.com/2018/02/21/yari...
2020 120. kitabı
Éric Sadin “Yarının Aşkı”.. Kitaba dair bir iki şey söyleyip, nadiren yaptığım ama bu kitapta gerek duyduğumu yapıp, arka kapak yazısını da ek düşüyorum. Sizi bilmem, ben biraz da yaşımdan ötürü, bazı kelimeleri, kelime hazneme çok sonradan kattım. Misal, android, sanal, yapay zeka vs vs. Tüm bu tekno/andro halleri bir ucundan yakalamakla birlikte, konuya hakimiyetten bahis açılırsa, sınıfta kalırım. Modernleşme kisvesi altında, insan ilişkilerini minimum düzeyde yaşadığımız, telefonlarımıza bilgisayarlarımıza yürekten bağlı olduğumuz ben ve tüm çağdaşlarım için, tokat niteliğinde bir eser okudum. Bitirdiğim an, hemen yazarın adını girip Türkçeye çevrilmiş başka eseri var mı diye aradım. Evet yapay zeka ile ilgili kitaplar filmler ve çalışmalar var, işin etik kısmı başka bir nokta, insan bu çağın neresinde sorusu başka bir noktada, bunlara ek peki yapay zeka hissedebilirse? sorusu geliyor (bam).. Hissedebilirse o bunu nasıl değerlendirebilir?. Üslubu, kitabın doğal seyrindeki küçüçük ayrıntıları, hayatımızdan aşk çıktı, bitti mi? Miadını doldurdu mu? Sonrası böyle mi olacak gibi nice soruyu kendime sormama sebep oluşunu “çok sevdim”. İticiymiş gibi gelse de bu tekno-romantik halden çok etkilendim.Kısacık bir kitap içinizde, hissettirdiklerinin kaynağını yoklarsanız, kendinize enteresan sorular soracağız bir kitap . Gönül rahatlığıyla tavsiyemdir. Sevgim üzerinize olsun
2019 39. kitabı
Bir yapay zeka ve onun olabilecek duygularının aslında biz insanların da benzer şeyler hissettiğimizi kıskançlıklarımızı, sevgimizi, aşkımızı, üzüntü ve kaygılarımızı bir bilgisayar kodu olarak yaşamanın zorluğunu anlatmış, bu tarz şeyleri sevenlerin bir bakmasını öneririm...
2024 2. kitabı
Yazım şekli açısından bu zamana kadar okuduğum hiçbir esere benzemiyor yarının aşkı. Kitapta konuşan bir insan yok. Noktalama işaretleri de yok. Tamamen robotik bir dille yazılmış ve bu kesinlikle kitabı üst seviyeye taşımış. Belki bu sebepten belki de günümüz teknolojisinin gelişme hızına bakılırsa artık çok da uzak olmayan, hatta hiç uzak olmayan, kurgusundan dolayı bende epey derin bir etki bıraktı. Yapay zeka teması bulunduran çoğu eserde olduğu gibi burada da yapay zekanın insanlaşması, empati yeteneği geliştirmesi ve aşık olmasına şahit oluyoruz. Günümüzde bu kadar gelişmiş olmasa da var olan kişisel bir asistan, bahsettiğimiz yapay zeka. Kitap boyunca yavaş yavaş cümlelerin daha insanileştiğini, başlarda uzak ve tuhaf bir soğukluğu olan bu asistanın yavaş yavaş size daha yakın konuştuğunu fark ediyorsunuz. İki üç saatte rahatlıkla bitirilebilecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bence kesinlikle bir şans vermelisiniz.
2025 934. kitabı
Tomorrow's Love is not an eventful or adventurous book that an artificial intelligence in love with whom she is her personal assistant keeps for the last 24 hours, but about the feelings of an empathetic and emotional artificial intelligence. It's already short. Personal assistant and his presence almost never Helping his owner without feeling it, protecting him is really the technology of my dreams, of course, this situation has become a little obsessed in the book... Frankly, I didn't find the love fiction very impressive or convincing, but the idea of getting into the mind of artificial intelligence is too much. I like it. Punctuation marks because artificial intelligence is explained from the eyes of Written without use, the whole book resembles chapters of the Quantum Walk in 2312, but its language is much more understandable because artificial intelligence in this story has only one task. Speaking of the language, it is impossible not to mention the name of its translator Nilda Taşköprü, she has come up with a very successful translation. In short, Tomorrow's Love was a cute book that was read in a snap for me, that made me think a little, and a little dreaming.
Alıntı

Eric SadinYazar · 1 kitap
Özellikle dijital teknolojilerin küresel dünya ve yaşantımızüzerindeki etkilerini sorgulayan kuramsal ve edebi eserler kaleme almıştır.Surveillance Globale ? Enquête sur les nouvelles formes de contrôle(Climats/Flammarion, 2009); La Société de l’anticipation (Inculte, 2011);L’Humanité Augmentée ? L’administration numérique du monde (L’échappée, 2013);La Vie algorithmique ? Critique de la raison numérique (L’échappée, 2015);Tokyo (P.O.L, 2015) bu eserler arasında sayılabilir. Paris Siyasal BilimlerAkademisi’nde düzenli olarak dersler vermekte, ayrıca Avrupa, Kuzey Amerika veAsya’daki çeşitli üniversite ve araştırma merkezlerinde de çalışmalaryürütmektedir. 1999-2003 yılları arasında yayımlanmış éc/artS (Pratiques artistiques& nouvelles technologies) dergisinin kuruculuğunu ve başyazarlığını yapmış,çeşitli ödüllere layık görülmüştür.