Yaz Kitabı

1 Ocak 1972
Genç Dinozor Yayınları

2019 40. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2019 06:45
Çocuk dili çok güzel kullanılmış. Yaz kitabı ama kitap Finlandiya’da geçtiği için ne kadar yaz olabilirse o kadar olmuş. Editör son sayfalarda uykuya dalmış sanırım, göze batan 2-3 hata var. Çoluğunuz çocuğunuz varsa alın, okusun. Kitapları benimle dinlemek ister misiniz? Okuduklarımı yetinmeyip bir de yorumluyorum. Podcast Bir kitap bin hayat. ama tabi her yerde olduğum için de aşağıda linklerim. birinden birini takibe alın, her hafta buluşalım. Youtube ; youtube.com/channel/UCbg_... Spotify ; open.spotify.com/show/2u0H87r... Soundcloud ; soundcloud.com/birkitapbinhayat
2024 31. kitabı
Bu kitap pamuk şekerinden, rüyaların en rahat yerinden, kahve kokusundan, fırından yeni çıkmış ekmek sıcaklığından, yeni değişmiş nevresim kokusundan, sıcak çorba buğusundan yapılmış bana göre. Öyle rahatlatıcı, öyle güvenli, öyle yumuşak hisler veriyor ki... Çocuk kitabı olarak geçiyor. ( Genç Dinozor Yayınları'ndan çıkmış) Ama zaten biliriz ki; bazı çocuk kitapları her yaşta okumalıktır. Yolunuza her zaman ışık tutar, kalbinizi yumuşatır, size neşe verirler. Altı yaşındaki Sophia'nın annesi kısa bir süre önce ölmüş. Babası ve büyükannesi ile Finlandiya Takım Adaları'nda yaşıyor. Babaannesi annesi gibi değil elbette ama yaşına ve sağlık sorunlarına rağmen, torunu için çok emek harcıyor. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak her an varlığını ve desteğini hissettiriyor. Öngörülemez doğayla içiçe yaşarlarken, hem yastaki oğluna destek oluyor hem de ölümün ne olduğunu anlayamayan Sophia'nın kendini iyileştirmesi için kılavuz oluyor. Kendine özgü harika kuralları olan bir büyükanne o. Mesela komşu adaya malikane yapan bir adam sahile özel mülk olduğu için girilmez yazan bir tabela çaktığında; her aklı başında insanın başkasının mülkünden uzak duracağını ancak böyle tabela koymuş kibirli birinin arazisine özellikle girmek gerektiğini iddia ediyor. Ancak çocuklar için koyulan bildiğimiz kuralları hiç umursamıyor. Çok şeker bir büyükanne-torun ilişkisinin yanında bana göre ideal bir çocuk- doğa ilişkisini de okudum bu kitapta. Bu yaşımda yaşasın çocuk kitapları, özellikle pamuk şekerinden yapılmış olanlar
2020 216. kitabı
Tove Jonsson; ressam, desinatör, yazar aynı zamanda. Yaz Kitabı’nı çok aramış, (1001 Kitap’tan) bulamamıştım yıllar önce, çünkü henüz çevirilmemişti. Jonsson, 1972’de annesinin ölümünden sonra yazdığı bu eseri, en çok bilinen ve beğenilen eseriymiş. Diğerlerini henüz okumadım, lakin söylenen sözlerin bu kitap için doğruluğu su götürmez. Yaz Kitabı, yazarın Finlandiya Körfezi’ndeki takımadalarda, çocuklukluk anılarını ele almış. Büyükanne, baba ve küçük kız Sophia’nın iç içe geçmiş yaşantıları ele alınıyor. Hep bir adada yaşamak istemişimdir, bu metinle isteğimin diriliğinin tekrar farkına vardım. Yaşlılar ve çocuklar arasındaki ilişki beni çok sevindirir, ilgilendirir hep. Aslında, iki çocuğun yan yana gelmesi gibidir. Çocuk tam çağında, yaşlı ise ikinci çocukluğunu yaşayacağı devirdir genellikle. Büyükannenin sözleri, benim içimi yakan yönlere sahipti. Bu sevimli, içinde yaşanmışlıkları barındıran, her yaş grubuna hitap eden sevimli ada insanlarının hikâyesini okuyun.
2024 12. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2024 22:50
Sophia ve anneannesinin Finlandiya’da bir adada geçen yaz günlükleri… Hayatı sorgulayan ve anlamaya çalışan küçük Sophia ve hayatının son dönemlerinde olan anneannesinin diyalogları ve yaşadıkları yumuşacık bir his bırakıyor insanda.

