Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeni Başlayanlar İçin Darwin

Jonathan Miller

Yeni Başlayanlar İçin Darwin Gönderileri

Yeni Başlayanlar İçin Darwin kitaplarını, Yeni Başlayanlar İçin Darwin sözleri ve alıntılarını, Yeni Başlayanlar İçin Darwin yazarlarını, Yeni Başlayanlar İçin Darwin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Türlerin Kökeni'nin altıncı ve son basımının özetinde, gerçekliğini kabul ettiği Doğal Seleksiyon şöyleydi: Kalıtımsal etkilerin kullanılan ve kullanılmayan parçalannın önemli bir biçime veya önemsiz bir biçime eklenmesi, adaptayon yapılanyla ilişkilidir; dünya da bugün olsun, dış koşullann doğrudan eylemidir. Ben eskiden çok düşük sıklıkla görülen ve sonradan sıkça görülen formlann çeşitliliğin değerini, doğal seleksiyonun yapısını serbestçe degiştirmeye öncülük etmesi biçiminde yorumluyordum."
Nokta Yayınları
"İlk çağ'dan beri, biyolojik formun nesilden nesile sürdüğü yönünde birbiriyle çelişen iki teori ortaya atılmıştır: Aristotales'e ve onun izinden gidenlere göre; fetüs'ün gelişimi, bir fikrin gerçekleştirilmesine benziyordu. Tıpkı döllenmiş yumurtanın önceden saptanmış bir sona doğru ilerlerken ruhani bir güç içermesi gibi... (Dahası tıpkı bir heykeltıraşın, biçimsiz bir kalıp mermerden heykel oluşturması misali."
Nokta Yayınları
Reklam
169 syf.
8/10 puan verdi
·
14 saatte okudu
Üniversitemin kütüphanesinden ödünç aldığım bu kitap korkunç kapağıyla benim ilgimi çekti. Kitapta tek tek öncesinde var olan kuramlara bakıyoruz, neden insanların evrimi bu kadar geç fark ettiğini öğreniyoruz. Kitap evrim kuramını kısaca, ana hatlarıyla öğretiyor. Bu kitabı diğerlerinden ayıran şey tabii ki içinde bulunan manyak çizimler. Daha önce hiç böyle şeyler görmemiştim. Kitabın 90’lardan kalması çizimlerin manyaklığını açıkladı. Sizinde kütüphanenizde varsa bu kısa kitabı çizimlerinin absürtlüğü ve dilinin yalınlığı için seçebilirsiniz. Not: 90’larda kullanılan bazı Türkçe kelimeler şu an yazım yanlışına giriyor, bunların bolluğu beni şaşırttı.
Çizgilerle Darwin
Çizgilerle DarwinJonathan Miller · Milliyet Gazetesi Yayınları · 19965 okunma
Önemli olan kimin ölüp kimin yaşadığı değil, kimin diğerlerinden daha çok üreyebileceğiydi.
Tesadüfi bir değişikliğin sağladığı yarar, başlangıçta ufak ve önemsiz olabilir. Ancak algılanması zor değişikliklerin “yararı” sorun olmaya devam ediyordu. Darwin’in yaşadığı dönemde doğal seçmenin kabul görmemesinin nedenlerinden biri de buydu.
Charles Darwin, 30 yaşında türlerin gelişimini açıklamayı başarmıştı. Rastgele değişimle yaşam için mücadele kuramlarını birleştirerek, türlerin gelişiminde Tanrının rolünü kuram dışı bırakmıştı.
Reklam
1837’nin sonunda, Darwin, şu karara vardı: Doğa, sonu olmayan bir oluşum süreciydi.
Canlıların karakterlerinde karşılıklı bir değişim olmalıydı. İçerisinde bulundukları çevreye uyum sağlayabilmek için değişmiş olmalıydılar ve her koşulda değişmeye de devam edeceklerdi.
The Voyage of the Beagle
Bu gezinin moral ve duygusal deneyimi, Darwin’in amacına en büyük katkılardan birini oluşturdu. Bu, ona düşüncelerini sıraya koyma özgürlüğünü sağladı, her şeyi gerçek perspektifinden görme alışkanlığını kazandırdı.
İnsan yaşamı çok kısa, ama biyolojik süreç çok uzundur. Evrimi, sürüş sürecinde izlemek hiç de kolay değildir.
Reklam
Bazı yetersiz türlerin çeşitli nedenlerle ortadan kalktığını kabul etmek yerine, Tanrı’nın, insanlara bir ders vermek istediğinde, sadece her şeyi yeniden yaratmak için, kendi elinden çıkan bütün canlıları yok ettiğini kabul etmek, daha az sıkıntı verici olarak görüldü.
Hristiyanların açısından fosiller…
Aslında bu taşların, üzerlerinde iskeleye benzeyen çizgiler taşımaları ya ilginç bir rastlantıydı, ya da Tanrı kayalarını canlıların benzerleriyle süslemiş, dekore etmişti.
Dindar Hristiyanlara göre…
Hiçbir tür kaybolmamıştı, hiçbiri de değişmemişti. Bir neslin tükenmesi de, en az değişim kadar tasavvur kabul edilemez bir şeydi.
Doğadaki evrimin farkına varılmasını geciktiren birçok önyargı var. Bu önyargılar, bireyin, çevresindeki dünya ile ilgili olarak kendi beyninde oluşan imajı koruma yönündeki eğilimidir. 1.Özel yaradılışın dinsel nosyonu 2.İdeal formların Yunan felsefesindeki nosyonu