Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeni Türk Edebiyatı Üzerine İncelemeler 1

Bilge Ercilasun

Yeni Türk Edebiyatı Üzerine İncelemeler 1 Sözleri ve Alıntıları

Yeni Türk Edebiyatı Üzerine İncelemeler 1 sözleri ve alıntılarını, Yeni Türk Edebiyatı Üzerine İncelemeler 1 kitap alıntılarını, Yeni Türk Edebiyatı Üzerine İncelemeler 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mehmet Emin Yurdakul'dan:
Ben bir Türküm, dinim cinsim uludur, Sinem özüm ateş ile doludur, İnsan olan vatanının kuludur, Türk evladı evde durmaz, giderim.
Sayfa 24 - Akçağ Yayınları
Mehmet Akif Ersoy
Hayır, matem senin hakkın değil, matem benim hakkım; Asırlar var ki, aydınlık nedir, hiç bilmez afakım! Şairin burada ferdi bir dert olarak tasvir ettiği şey sosyal ıstıraptır. Şiirin bundan sonraki kısmında İslam Alemi ve Osmanlı Devleti, şairin "Ben"inde temsil edilir. Teselliden nasibim yok, hazan ağlar baharımda; Bugün bir hanümansız serseriyim öz diyarımda! Ne husrandır ki: Şarkın ben vefasız, kansız evladı, Serapa Garba çiğnettim de çıktım hak-i ecdadı!
Sayfa 40 - Akçağ Yayınları
Reklam
Akif insana çok değer veriyor. Ona göre memleket demek insan demektir. İnsanın iyi yetişmesi için iyi bir eğitim şarttır. Akif nesillerin bedbinliğinin veya ümitli olabilmesinin de eğitime bağlı olduğunu söyler. Bu arada Türk cemiyetindeki eğitim bozukluğunu, gençliğe ümitsizlik aşılandığını ve bunun için ilerleyemediğimizi şu mısralarla tenkit ediyor: -Zerk etmediler kalbime bir damla ümid Hoca, dünyada yaşanmaz yaşamaktan nevmid. Daha mektepte çocuktuk, bizi yıldırdı hayat; Oysa hiç korku nedir bilmeyecektik, heyhat? Neslim ürkekmiş, evet, yoktu ki ürkütmeyeni, "Yürü oğlum!" diye teşci edecek yerde beni, Diktiler karşıma bir kapkara müstakbel ki Öyle korkunç olamaz hortlasa devler belki? Bana dünyaya çıkarken "batacaksın!" dediler. Çıkmadan batmayı öğren, ne kadar saçma hüner! Ye'si ezbere bilirim, azmi yüzünden tanımam; Okutan böyle okutmuştu, beğendin mi İmam?
Sayfa 64 - Akçağ Yayınları
Mehmet Emin Yurdakul
Onun manzumeleri, estetik ve sanat bakımından zayıf olmalarına rağmen, sahip olduğu muhteva ruh ve fikir itibariyle, edebiyatımızda değer taşımaktadırlar.
Sayfa 34 - Akçağ Yayınları
Mehmet Emin Yurdakul
Cemiyetimizdeki kadınlık ve erkeklik anlayışını teferruatlı bir şekilde ele alır. Erkeklerin, şeriatın hükümlerinden kuvvet alarak birden fazla kadınla evlenmelerini birçok şiirinde ser üslupla tenkit eder. Bu noktada Mehmet Akif ile birbirlerine çok benzerler. Her ikisi de içki içen, evine bakmayan, aile fertlerine kötü muamele eden ve onların sorumluluklarını yüklenmeyen, bütün bunları ise erkekliğin icabı sayan anlayışı, sosyal bir dava olarak ele almakta ve yermektedirler. Bunun hem insanlığa, hem de dine aykırı olduğunu belirtirler ve halkı uyandırmaya çalışırlar. Mehmet Emin'in Kaynana ile Damat şiirinde, damat kendisini ikaz eden kaynanasına: Bir suç muymuş, dörde kadar hakkım yok mu almaya? diye itiraz eder. Kaynana şu cevabı verir: Hakkın vardır, fakat bir yol mollalardan sor, öğren, Bak, bir molla sana der mi: Bir karını hoş kullan, Öteki ağlat, inlet, her dakika ağula? Ona günah değil mi ki gözyaşında boğula?
Sayfa 31 - Akçağ Yayınları
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.