Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yedikıta Dergisi - Sayı 131 (Temmuz 2019)

Yedikıta Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bütün fıkıh kitaplarında kaza bahsinin başında şu ibare yazmaktadır; "el-Kazâü bi'l- hakkı min akva'l-ferâizi." Yani, "Doğru ve hakikat ile hükmetmek, en kuvvetli farzlardandır."
Reklam
Evdeki Mahremiyet 2
Kapı tokmakları da mahremiyetin birer timsaliydi. Evin giriş kapısında farklı ses çıkaracak şekilde tasarlanmış, iki tokmak bulunurdu. Bunlardan büyük olan ve tok ses çıkaranını erkekler, küçük ve daha ince ses çıkaranını ise kadınlar kullanırdı. Böylece hane halkı, gelenin durumuna göre vaziyet alırdı.
İslamiyet'in ve Ehli Sünnet yolunun fütursuzca çiğnenmeye çalışıldığı bir devirde İmam-ı Rabbânî (k.s), tek başına ve korkusuzca Ekber Şah'a ve nüfuzları altındaki Şiilere karşı, adeta kelle koltukta mücadele etmişti.
İlk inşasından itibaren Müslümanların büyük hürmet besledikleri Mescidi Nebevî, asırlar boyu bir takım tamiratlar görmüştü. Ama en muhtevalı ve itinalı tamir; hürmette, edebe rivayette ve adalette emsali görülmemiş bir çalışma ile Osmanlı'ya nasip oldu.
Ömrünü medreselerde talebe yetiştirmeye vakfeden İmam Birgivî Hazretleri, halk arasında yayılan bid'atler karşısında rahatsızlık duymuş, şahit olduğu itikâdî bozuklukları eleştirmiştir. Öte yandan halk diliyle kitaplar telif ederek insanlara "Ehli Sünnet itikâdı"na muvafık bir hayat yaşamaları hususunu aşılamaya çalışmıştır.
Reklam
Evdeki Mahremiyet
Türk evinde İslamiyet'in tesirini çokça görürüz. Mekânlar, haremlik-selamlık diye erkekler ve kadınlar için ayrı odalara bölünmüşlerdi.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.