Tove JanssonYazar · 11 kitap
Tove Marika Jansson (Finlandiya İsveççe telaffuz: [tuːve jaːnsɔn] ; 9 Ağustos 1914 - 27 Haziran 2001) İsveççe konuşan bir Fince çocuk yazar, romancı, ressam, illüstratör ve çizgi romancı yazardır. Sanatsever ebeveynlerin elinden gelen Jansson, 1930-1938 yılları arasında Stockholm, Helsinki ve ardından Paris'te sanat okudu. İlk solo resim sergisi 1943'te yapıldı. Aynı zamanda kitap kapakları ve diğer amaçlar için grafikler yaratmanın yanısıra yayın için kısa öyküler ve makaleler yazıyordu. Yazdığı gibi hayatının geri kalanında bir sanatçı olarak çalışmaya devam etti. Jansson, Moomin kitaplarını 1945 yılında Moomin ve Büyük Tufan başta olmak üzere çocuklar için yazdı. Sırasıyla 1946 ve 1948'de yayınlanan Moominland'daki Comet ve Finn Family Moomintroll adlı iki kitap serinin yüksek satış elde ettiğini gördü. 1968'de yarı otobiyografik Bildhuggarens dotter'tan (Heykeltıraş Kızı) başlayarak, o takdirde Sommarboken (Yaz Kitabı) ve yetişkinler için beş kısa öykü kitabı da dahil olmak üzere altı romanı yazdı. Çocuk yazarı olarak çalışması için 1966 yılında Hans Christian Andersen Madalyasını aldı. Tove Jansson Helsinki, Finlandiya Büyük Dükalığı , Rus İmparatorluğu'nda doğdu. Finlandiya'nın İsveççe konuşan azınlığının bir parçası olan ailesi, sanatsal bir yapıdaydı: babası Viktor Jansson bir heykeltıraş idi ve annesi Signe Hammarsten-Jansson, İsveç doğumlu bir grafik tasarımcı ve illüstratördü. Tove'ın kardeşleri de sanatçı oldu: Per Olov Jansson bir fotoğrafçı ve Lars Jansson bir yazar ve karikatürist oldu. Evleri Helsinki'de iken aile, yazlarının çoğunu Helsinki'nin 50 km doğusunda, Borgå yakınlarındaki bir adada kiralık bir yazlık evinde geçirdi. 1930-33 yılları arasında Stockholm'de El Sanatları ve Tasarım Üniversitesi'nde , 1933-1937'de Finlandiya Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Okulu'nda ve daha sonra L'École d'Adrien Holy'de ve L' École des Beaux- Sanatları 1938'de Paris'te sergiledi. 30'lu ve 40'lı yılların başında sergilerde bir dizi eser sergiledi ve ilk kişisel sergisi 1943'te yapıldı. 14 yaşında, ilk resimli kitabı "Sara och Pelle och näckens bläckfiskar" ("Sara ve Pelle ve Neptün Çocukları" 1933 yılına kadar yayınlanmamış ve 1920'lerde dergilerde yayınlanmış resimler çizdi ve resmediyordu. 1930'larda diğer Avrupa ülkelerine çeşitli geziler düzenledi ve dergilerde, süreli yayınlarda ve günlük gazetelerde yayınlanan kısa öyküler ve makaleler yazdı ve canlandırdı. Bu dönemde Jansson kitap kapakları, reklamlar ve kartpostallar tasarladı ve annesinin ardından, anti-faşist bir Fince-İsveç hiciv dergisi Garm için illüstrasyonlar çizdi. Helsinki'de bir stüdyosu olmasına rağmen, Borgå kasabası yakınlarındaki Pellinge Adaları'ndan biri olan Klovharu adında küçük bir adada çok fazla yaz mevsimi yaşıyordu. Jansson ve Pietilä'nın seyahatleri ve Pellinki'deki Klovharu adasında geçirdiği yazlar Pietilä tarafından çekilen birkaç saat boyunca çekildi. Bu görüntülerden bazıları, Haru, yksinäinen saari (Haru, yalnız ada) (1998) ve Tove ja Tooti Euroopassa (Tove ve Tooti, ​​Avrupa'da) (2004) olmak üzere birçok belgesel yapılmıştır. Jansson, 86 yaşında 27 Haziran 2001'de öldü. Helsinki'deki Hietaniemi Mezarlığına gömüldü.