Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Dönemde Yeni Görevler

Mahmud Esad Coşan

Yeni Dönemde Yeni Görevler Gönderileri

Yeni Dönemde Yeni Görevler kitaplarını, Yeni Dönemde Yeni Görevler sözleri ve alıntılarını, Yeni Dönemde Yeni Görevler yazarlarını, Yeni Dönemde Yeni Görevler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Onun için size İslâmî hizmet sahasında, Allah'ın rızasını kazanmak yolunda gözden kaçan, ama çok önemli olan bir hususu hatırlatmak için konuşmuş oluyorum. Bu husus enformasyon olayı: bilgi almak, bilgilenmek, bu bilgiyi de halka intikal ettirmek ve bütün kitlelere, yaygın eğitim, örgün eğitim vasıtalarıyla bu doğru bilgileri ulaştırmak... Halkı bilgilendirmek, bilgi toplumu seviyesine getirmek... Japonya'da bir yenilik olmuşsa burada bilinmeli, Almanya'da bir yenilik olmuşsa, hemen burada haberdar olunacak duruma ulaşmak zorundayız. Böyle yapamazsak bizi sevmeyen insanlar çoktur. tarih boyunca bize hasım insanlar çoktur. Allah onların hepsini kahretmiyor, başımızda böyle ceza ve belâ olarak bulunabiliyorlar. Kendimize çeki düzen vermeliyiz.
Sayfa 281Kitabı okudu
Müslüman zengin kesesini açmıyor. Amerika kesesini açıyor: gazeteye önem veriyor, televizyona önem veriyor. Televizyon. kanalları büyük iddiası olan gruplar tarafından kapışılıyor. çalıştırılıyor. Ama müslümanlar bu konuda çok geride. Tabii tezat var. Yâni hem cihad yapacağız diyoruz, hem Allah'ın ordusuyuz diyoruz; emr-i ma'ruf nehy-i münker yapacak. cihad edecek topluluk, İslâm topluluğu diyoruz: hem de çağdaş bilimden yoksun. stimenti teknolojiden mahrum, iletişim ve irtibattan, enformasyondan mahrumuz.
Sayfa 279Kitabı okudu
Reklam
O halde bizim iletişime bakışımızı değiştirmemiz lâzım. İletişim faaliyetlerine sarılışımızı da değiştirmemiz lâzım. İletişim faaliyetlerine harcadığımız masrafı da tariflere sığmaz derecede artırmamız lazım. Amerika bütçesini düşünün; %46'sı buraya gidiyor... Türkiye'nin bütçesini düşünün. Türkiye içinde müslümanların adedini düşünün, müslümanların içinde cömertleri düşünün...
Sayfa 278Kitabı okudu
Bu çeşit organizasyonlarla gündelik hayatın tanziminde, iletişim dediğimiz olay birinci derecede rol alır duruma gelmiştir. Belki sizin değil! Siz müslüman olduğunuz için özel bir kafa yapınız var; bilgileri süzebiliyorsunuz, her şeye inanmıyorsunuz. başka kaynaklardan bazı şeyler öğreniyorsunuz ama: milletin %99.9 u böyle değildir. Milletlerin çoğu bu durumda değildir. Afrika'sı var. Asya'sı var, çok geri ülkeler var. Onlar bunların masallarıyla yetişirler. Ve batı kültürü, böylece dünyayı modern bir sömürmeyle sömürmekte ve istila etmektedir. İletişim kültür istilasının en önemli vasıtasıdır.
Sayfa 277Kitabı okudu
(Eddünya dârun men lâ dâre lehû.) Dünya, evsizlerin evidir. Bizim evimiz, ahiret olduğundan bizim yerimiz değildir. (Ve mâlün men lâ mâle lehû.) Sermayesizlerin malıdır. Bizim sermayemiz ahiret olduğu için bizim buraya iltifatımız yoktur. Fânî dünya demişiz.
Sayfa 199Kitabı okudu
