Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağımız

Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler

Kolektif

Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler Sözleri ve Alıntıları

Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler sözleri ve alıntılarını, Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler kitap alıntılarını, Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yığın İnsanı ve Uzman
Bugün toplumsal güç kimin elinde acaba? Zihni yapısını çağa kabul ettiren kim? Hiç kuşku yok ki kent-soylu sınıf. İyi ama, bu sınıf içinde, günümüzün soyları diye görülen grup hangisi? Hiç kuşkusuz teknik adamlar: mühendisler, doktorlar, iktisatçılar, profesörler, vb. Ve teknik adamlar içinde en saf olan hangisi acaba? Tabii bilim adamı. Yıldızlardan gelme biri Avrupa'yı ziyaret etse ve, yargılamak üzere Avrupa'dan bir örnek insan istese, Avrupa'nın, olumlu bir yargı elde edeceğine emin olarak, ona bilim adamlarını göstereceğine kuşku yoktur. Oysa yıldızlardan gelen kişinin olağanüstü bireyler aramayacağı, ortalama bir insan, "bilim adamı" denen tipin bir örneğini görmek isteyeceği açıktır ki bu bilim adamı tipi Avrupa insanlığının zirvesidir.
Sayfa 26
Reklam
Eski, Yeni Gelenekler
Büyük Amerikan Filozofu John Dewey'nin "Journal of Philosophy" dergisinin 25 Nisan 1942 sayısında çıkan bir yazısından özetlenmiştir: Geleneğin öneminden boyuna bahsediliyor: geleneğe bağlı olmayan bir topluluğun yaşayamayacağı söyleniyor. Bunu ben de bir dereceye kadar kabul etmeye hazırım. Her topluluk, hatta her insan, kendine bir temel arar ve bunu ancak kendini bir geleneğe bağlayarak yapabilir. Ama gelenekten bahsedenler sanki bir türlü gelenek varmış gibi konuşurlar... Onlar ancak dinin, eski adetlerin geleneğini kabul ederler. Halbuki dine karşı mücadele geleneği, hemen hemen din geleneği kadar eskidir. Hürriyet ve hak namına topluluğun dar törelerine karşı gelmek geleneği, örf ve adetlere itaat etmek geleneğinden çok daha yeni değildir. Elimizde birçok gelenek vardır; demokrasi geleneği; serbest sanat geleneği hatta yeni tecrübi ilmin geleneği... Bu gelenekler, birçok kimseler için dinin ve topluluğun muhafazakar geleneklerinden çok daha canlıdır. Yeni devrin insanları bu kabul ettikleri yeni canlı geleneklerden yaşayış kuralları çıkarmaya çalışıyorlar. Bugünün esas ahlak meselesi kuvvetini kaybetmiş gelenekleri tekrar canlandırmak değil, fakat yaşayan geleneklerden hayat kuralları çıkarmaktır.
Sayfa 106
"Yarın bir bakteri insana musallat olabilir ve tıpkı daha önce yok olup gitmiş bazı türler gibi insan türünü ortadan kaldırmaya çalışabilir."
"Özel mülkiyet bizi o kadar dar kafalı yapıyor ki, bir nesneye ancak malımız olduktan sonra bizim diye bakmaya başlarız. Bütün fizik ve ruhu duyguların yerini sahip olma duygusu alıyor..."
"Eğer insan saygısı insanların yüreğine yer ettiyse, insanlar eninde sonunda bu saygıyı kutsallaştırarak toplumsal, siyasal ya da iktisadi düzeni kurmayı başaracaklardır. Bir uygarlık ilkin bir cevher üzerine kurulur."
Reklam
Zenginler insancıl olmalıdır, zenginlerden iyilik gören fakir minnetkâr kalmalıdır.
Sayfa 127
"Geleceğe karşı cömert olabilmek, her şeyi bugüne vermekle mümkündür."
Dostoyevski'nin o kocaman ve karanlık Cebrail'i şeklinde görünmüş ve şöyle demiş: "Eğer dünyanın fidyesi masum bir çocuğun bir zalim tarafından eza cefa görmesi olacaksa, ben bu işte yokum."
58 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.