Yeni Yaban

Orijinal Adı:
The New Wilderness

2024 40. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 19:13
Kitabın konusu, akışı ve sonu umduğum gibi olmasa da çok beğendim Yeni Yaban'ı. Özellikle karakter gelişimleri, yabandaki canlıların birbirleriyle kurduğu bağlar, kısıtlı şartlara rağmen insan topluluğunun canla başla çalışarak yaşama tutunmalarına dair bölümler asla aklından çıkmayacak. Yazar kendi notunda bu bilgiler için 8 Kızılderili kabilesinden yararlandığını belirtmiş. Bu kabilelerin kadim kültürleri, gelenekleri ve becerileri keşke okullarda ders olarak okutulsa...
2023 3. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2023 08:23
İnsanın olduğu hiç bir yer gerçekten yaban olamaz mı? Doğayla bir bütün halinde yaşamamızın imkânı yok mu? Çok uzak olmayan bir gelecekte geçen uyarı niteliğinde bir distopya aynı zamanda bir ilk roman. Dünyada kalan son doğa parçası için verilen savaş demek çok mu abartılı olur bilemiyorum. Sanki o savaş kısmı için yeni bir kitap gelecek gibi ‘bu başka bir öykünün konusu’ dediği yerde böyle bir ipucu yakaladım. Yeni kitabı okur muyum, okurum. Kitabın eksikleri yok değil ama verilmek istenilen mesaj öyle net ki uzun zaman önce almamız gereken henüz almak için çok geç olmayan bir mesaj.
Hayat ve İnsan
2022 29. kitabı
Spoiler Aylardır elimde olan yeni yaban bitti. Aylarca elimde olmasının sebebi tamamen benim okuma isteğimin olmamasıydı yoksa kitap gerçekten akıcı ve ilgi çekici bi kitaptı. Şahsen eleştirilecek noktaları olmakla birlikte çok çok beğendim. 2022 yılında çıkmış bir kitap, yazarın çok yetenekli olduğunu düşünüyorum. Yeni yaban konusu itibariyle iç karartıcı bir kitap olmasına rağmen asla sıkmıyor ve akıcı bi şekilde ilerliyor. Açıkça söylemek gerekirse agnesin ergen tavırlarından çok annesi bea nin ergen tavırları beni çok sıktı. Atipik insanlardan ve sürekli duygularını içinde yaşayan insanlardan hiç hazzetmediğim için beayi bazen hırpalayasım geldi. Üstelik zavallı glenciğimin yumuşak başlı yapısının yanında bu kadın beni aşırı itti. Agnesi annesine kızdığı bütün konularda haklı buldum. Bi de kitaptaki mantık hataları sinir etti beni. Yani yabana insanları atıyosunuz, bunun dayanıklı ayakkabısı var kıyafeti var çadırı var, bozulmayan saati var ulan niye insanları taş devrine geri döndürüyosunuz aşırı saçma geldi. Ha bi de attğnz insanlar fakir değil yani verip parasını alabilirler ksjfjdndjdjfn keşke hikaye de azcık mantıklı olsaydı bi de ben peripheral izlerken aynı anda okudum bunu,o kıyamet bu kıyamet biraz içim sıkıldı. Konusunun mantıksız olmasıyla bile beni içine çektiği için kitabı başarılı buldum, anlam kargaşası yoktu, agnes bea kargaşası vardı bi de kitapta anlamadığımız nedenini bilmediğimiz bir sürü olay kaldı, ben aklım onlarda yani niye cevapsız sorular bırakıyosun karşim? Bob hain miymiş, bea gleni niye carlla aldattı, son gittikleri yerdeki parti neydi, bunlar üzerinden devlet ne kazandı olay neydi yani kardeşim bizi aydınlatın allah aşkına.
2023 18. kitabı
Okunma: 08 Mart 2023 00:48
Kimler Sever? Kitap kolay okunuyor ve akıcı. Eğer yeni bir okursanız seversiniz. Fakat bu kitabı şu anda okumanızı tavsiye etmem çünkü yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketinde nasıl elimiz kolumuz bağlandı ve bir şeyler yapamadıysak kitabı okurken de bu hissi yaşıyorsunuz. Kitap 2020’de çıkmış. Ben de güncel kitapları takip etmek amacıyla kitap bakarken keşfettim bu kitabı. Yeni Yaban yazarımızın ilk romanıymış ve bence oldukça da başarılı. Kitap biraz distopyaya kayıyor bence. Kitapta doğa yok edilmiş ve şehirlerde ağaç dahi kalmamış. Öyle bir hale gelmiş ki dünya, kalan ağaçlar özel çitlerle korunuyor. İşte böyle bir dünyada Glen ve Bea adlı bir çift, çocukları Agnes’in hastalığı sebebiyle Yaban eyaletinde yaşayan insanlar grubu oluşturuyorlar. Ve dünyada yok olmamış tek doğal arazinin yok olmaması için bir sürü kurallar eşliğinde yaşamaya başlıyorlar. Bunların içinde hayvanları evcilleştirmemek, bir yerde belirtilen süreden fazla durmamak, kamp yeri kurmamak vs gibi bir sürü kural var. Ve bu kurallar çiğnendiğinde korucular adındaki bir grup insanın düzeni yeniden sağlamak amacıyla yaptıkları kan dondurucu olaylara tanık oluyoruz. Yaşanılan bu sıkışmışlık hissinin çok iyi bir şekilde bize geçmesi de yazarımızın asıl başarısı bence. Ben bu kitabın daha bir iklim krizine yönelik olduğunu düşünüyordum ama okurken bence daha derin bir açıyla düşünmediğinizde vurguladığı yerleri kaçırma olasılığınız yüksek. Hayatta birileri vardır ki bazen sayıları az bazen çok, işte bu birileri yüzünden birlik olmalıyız. Paylaştığımız ve korumak zorunda olduğumuz ortak değerleri, ki bunların en hayati olanı doğadır, koruyamayız ve yok ederiz. İşte bence yazarın iklim krizine değindiği asıl nokta burası. İçimizdeki bencil, iktidar aşkıyla yanan ve düşüncesizce hareket eden o
Yeni Yaban
2023 7. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 18:29
Yeni yaban ütopik bir hikaye... Şehirlerde yaşamanın çok ağır sonuçlarının olduğu bir dönemde yaban diye bilinen doğada araştırma amaçlı bulunan bir grubun hayatta kalma mücadelesini anlatıyor kitap. Grupta insanların hiyerarşik düzenleri liderlik serüvenleri ilgi çekiyor.

Diane CookYazar · 1 kitap
Diane Cook “Man V. Nature” adlı öykü kitabının ve “The New Wilderness” adlı romanın (Yeni Yaban, YKY, 2022) yazarıdır. Diane Cook “This American Life” adlı radyo programının yapımcılığını üstlendi. “Man V. Nature” Guardian İlk Kitap Ödülü, Believer Kitap Ödülü ve Los Angeles Times Art Seidenbaum İlk Kurmaca Eser Ödülü finalisti oldu. “Yeni Yaban” 2020 yılında Booker Ödülü’nün kısa listesinde yer aldı. Öyküleri “Harper’s”, “Tin House”, “Granta” gibi dergilerde yayımlandı, “The Best American Short Stories” ve “The O. Henry Prize Stories” adlı antolojilerde yer aldı. Diane Cook 2016’da Ulusal Sanat Vakfı’ndan burs almaya hak kazandı.