Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürel Sınırların Edilgen Taşıyıcıları

Yezidi Kadınlar

Fahriye Adsay

Yezidi Kadınlar Gönderileri

Yezidi Kadınlar kitaplarını, Yezidi Kadınlar sözleri ve alıntılarını, Yezidi Kadınlar yazarlarını, Yezidi Kadınlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yezidilerde evlilik
Çoğunlukla genç kızın rızası alınıyorsa köyde doğup büyümüş bir genç Yezidi kızın seçenekleri oldukça sınırlıdır.Bir genç kızın evlenme hakkı varsa eğer, öncelik erkek kuzendedir.
Reklam
Ev işlerinin devredebileceği gelinler ya da yetişkin kızlar varsa, bu kez evin genç ve yaşlı kadınları arasında bir iş bölümü söz konusu olur.Fazla yaşlı değilse eğer ,tandırda yemek pişirmek, varsa zaman zaman küçük çoçukların bakımı üstlenmek, aileyi temsilen yalnız ya da eşiyle birlikte taziye ve hasta ziyaretlerinde bulunmak, gelen misafirlere eşlik etmek gibi roller evin daha yaşlı kadınlara aittir. Diğer kadınlar üzerinde de tartışmasız bir otoriteye sahipler.
Genç bir kadının hastane ve kişisel alışveriş işlemleri dışında ev dışına çıkması için bir neden yoktur. Çıkması halinde de yanında bir aile bireyi olmak durumundadır.
Yezidilikte baş örtme konusunda bir kural yok.
Genç kadınlar, evli de olsalar başlarını örtmüyorlar.Dış görünüş açısında bir Yezidi kadınını müslüman kadınlardan ayıran en önemli özellik saçlarını ya hiç örtmemeleri ya da saçı saklama amaçlı örtmemeleridir.Genç kızlar, geçin kadınlar her ortamda rahatlıkla saçları açık olabilir.
Yezidi nüfusunun günümüzdeki dağılımına baktığımızda İran, Irak, Suriye, Türkiye, Ermenistan, Gürcistan, Almanya ,başta olmak üzere Fransa, Belçika, Hollanda, ABD gibi çeşitli Avrupa ülkeleri karşımıza çıkar.Bu ülkelerden İran, Irak, Suriye ve Türkiye yezidilerin kadim anavatanları iken,Ermenistan ve Gürcistan 19.yüzyılın ilk yarısından itibaren,Almanya ve diğer Batı ülkeleri ise 1960’lı yıllarda başlayarak 1980’li yıllarda yoğun bir şekilde artan göç sonucu on binlerce Yezidiye ev sahipliği yapmaya başlamıştır.
Reklam
Bugün Avustralya’da dahi görebileceğimiz Yezid’lerin bu kadar geniş çaplı bir alana dağılmalarının en önemli nedeni Ehl-i kitap olmamalarından dolayı karşı karşıya kaldıkları baskı ve dışlanma ise onu takip eden siyasi ve ekonomik nedenlerdir.
Yezidiler, 19. Yüzyılın ilk yarısında başlayarak yaklaşık son 200 yıllık tarihleri bir göç tarihidir.
Eğer yurtdışına göç olmasaydı, şimdiye kadar yoksulluktan kardeş kardeşi yemişti.
Kürt toplumu hayli erkek egemen bir toplum olmasına rağmen tarih boyunca önemli mevkilere gelmiş ve siyasi hatta askeri liderlik konumuna gelmiş kadınlara rastlanır.
Reklam
Yezidi Toplumda
Eşitsiz koşulların üstesinde gelebilmiş kadınlardan biri Meyan Hatundur.
Kadınların, erkeklerle eşit bir konuma sahip olabilmelerinin önünde hala uzun bir yol görünmektedir.
Tevrat, İncil, Zebur ve Kur’an gibi, insanlığın en önemli değerlerinden olan kutsal kitaplar da ilahi kudretle yeryüzüne indirilmiş ve insanlığa sunulmuştur.
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.