Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi

Rene Guenon

Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi Gönderileri

Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi kitaplarını, Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi sözleri ve alıntılarını, Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi yazarlarını, Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Cismani Olan Bölünebilir
“Bu bağlamda, yalnızca, cismani olan her şeyin bölünebilir olduğunu bundan dolayı da yayıldığını, yani uzaysal koşula bağımlı olduğunu belirtelim.”
Sayfa 126Kitabı okudu
Kitap Sembolizmi
Bu kitap sembolizmine ilişkin olarak, Muhyiddin ibn Arabi'nin öğretisinden bir alıntı sunacağız: "Kainat engin bir kitaptır, bu kitabın yazıları aynı mürekkep ile ve ilahi kalem ile ezeli Levh-i Mahfûz'a (Table) yazılmıştır. Hepsi eşzamanlı olarak (aynı anda) ve birden yazılmıştır. Bu nedenledir ki, "sırların sırrında" gizlenmiş olan asli fenomenler "müteal harfler" adını almışlardır. Ve bu aynı müteal harfler yani tüm mahlükât, ilahi mutlak ilimde (om-niscience) bilkuvve olarak yoğunlaştırıldıktan sonra, ilahi nefes ile aşağı alemlere indirilmiş ve tezahür Evrenini oluşturmuşlardır.”
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
Sonsuz ve Sınırı Belirsiz Farkı
"Sonlu" dan kaynaklanan "Sınırı (ya da sonu) belirsiz" daima "sonlu"ya indirgenebilir. Zira o, "sonlu" da içerilen imkanların geliştirilmesinden ibarettir. Sözde "matematik sonsuz" un yani, aslında niteliksel, sayısal ya da geometrik sınırı ya da, sonu belirsizliğin hiç de sonsuz olmadığı, özgün doğasında içerilen tespitlerle sınırlı olduğu, pek bilinmese de, temel bir hakikattir.”
Sayfa 100Kitabı okudu
Hakikat ve Özgürlük
“Tchoang tseu, 5. bl. Tüm alelade şeylerden kurtulmuş olarak, değişmez hakikatin bilgisine ulaşmış olanın bağımsızlığından kutsal kitaplarda da söz edilir: "Hakikati öğreneceksiniz ve hakikat sizi özgür kılacak" (Yuhanna, 8, 32). Öte yandan, bu ifade ile kutsal kitaplardaki "önce Tanrının ülkesini ve adaletini isteyin, tüm gerikalan sonra size verilecektir" (Matta, 8, Luka, 12,31) şeklindeki şu diğer ifade arasında bir benzetme yapılabilir. Burada, adalet mefhumu ile denge ve uyum mefhumu arasındaki yakın ilişkinin hatırlanması gerekir.”
“İstisnasız, Herşey Düşüncede Kavranılmıştır.”
“Hıristiyan ilahiyatında kullanılan bir ifade ile “Mümkünâtın yeri”, ilahi müdrike olarak Kelamdır.”
Varlığın birliği
Herşeyden önce, Varlığın kendiliğinde "bir" oluşu gibi bu birlikten dolayı, Evrensel olarak tasavvur edilen varoluşun da, yapmış olduğumuz tanım uyarınca içkin doğasında yegane (biricik) olduğunu ilke olarak koyabiliriz. Zira "evrensel varoluş" varlığın bütünsel tezahüründen ya da, daha doğrusu, varlığın kendi birliğinde ilkesel olarak içerdiği tüm olanakları tezahür müessesesindeki tahakkukundan başka birşey değildir. Öte yandan, varlığın birliği gibi, varoluşun bu “Yeganeliği” de tezahür tarzlarının çoğulluğunu dışlamaz.”
Reklam
“Var Olmak”
"Var olmak" (exister) sözcüğünün tezahür etmemiş olan için, yani sonuçta ilkesel hal için uygulanamayacağını belirtmiştik. Bu sözçük, tezahür etmiş olan yani kendisinin dışındaki bir ilkeye bağımlı olan varlığı, (etimolojik olarak ele alındığında Latince ex-stare) yeterli nedeni kendisinde bulunmayan varlığı ifade eder. Varoluştan söz ettiğimizde, bundan içerdiği ve her biri bir "dünya" olarak kabul edilebilecek olan ve sınırı belirsiz çoklukta olan tüm haller ya da dereceler ile birlikte evrensel tezahürü anlayacağız. Ancak, bu terimin tüm tezahürün ilkesi olan ve kendisi tezahür etmemiş olan "saf Varlık" derecesi için kullanlaması mümkün olmadığı gibi, "Varlığın Ötesinde olan" için kullanılması da evlevivetle uygun düşmez.”
“Büyük Barış”
Niyette birlik ve değişmez merkeze sürekli olarak yönelmek eğilimi, sembolik olarak kıble'ye yönelmeyi gerektirir. Birliği kendinde tam olarak gerçekleştirmeyi başarmış olan için, tüm zıtlıkların ortadan kalkmış olmasıyla savaş hali de sona ermiştir. Zira artık, bütünsel bakış açısının tüm özel bakış açılarının üzerinde olması nedeniyle sadece mutlak düzen vardır. Böyle bir varlığa hiçbir şey zarar veremez. Onun için artık kendi içinde de dışında da hiçbir düşman yoktur. Kendi içinde oluşturduğu birlik aynı şekilde ve eşzamanlı olarak kendi dışında da oluşmuştur; daha doğrusu, o varlık için yine bir zıtlık olan iç ve dış ayrımı ortadan kalkmıştır. Herşeyin kesin olarak merkezinde bulunmakla O, “kendi kendisinin yasasıdır." Zira, onun iradesi "Evrensel irade"yle birdir. O "ilahì Huzur" olan "Büyük Barış"a kavuşmuştur. İlkesel birlik ile aynîleşmekle o,"ezelî ve ebedî şimdi" nin mutlak eşzamanlılığında, "herşeyde birliği ve birlikte herşeyi" görür.” (Yatay Ve Diket Boyutların Sembolizmi, Rene Guenon)
170 syf.
·
Puan vermedi
·
30 saatte okudu
2022/11. Kitap: Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi Rene Guenon'dan okuduğum ilk kitap. Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi; 30 bölüm ve 206 sayfadan oluşuyor. Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi'nde; Yatay ve dikey boyutlar, sembolizm, evren, çember, eşzaman, üç boyutlu yayılım, sarmal vs. gibi konular bir bütünlük içerisinde,
Yatay ve Dikey Boyutların Sembolizmi
Yatay ve Dikey Boyutların SembolizmiRene Guenon · İnsan Yayınları · 201723 okunma
Düşünce, insanın içinde erimiş maddenin dökümcünün kabında yayılışı gibi akar.
Sayfa 178Kitabı okudu
Reklam
Varlığın Nirvana'ya ulaşabilmek için kurtulması gereken şey, "hayat çarkı"nın dönüşüdür.
Sayfa 172Kitabı okudu
Varlığın olanaklarının tahakkuku, daima içsel bir etkinlik ile oluşur.
Sayfa 166Kitabı okudu
İnsan kendi yaşamına ilişkin olarak hiçbir şey yapamaz, zira yaşamı ve ölümü belirleyen yasa insan için ulaşılmazdır.
Sayfa 159Kitabı okudu
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.