Birkaç hatalı bilgi bulunsa dahi okunmaya değer bir kitaptı. Zeyd bin Sabit'in yerinde olmayı o kadar çok istedim ki... Tarihe hep Mekke gözüyle okumuştum ama bir de Medine'den İslam'ın yayılışını okumak çok güzeldi.
Bizlere gölden, vahalardan, köylerden şaşırtıcı ve renkil bir dünyadan, kişiler, yerler ve toplumlar aracılığıyla Arap kültürününün büyüleyiciliğinden, özellikle de adetler, ahenkler ve atmosferlerden söz eden bir roman...
Yesrib'de Bahar 29 yaşında Müslüman olan İtalyan yazar Vincenzo'nun İslamın doğuş yıllarını anlattığı kurgusal tarihi romanı.Romanın baş kahramanı Hz.Zeyd,peygamberimizin vahiy katibi.Kitabı okurken bir yandan çocukluğundan başlayarak Hz.Zeyd'in hayatını diğer yandan ilk vahiyle birlikte Peygamberimizin hayatına ve Müslümanların mücadelesine tanıklık ediyoruz.Kitabın edebi bir dille İslamın ilk yıllarını anlatması nedeni ile özellikle çocuklar ve gençler için faydalı olacağını düşünüyorum
Seneler önce alıp okumaya yeni fırsat bulduğum bir kitap. Emek verilmiş. Amacım inceleme yazıp bu kitabı tavsiye etmek değil, ama eleştiri yazıp yermek de değil. Kitapta yanlış bilgiler olmasından dolayı belki birilerine yol gösterir diye yazıyorum. Tabiki kurgu olması hasebiyle tarih kitabı gibi olmasını beklemiyordum ama bazı konular hakkında bilgi sahibi olmayan okurları yanlış bilgiye sevketmesi açısından sıkıntılar mevcut kitapta. Mesela şeytanın da meleklerden olduğunu yazmış yazar, oysa ayetle Şeytanın cinlerden olduğu sabittir. Ayrıca kabedeki hz. İsa (as) ile hz.Meryem validemizin görselinin Efendimiz tarafından korumaya alınmasıyla ilgili çok zayıf bir rivayet kitaba alınmış ve doğru olarak gösterilmiş. Ve hz. Zeyd ile ilgili söylenildiğinde beni rahatsız eden ama kitapta yazan bir çok konu var, detaylara girmiyorum. Kurgu da olsa bahsi geçen Allah Rasulunün vahiy katibi olunca ne yazdığımıza on kere dikkat etmemiz gerekiyor. Okurken de ona göre okumamız gerekir.
Hz Zeyd’in eşine çeyizi şu şekildedir .“Kerimeye çeyiz olarak Kuran Ve Peygamberin öğretileriyle ilgili bildiğim her şeyi getireceğim . Ona bildiğim herşeyi öğreteceğime söz veriyorum .”
Sanradan İslam'la Tanışan bir İtalyan yazarın
Bir çocuğun gözünden İslamiyet'in doğuşunun kurgusal bir anlatımı.
Yer yer eksikler görülebilir. Belki hadisler le desteklenebilirmiş. Yinede günlük konuşma dili ve sade bir anlatımla yazılmış bir İslam'ın doğuş öyküsü.
Gerçi kitabın sonunda kurgu kullanıldığı belirtilmiş.
İyi okumalar
Kitap gayet güzel ve akıcı bir üslup ile kurgusuna başlıyor. Islamiyetin ilk yıllarını ve o dönemi bir çocuğun gözünden anlatıyor. Ama yazar başlarda iyi başladığı kurgusunu iyi devam ettiremiyor. Hatta bazı yerlerde kurgu roman ile tarih kitabı arasında git gel yapıyor. Bu da kurgunun yapısına çok zarar vermiş.
Ama mesela aynı mantıkla ama bu sefer Bilal-i habeş'in gözünden o dönemi anlatan "Bilal: Özgürlüğün Sesi" animasyon filmi olaya biraz da fantastik öğeler katarak o kurgu işini çok daha güzel ve başarılı yapmış.
Bence bayağı güzel bir dini kitaptı.Konusu peygamber efendimizin yaşamı,islamın doğuşu, verilen mücadele diyebilirim.Zeyd, peygamber efendimizin vahiy katibidir ve peygamber efendimiz ile çoğu zaman yanyanadır.Çocuk yaşta yani 12 yaşında olmasına rağmen çok zeki olması bu görevi yapmasında etkili olmuştur.Gelen vahiyleri ezberleyip,yazıp sonrada kuran haline getirme sürecini anlatmış kitapta.
1990 yılında müslüman olmuştur. Federico Üniversitesi profesörü, italyan yazar. Hz. Muhammed'i konu alan “Yesrib’te Bahar” isminde ve şimdilerde de şifacı (Sicilya Tatulası) adında Türkçe'de yayımlanan 2 kitabı var.