İslam'ı bilmeyen ve bizi tanımayan insanlar bize soruyorlar. dergi çıkarttığımız zaman, -İşte İslâm dergisini çıkarttık. Kadın ve Aile'yi çıkarttık- sormuş karşımızdaki basın: "İyi ama siz dindarsınız, niye politikayla ilgileniyorsunuz? Niye dış politikadan yazılar yazıyorsunuz? Niye piyasadan, ekonomiden bahsediyorsunuz? Niye şu şu konuları işliyorsunuz?.." Biz onlara diyoruz ki. İslâm'ın ilgisinin taalluk etmediği hiç bir konu yok ki. biz ilgilenmeyelim... İnsanın ilgilendiği, insanla ilgili her şey bizim ilgi sahamız içine giriyor. Elbette politikayla da ilgileniriz, seçimle de ilgileniriz... Piyasayla da ilgileniriz, enflasyonla da ilgileniriz... Talim ve terbiye, iletişim vs. başkalarının modern saydığı her konuyla ilgileniriz. Çünkü İslâm, sadece bir köşeye çekilip dindarlık yapmak değil, hayatı mü'min birüslüūbla yaşamak sanatı... Müslüman dağın başına çekilip. bir köşeye çekilip hayatı terkeden insan değil, hayatın bütün faaliyetleri içindeyken Allah'ın rızasını gözetebilen insandır.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
İbn-i Mace (rh.) isimli hadis aliminin Enes'den (rh.) ivayet eylediğine göre. Peygamber Efendimiz (ﷺ) buyurmuş ki: (A'zamun nâsi hemmen el mu'minü, yehtemmu bi emri dünyahu ve emri ahiretihi.) Yâni, insanların en dertlisi mü'minlerdir. mü'min kişidir. Başı sıkıntılı, işi çok, omuzu ağır yüklerin altında, sıkıntısı çok olan insan mü'mindir. Neden?.. (yehtemnu bi emri dünyahu) hem dünyada yaşamış olmak, insan olmak, hayatta olmak dolayısıyla hayatı faaliyetlerini devam ettiriyor. (ve emre ahiretihi) hem de ahiretini kurtarmaya çalışıyor. İki cihan için çalıştığı için, sadece dünya için çalışanlardan daha dertli, daha meşgul, daha sıkıntılı durumda... Böyleyiz, böyle olmamız gerekiyor. Büyüklerimiz böyleydi. Biz de hakikaten hem dünya hem ahiret için üzüntü duyan, tasalanan, gayret eden insanlarız.
Sayfa 197Kitabı okudu
Bir çeşit imanımızdan dolayı, karınca kararınca fedakâr kullarız, fedakârlık yapabilen, vazgeçebilen kullarız. Bunu Avrupalı anlayamaz, materyalist bir insan anlayamaz. Müslümanı tarif edemez, müslüman onun için kompütüre giremez, mantık kurallarının katı çizgileri içine sığmaz. Tarifi o bakımdan kolay olmaz, çünkü bu tarafı var. Bir de dünyanın bütün zevkü sefasına ve imkânına sahip olsak, kendi problemlerimizin hepsini halletmiş olsak, yine de mutlu olamıyoruz, huzur bulamıyoruz. Ümmeti Muhammed'e yardım etmek istiyoruz. Kadrimiz kadar, kuvvetimiz kadar himmet etmek istiyoruz, hizmet etmek istiyoruz, bir şeyler vermek istiyoruz. Ana vasıflarımızdan birisi de bu.
Sayfa 194Kitabı okudu
Kuvvetli müslüman olacağız: kalb bakımından, akıl bakımından, ekonomik güç bakımından... Daha bir çok güç bakımından kuvvetli müslüman olacağız. Çünkü, iyi müslüman, sevgili müslüman, hayırlı müslüman öyle oluyor, herkese faydalı oluyor. Sadece kendisine değil, başkasına da faydası olduğu için iyi müslüman oluyor.
Sayfa 147Kitabı okudu
İnsanların ekseriyetle, -istatistik yapılsa çoğunlukla cennete girme sebebi, güzel huyluluğudur. Çok namaz kılması değil, ibadetin kesreti değil, çokluğu değil; ahlâken güzelliğidir!.. Bizim ihmal ettiğimiz bir şeydir bu. Biz ahlâkı güzelleştirmeğe çok gayret etmiyoruz. Türkiye'de ve diğer İslâm ülkelerinde namaza büyük gayret var... Ama, ahlâka çok büyük ihtimam yok!..
Sayfa 123Kitabı okudu
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.