Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yoldaki İşaretler

Seyyid Kutub

Yoldaki İşaretler Gönderileri

Yoldaki İşaretler kitaplarını, Yoldaki İşaretler sözleri ve alıntılarını, Yoldaki İşaretler yazarlarını, Yoldaki İşaretler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hakimiyet sırf Allah'a mahsustur. Allah'dan gelenin dışında hiçbir şeriat hiçbir hukuk düzeni yoktur. Hiç kimse diğer bir kimse üzerinde egemenlik kurmaya yetkili değildir . Çünkü hakimiyet yetkisi tümü ile Allah'a mahsustur.
Bizim asıl amacımız Kur'an bizden neler yapmamızı istiyor, bizden nasıl bir kainat görüşü edinmemizi istiyor, Allah'ı nasıl düşün­memizi istiyor, hayattaki ahlakımızın, tutumumuzun ve pratik cemiyet düzenimizin nasıl olmasını istiyor sorularına cevap bulmaktır.
Reklam
Hiç şüphesiz, başarı Allah' ın yardımı iledir.
Renkten, cinsten, kavimden ve araziden ayrı olarak da insan ile insandır. Ama fikirsiz ve ruhsuz bir insan düşünülebilir mi?
Cahiliyet Cemiyeti yalnız başına Allah'a kulluk esasına bağlanmayan her cemiyetin adıdır.
“Gerçek odur ki hayat ve hayatta karşılaşılan acı ve zevkler, eğlence ve mahrumiyetler... Esas ölçüde büyük değer ifade etmezler... Ayrıca bunlar kâr veya zararın hesabını gösteren ana maddeler değildir. Zafer sadece dış görünüşe münhasır değildir. Ancak bu birçok zafer şekillerinden bir tanesidir. Allah’ın ölçüsünde en büyük değer akidenin taşıdığı değerdir. Allah’ın pazarında en çok revaç bulan mal iman malıdır. Zaferin en üstün şekli ruhun maddeye karşı zaferidir. İnancın acılara karşı üstünlüğüdür. İmanın fitneye karşı galibiyetidir...”
Sayfa 223Kitabı okudu
Reklam
“Cahiliyet eskiden de pislikti, şimdi de pisliktir... Şekli ve dış görünüşü itibariyle pisliği değişebilir, fakat aslı ve kökü itibari ile pislik aynı pisliktir. Cahiliyet garezkâr cahil insanların ve beyinsizlerin arzusundan ibarettir. Onlar bu cehalet ve garezkârlıktan kurtulamazlar, dolayısıyla da içlerinden birtakım fertlerin ve kitlelerin, tabakaların ve toplulukların menfaatleri uğrunda, adalet, hak ve hayır ayaklar altına alınır, netice de Allah’ın şeriati gelir, bunların hepsini ortadan kaldırır ve insanlar için, bütün insanlar için öyle hükümler vaz’eder ki ona insanların cehaleti karışmaz. Hevesleri kirletmez onu. Ve o birtakım grupların menfaati için meyil göstermez.”
Sayfa 190Kitabı okudu
“Bir cemiyette fertleri birleştiren ana unsur cins, renk, ırk, ve arazi bağı olursa... Buna benzer bağlardan herhangi birisi bir cemiyeti teşkil eden ana güç olduğu zaman açıkça görülür ki ne cinsiyet, ne ırk, ne arazi ne de kavmiyet insanın üstün değerlerini ifade etmezler. Renkten, cinsten, kavimden ve araziden ayrı olarak da insan yine insandır. Ama fikirsiz ve ruhsuz bir insan düşünülebilir mi? Hem insan kendi hür iradesi ile akide ve düşüncesini, ideoloji ve hayat sistemini değiştirebilecek güce sahiptir, fakat kendi isteği ile rengini ve cinsini değiştiremeyeceği gibi doğacağı topluluğu ve yetişeceği arazi parçasını seçme imkânına da sahip değildir. İnsanların kendi hür iradeleri ve objektif arzularıyla birleştikleri bir konu üzerinde birliğe varan toplumlardır ancak medeni toplumlar...”
Sayfa 131Kitabı okudu
“Teşri yetkisi sadece günümüzdeki kafalarda dar manâda anlaşıldığı gibi kanunî hükümlere inhisar etmez. Düşünce ve görüş metodları, değer ve ölçüler, âdet ve gelenekler... Hepsi de teşri konusuna girerler. Ve fertleri baskıları altında ezerler. Ve birtakım insanlar cemiyet içerisinde başka bir kısım insanları bu gibi baskı unsurlarıyla boyun eğdirmeye çalıştığı zaman ve cemiyet içerisindeki bazı fertler de bunu kabullendikleri takdirde böyle bir toplumda gerçek hürriyetin sözü bile olmaz. Aslında bu toplum tipi daha önce de belirttiğimiz gibi birtakım insanların tanrılaştırıldığı, bir kısmının da köleleştirildiği bir toplumdur. Ve bu yüzden gerici bir toplumdur. Veya İslâm’ın tabiriyle ‘cahiliyyet toplumu’dur.”
Sayfa 128Kitabı okudu
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.