Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yazmak Sanatı

Emin Özdemir

Yazmak Sanatı Sözleri ve Alıntıları

Yazmak Sanatı sözleri ve alıntılarını, Yazmak Sanatı kitap alıntılarını, Yazmak Sanatı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yazmak eylemi, birbirine dayalı, birbirini tümleyen kimi aşamalardan oluşur, İlk aşama, "yazma gereksinimi" dir. Bizi yazmaya yönlendiren etken nedir? Bu sorudan çıkarız yola. İkinci aşamada yazıyı oluşturan öğeleri belirler, söyleyeceklerimizi saptarız; saptadıklarımızı belirli bir düzene kor, yazının çatısını kurgularız. Üçüncüsü, kurguladığımız çatıyı, oluşturduğumuz düzeni, yazılaştırma, anlatma aşamasıdır. Dördüncü aşamaysa, anlatımımızı güzel ve etkili kılmak için onu düzeltme, bir tür yeniden yazma aşamasıdır.
Sayfa 10
Her kitap bir araçtır. Kitabın tasarlanmış amacına ulaşması kuşkusuz onu kullananların tutumuna bağlıdır.
Sayfa 11
Reklam
Bende iyi olan ne varsa hepsini kitaplara borçluyum.
Sayfa 175Kitabı okudu
Şiir, sözcüklerle güzel biçimler kurmak sanatıdır, başka bir şey değildir. Ama sözcük nedir? Annedir, dosttur, kadehtir, hasrettir, hayaldir, yani bir anlamı, bir çağrışımı, bir gölgesi hatta bir rengi ve tadı olan nesnedir. Sözcük insanoğlundan haber verir, insanoğlunu işlemek her sanatçının boynunun borcudur. İnsanoğlu dünyanın en zengin madenidir. (C.S.Tarancı)
Hayal gücünün kanatlarına binerek dünyanın gerçeklerinden, hayatın gerçekliğinden uzaklaşma arzusuyla edebiyatın icrası arasında çoğu insanın asla aşmayacağı bir uçurum uzanır. Bunu aşmayı ve diğer tarafa geçmeyi başaranlar, yazarak dünyalar inşa eden ve yazar adı verilen azınlıktır. (M. V. Llosu)
Sayfa 174Kitabı okudu
Tarih çoğumuz için nihayete zaferlerin, büyük adamların yaptıklarının ettiklerinin anlatısıdır, daha doğrusu bir kahramanlık öyküsüdür. İnsanların insanlara egemen olmak için geliştirdikleri yöntemler, bireysel veya ortaklaşa olarak çekilen ve çektirdileri azaplar, iktidarların bireyleri gözetim altında tutmaya yönelik oluşturdukları mekanizmalar, disiplinler, işte bunlar tarih olamaz. Çünkü bunları bilmezden gelmek istiyoruz. (M. Ali Kılıçbay)
Reklam
İnsan ölümsüzdür, bütün yaratıklar arasında yalnız önüm tükenmez bir sesi olduğu için değil gönlü olduğu için, ruhunda şefkat ve fedakarlık, sabır ve dayanma gücü bulunduğu için. Şairin ve yazarın ödevi işte bunları yazmaktır. (W. Faulkner)
Okumanın tükenmez kaynağından, herkes kendi kafasının çapı oranında pay alır.
Sayfa 187Kitabı okudu
Düşüncede bir yere varamamak, içimizde tepinen hayvanların en vahşisidir; insan ne denli uğraşsa hayvanı ehlileştiremiyor.
Sayfa 192Kitabı okudu
Edebiyat mesleğinin en önemli özelliği belki de meslek sahipleri için en büyük karşılığının kendisinde saklı olmasıdır. (M. V. Llosu)
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Okuma, yazma gücümüzü besleyen temel kaynaklardandır. Başkalarının gözlem ve yaşantılarını paylaşma, kişisel dünyamızın sınırlarını zorlama, okumayla gerçekleşir. Her şeyden önce, içinde bulunduğumuz zamanı aşma olanağı sağlayarak bizim, dünyayı anlama gücümüzü artırır.
Sayfa 167Kitabı okudu
"Yaşayışımız ileriden, düşüncemiz geriden yanadır." demiş Kierkegaard. Fizik bilimlerinin, teknolojinin son yüzyıl içindeki ilerlemelere karşın insan bilimleri büyük bir gelişme göstermemiştir. İnsanlığın bütün dramı da bundan geliyordur. Fizik ve kimya alanındaki büyük devrimlerin sağladığı ileri yaşama olanakları ortasında, insanlar hala Ortaçağ'dan kalma düşünürlerin, kör inançların kölesi olmaktan kurtulamamışlardır. Bilim ve bilinç bakımından başka çağda kafa ve ruh bakımından bir başka çağda yaşıyor insanlar. (V. Günyol)
Sayfa 139Kitabı okudu
- Ben cenneti her zaman bir bahçe olarak değil, bir kütüphane olarak düşünmüşümdür.
... Kim ne derse desin, insanoğlunun bilgilenmesinde en etkili, en özgürce, en gelişmiş yol, okumaktır.
Sayfa 186Kitabı okudu
- Düşüncede bir yere varamamak, içimizde tepinen hayvanların en vahşisidir; insan ne denli uğraşsa hayvanı ehlileştiremiyor. Unutmak, ehlileştirmenin bir yolu olabilir mi?
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.