Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Davasına Adanmış Bir Ruh

Yavuz Sultan Selim Han

Mustafa Armağan

Yavuz Sultan Selim Han Sözleri ve Alıntıları

Yavuz Sultan Selim Han sözleri ve alıntılarını, Yavuz Sultan Selim Han kitap alıntılarını, Yavuz Sultan Selim Han en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
''Şu senin bu gece sabaha kadar uyuyup bir düş görmemen bana tuhaf görünür.Hemen söyle: Yoksa hayvan gibi yatıp uyudun mu?"
Sayfa 266Kitabı okudu
Uzun diye es geçmeyip okuyunuz !
Yavuz Sultan Selim Han’ın Hazine-i Hümâyûnu altın ve gümüşle doldurduktan sonra parmağından yüzüğünü çıkardığını ve şöyle dediğini aktarır kaynaklar: “Benim altınla doldurduğum hazineyi ahfadımdan (torunlarımdan) her kim mangırla (bakır parayla) doldurursa hazine onun mührüyle mühürlensin aksi halde benim mührümle mühürlenmeye devam edilsin!” Mührün ortasında “Sultan Selim Şah” ve dört tarafında “Tevekkeltü ala Hâlıki” (Yalnız Yaratıcı’ya güvenirim.) yazılıydı. Topkapı Sarayı Cumhuriyet’ten sonra 1924 yılında müze yapılıncaya kadar hazine bu mühürle mühürlenmeye devam etti. Mühür daha sonra Topkapı Sarayı Müzesi’nde sergiye konuldu.
Sayfa 197 - Timaş
Reklam
Düz bakarsanız tarih size sırlarını açmakta fevkalade cimri davranır. Onun mahremiyetine âgâh olabilmek için mutlaka biraz girintili çıkıntılı bakışlara ihtiyacınız vardır. Baltaya değil, testereye ihtiyacınız var tabiri caizse.
Sayfa 157 - Timaş
"Osmanlı'ya düşmanlık 'Osmanlı' olduğu için değil, Batının ötekileştirdiği İslâm medeniyetinin son ve en büyük temsilcisi olduğu içindir.Keza Yavuz'a düşmanlık da Osmanlı padişahı olduğu için değil, Islâm âlemini Avrupa karşısında Osmanlı etrafında kenetlediği ve bu kenetlenmenin tam dört asır boyunca çözülmesine mâni olduğu içindir.Böyle biline!"
Kansu Gavri'nin yıldızı sönmüş, Şah İsmailin'inki kaymıştı. Yavuz'unki ise giderek daha fazla parıldıyordu.
"Yavuz Sultan Selim Han bugün dahi bazılarının neredeyse 1,5 asır sonra yazan Evliya Çelebi'ye dayanarak kendisini suçladıkları tarihe 'babasına kılıç çeken Şehzade' olarak geçmek istemiyor. Hakikati kendi diliyle anlatıyor. Savaşmak ne kelime, haşa...Savaş çıkmasın diye meydanı terk edip geri çekildim, sancağıma döndüm diyor. İstiyor ki tarihler bunu böyle yazsın."
Sayfa 260Kitabı okudu
Reklam
Coğrafyayı Alt Üst Eden Sultan
Ben kişverler (ülkeler) zaptetmek fikrindeydim. Siz beni hırsız kal'asıyla uğraştırmağa çalışırsınız
Ortadoğu ülkelerine kılık kıyafet, serpuş (Selimî sarığın bizzat Yavuz’un buluşu olduğu söylenir.) ve sakalı tıraş etmek gibi birçok adet Osmanlı’dan geçmiştir.
Sayfa 95 - Timaş
Hatırlayın lütfen, 2006 yılında bir Türk parlamento heyetinin Tahran’ı ziyaretinde İran parlamentosundan bir milletvekili, “Çaldıran Savaşı’nı siz değil, asıl biz kazandık.” deyince kıyametler kopmuş ve bizim milletvekillerimiz, “Savaşı eğer siz kazandıysanız Şah İsmail’in tahtının Topkapı Saray’ında işi ne?” şeklindeki susturucu cevabı anında yapıştırmışlardı.
Sayfa 215
Osmanlı padişahları içerisinde çok okumaktan dolayı gözlerinin bozulduğunu ve bu yüzden mercek kullandığını bildiğimiz ilk padişah Yavuz’dur.(Sonuncusu ise Vahidüddin’dir.) Geceleri 3-4 saat uykuyla yetinir diğer zamanlarını okuyup yazmakla geçirirdi.
Sayfa 183 - Timaş
Reklam
Ne güzel adamsın vesselam :)
Yavuz Sultan Selim Şam’a 10 Ekim günü girdi ve tam iki ay kadar burada kaldı. Memleketin ihtiyaçlarıyla ilgilendi. Muhyiddin İbnu’l Arabî’nin enkaz haline gelmiş olan kabrini buldurdu ve tamir ettirirken yanına bir cami, medrese, tekke ve imaret yaptırdı.
Sayfa 84 - Timaş
Osmanlı padişahları içerisinde çok okumaktan dolayı gözlerinin bozulduğunu ve bu yüzden mercek kullandığını bildiğimiz ilk padişah Yavuz'dur.
Rivayet odur ki, Muhyiddin İbnu’l-Arabî Hazretleri bir gün müridlerine, “Benim türbem bilinmeyecek, ta ki ‘Sin’ ‘Şın’a girinceye kadar.” buyurmuş. Tabii kendi zamanında kimsecikler anlamamış bu şifreli sözün hakiki kasdını...Ta ki Yavuz Sultan Selim (ki Arap elifbasında Selim’in ilk harfi ‘Sin’dir.) Şam şehrine (ki elifbada Şam’ın ilk harfi ‘Şın’dır.) girdikten sonra onun metruk haldeki türbesini buldurup ihya edinceye kadar.
Sayfa 170
Osmanlı'yı bunca güzelliğe, temizliğe, güzel mimariye ve ilme değer vermeye sevk eden şey Osmanlı olmaları değil İslamdı. Bugün Osmanlı'yı kötüleyenler Osmanlı oldukları için değil, Müslüman oldukları için kötülemektedirler. Diğer milletleri hilafetten uzaklaştırmak için böyle yapıyorlar.
Sultan Yavuz’un yönetim ilkelerinden biri, devlet hazinesini daima dolu tutmaktı. Kaynaklar onun “Hazineyi ağzına kadar altınla doldurdum, benden sonra kim onu mangırla doldurursa benim ismimle değil, kendi ismiyle mühürlesin.” dediğini aktarırlar.
Sayfa 95 - Timaş
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.