Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yavuz Sultan Selim

Yılmaz Öztuna

Yavuz Sultan Selim Gönderileri

Yavuz Sultan Selim kitaplarını, Yavuz Sultan Selim sözleri ve alıntılarını, Yavuz Sultan Selim yazarlarını, Yavuz Sultan Selim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biraz uzun, ama okumayan çok şey kaybeder..
**Yavuz Sultân Selîm'in İstanbul'a Girişi** •Yavuz Sultân Selîm'in İstanbul'a giriş şekli, ayrıca üzerinde durulacak derin bir tarihî psikolojik hâdisedir. Yavuz, tarihte ancak bir iki cihangire nasîb olan bir muvaffakıyetle taht şehrine dönüyordu. Bir hamlede ve tek seferde imparatorluğun topraklarını iki mislinden fazla genişletmişti. •Maddî
Yavuz devam etseydi neler mi olabilirdi ? (Önemli)
•Yavuz'un şahsiyeti ve projeleri göz önüne alınırsa, İran'ın fethinden sonra durmayacağı, Hindistan ve Türkistan'a da el atacağı muhakkak sayılabilir. •Bu kadar da değil: Yavuz, Çin'in dâhilî vaziyeti hakkında da geniş malûmat toplamıştır ki, çok mânâlıdır. •Ancak onun ânî ölümü ve Kanûnî'nin Avrupa'ya dönmesi, Osmanlı'nın, büyük bir Asya imparatorluğu hâlinde gelişmesini engelledi.
Reklam
İslam dini, bu telâkkiyi yıkmıştır..
Osmanlı hükümdarı, kudretini doğrudan doğruya Cenâb-ı Hak'tan alıyordu. Teoman ve Mete'den beri Türk Hâkanları, kudretlerini Tanrı'dan alırlar. Hattâ eski Hâkanlar, Tanrı'ya benzerler. Fakat İslam dîni, bu telâkkiyi yıkmış, Hâkanlar'ı kul seviyesine indirmiştir.
Yeryüzünde ve bütün tarihte, hiçbir aile, Osmanoğulları kadar dehâ sâhibi şahsiyetleri birbiri ardı sıra dizememiştir.
Mısır için tek tehlike Osmanlı'dır..
Beşerin yetiştirdiği en parlak zekâlardan biri olan İbnü Haldûn, daha Yıldırım Bâyezîd devrinde, Türkiye'nin istikbalde alacağı şekli görmüş ve hattâ "Mısır için Osmanoğlu'ndan başka tehlike yoktur" diyerek âdetâ kehânette bulunmuştur. •İbnü Hâcer, Anba'ü'l-Gumr, I, 797 vekaayiinde.
•Yavuz, Mısır'ın fethinde ilk defa olarak içi yivli toplar kullanmıştır. Avrupa'da yivli topun ilk defa 1868'de Almanlar tarafından îcad edilip kullanıldığını burada kaydetmek faydalıdır. Yavuz'un yivli topları hâlen İstanbul'da Askerî Müze'dedir.
Reklam
Yavuz'un 13 günde geçtiği çölü, I. Cihan Harbi'nde Türk ordusu, tekniğin büyük gelişmesine rağmen 11 günde geçebilmiştir.
Sina çölünü merak eden yok mu yani ?
•••Bu çölde hayat yoktur. Akrep, yılan, bit ve sivrisinekler, hayvanlar âlemini teşkil eder ve insanı asla rahat bırakmazlar. Gündüz harâret 40 derece, bazan daha fazla olduğu gibi, geceleri kışın (yâni Yavuz'un geçtiği mevsimde) sıfıra düşer. Bu ısı farkı, insanı mahveder. Kum o kadar incedir ki, nüfuz etmediği hiçbirşey yoktur. Su ne kadar iyi muhafaza edilirse edilsin, kumla dolar. Kol saatlerinin camlarının kenarlarından saatin içine bile kum zerreciklerinin dolduğunu söylemek, bir fikir verir. Ayakkabı, çölü geçerken kavrulur. Kuma gömülen bir yumurta, birkaç dakika içinde lop yumurta hâline gelir.
Gururla okuyun Gururla..
•Yavuz, İlkçağ'dan beri Hiçbir Cihangîr'in Cebren Geçemediği Sînâ Çölü'nü 13 Günde Geçiyor (9-22 Ocak 1517) •Tarihte ancak İran imparatoru Kambiz ve Büyük İskender, Sina yarımadasını cebren geçip Mısır'ı fethetmişlerdir. Bu geçişlerinden biri M.Ö 525'te, ikincisi ise M.Ö. 332'de olmuştur. Ancak Büyük İskender'inki de tam bir geçiş sayılamaz. Çünki kuvvetlerinin büyük kısmını donanmaya bindirip denizden İskenderiye'ye sevketmiştir. •Moğollar ve Timur, yâni dünyayı açan cihangirler bile bu geçişi göze alamamışlar, tecrübe bile etmemişlerdir. •Ancak 1915'te Birinci Cihan Harbi'nde Cemal Paşa, yarımadayı cebren geçip Süveyş Barzahı'na varmışsa da, bu hareket, tekniğin muazzam inkişâfına rağmen, Yavuz'un geçişi ile mukayese edilemez. Çünki muvaffak olamamış, Süveyş'i atlıyamamış, Mısır'ı fethedememiştir. •Esâsen Cemal Paşa'nın kolordusu, Yavuz'un geçirdiği kuvvetlerin yanında pek küçük bir birlik mâhiyetinde kalmaktadır.
Yorumsuz..
1516'ya kadar "Hâkimü'l-Haremeyn" diye anılan Halîfeler,ve Memlûk Sultânları, bu tarihten sonra Yavuz'un düzelttiği gibi, "Hâdimü'l-Haremeyn" şeklinde İslâm dünyasının câmilerinde Cuma hutbelerinde zikredilmişlerdir.
131 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.