Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gözüyle Kartal Avlayan Yazar

Yaşar Kemal

Zülfü Livaneli

Yaşar Kemal Gönderileri

Yaşar Kemal kitaplarını, Yaşar Kemal sözleri ve alıntılarını, Yaşar Kemal yazarlarını, Yaşar Kemal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bunca yıl bunca dert içinde, en çok ne yaptınız denirse buna cevabım; türkü söyledik, edebiyat konuştuk, güldük olur
Keşke; kan revan, hapis zulüm, ölüm orucu yerine, binbir çiçekli kültür bahçesinin mis kokuları arasında yaşayabilseydik. Yaşar Kemal'in türküsünü paylaşabilseydik.
Sayfa 219Kitabı okudu
Reklam
Bugün bu ülkede yaratıcılığımız eksilmişse, vicdanımız vurdumduymaz olmuşsa, şiddet hayatımızın her alanında üstümüze çökmüşse, hiçbir kuruma güvenimiz kalmamışsa, bunlar bir kuşak ömrü süregelen bir kirli savaşın insanlığımızda açtığı yaralardır...
Zaten bu ülkede her konuda fikir beyan edenler genellikle, kitap okumuyor
Başka insanlara baharı muştulayan çiçekler,onun için doğanın tuttuğu yasa dönüşüyor
248 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Yazar, cok yakın dostu olan edebiyatımızın en önemli yapi taşlarından biri olan Yasar Kemal'i anlatıyor. Bu anlatımda ülkemizin tarihine de atıflarda bulunarak yaşan önemli hadiselerden bahsetmiştim. Kitap edebiyatimizin bu çok önemli şahsiyetini bize tekrar hatırlatıyor ve tanıtmaktadır.
Yaşar Kemal
Yaşar KemalZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 20162,316 okunma
Reklam
Insan var karartır ak gündüzü/ İnsan var ağartır gecemizi Sabahattin Eyüboğlu
Sayfa 212Kitabı okudu
Yaşar Kemal
Böylesine tepeden tırnağa çiçek açmış, türküye durmuş bir başka insan gelip geçti mi bu dünyadan bilmem.
Eski Kızılderili dillerinde "onlar" sözcüğü yoktu. Kimlerden söz ettiğinizi tek tek belirtmek zorundaydınız
"O iyi insanlar,o güzel atlara bindiler gittiler."
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
"Çocuk masumluktur ve unutmadır;bir yeni başlangıç,bir oyun,kendiliğinden dönen hir çark,bir ilk hareket,bir kutsal evet!"
Sayfa 178Kitabı okudu
İnsanın başkalarından hesap sormasının her zaman pek yararı olmaz ama kendi kendinden hesap sorması her zaman yararlıdır. -Stefan Zweig, Dostlarla Mektuplaşmlar
Masa başında oturup şiir yazan hiç kimsenin, oğlu öldürülmüş Çukurovalı ananın “Benim oğlum can verirken/ Çiçekler çığrışıp açtı” dizelerindeki derinliğe ulaşabileceğini sanmıyorum. Bir yandan dünyası yıkılıyor ama bir yandan da dünya dönmeye, çiçekler açmaya, insanlar yaşamaya devam ediyor.Ne var ki ağıt yakan ana, çiçeklerin sonsuz güzellikteki rengarenk açışını bile birer çığlık olarak algılıyor. Başka insanlara baharı muştulayan çiçekler, onun için doğanın tuttuğu yasa dönüşüyor.
"1 Mayıs 1977 katliamını yapanlar ortaya çıkarılmadan bu kan, devletin ellerinden çıkmayacak. Aynen ne kadar yıkarsa yıkasın elindeki cinayet kanını temizleyemeyen Lady Macbeth gibi. Yalnız 1 Mayıs degil; Maraş, Çorum, Sivas ve 17 bin faili meçhul cinayet tam olarak aydınlatılmadan ve sorumluları ömür boyu hapse atılmadan tam bir demokrasiye kavuşamayacağız. Başımızın üstündeki kılıç hep asılı duracak. "
Sayfa 203Kitabı okudu
İnsandan üst-insana giden yol üç aşamalı. Birinci aşama deve, ikinci aşama aslan, üçüncü aşama çocuk. Birinci aşamada insan, toplumun sırtına bindirdiği bütün ön yargıları, anlamsız değerleri bir deve gibi sırtında taşımakta, bunların hamallığını yapmaktadır. İkinci aşamada giderek özgürleşen insan, bu değer yargılarından kurtularak, onlara karşı aslan gibi mücadele etme dönemindedir. Kafasında ve ruhunda bu değer yargılarını yıkmaktadır. Üçüncü aşama ise çocukluktur: Nietzsche'ye göre; "Çocuk masumluktur ve unutmadır; bir yeni başlangıç, bir oyun kendiliğinden dönen bir çark, bir ilk hareket bir kutsal evet!"
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.