Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yörükler

Mehmet Eröz

Yörükler Gönderileri

Yörükler kitaplarını, Yörükler sözleri ve alıntılarını, Yörükler yazarlarını, Yörükler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
330 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
Merhum Mehmet Eröz. Pek çok konuda araştırma yapan, tarihçi ve Türkolog. Büyük ve emektar tarihçilerimizden birisi lakin o da gereken kıymeti göremeyen, kıymet görse de önemsemeyen ve çalışmalarıyla bu ülkeye hizmet edip unutulmuş bir isim. Yazdığı makaleler ve kitaplar pek çok alanda kullanılmış lakin gerektiğini önemi görmemiş. Bu vesileyle
Yörükler
YörüklerMehmet Eröz · Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı · 199112 okunma
Reklam
Yörük yemekleri..! Kimler biliyor :-)
Yuka ekmeği Akıtmaç Buğday çorbası Bulgur aşı Bulamaç Bükme Çörek Ekmek aşı Höşmerim Katmer Keşkek Övelemeç Tarhana çorbası Sündürme Tutmaç
Sini üstünde yenen yemek
Yemek bir kaptan hep birlikte yenir. Kaşık kullanılmaz. Çorba, süt, ayranı bile kaşıksız içerler. Yufka ekmeğini birkaç katlı büküp, külah şekline getirip yemeğe daldırırlar. [...] sofra örtüsünün üstünde çember şeklinde kasnak ve onun üstüne geniş bir bakır sini konur, yemek bunda yenir.
Yakın senelere kadar tezgahsız ev yok gibiydi...
Keçinin kılı ve koyunun yünü, Yörüklere hemen hemen dışarıya muhtaç olmadan, kapalı bir ekonomi içinde, kendi yağı ile kavrulabilen bir hayat yaşatacak iki esaslı ham maddedir.
Reklam
Balıkesir ile Antalya arasında yörükler Tülü güleşi (Deve güreşi) tertip ederler. Kasaba ve şehirlerde davul ve zurnalı büyük eğlencelere sebep olur.
Sayfa 153
Kımız..
Kısrak sütünden kımız yapıyorlardı. Kımız iştah açıcı, besleyici, hafifce sarhoşluk veren bir içki idi.
Sayfa 126
Çadırın Kudsiyeti
Çadır çok kutludur, saygılıdır, duvalıdır. Çadır için ataların duvası vardır.
Sayfa 111
Yörüklerde göç
Kışla, yayla, güzle arasında, aşiret halkının hayvanlarına mer'a temin etmek ve kendilerini de iklim şartlarına uydurmak için, bütün hayvanlarile birlikte mevsimden mevsime muntazam şekilde yaptıkları harekete göç denir.
Sayfa 86
Reklam
Gelinin elbisesi kırmızı renktedir ve çok süslüdür. Kırmızı çizmeleri ve kırmızı püsküllü bir başlığı vardır.
Sayfa 56
Bizim düğünlerde hala söylenir...
Kına yakılırken kıza hitaben türkü söylenir: Çattılar ocak daşını Vurdular düğün aşını Cağırın oğlan gardaşını Gız anam kınan gutlu ossun
Sayfa 56
Artık şansına ne çıkarsa :-)
Dede Korkut'ta görülen (Beşik kertmesi) adeti Yörükler arasında elân mevcuttur. Kız ve erkek babaları anlaşıp, beşikteki çocukları nişanlarlar. Oğlan babası, kızın beşiğinin bir yerini bıçakla çenter. Buna Beşik kertmesi denir.
Yörük evlilikleri
Kat'i şekilde dışardan kız alıp verme yoktur[...] Türk göçebelerinin ikinci vasfı (monogam- tek karılı) olmalarıdır. Iki kadınla yuvada dirlik, düzenin kalmayacağı, bereketin gideceği kanaatindedirler. Tek kadın alınca kadının erkeğine sevgisinin çok olacağını düşünüyorlar.
Sayfa 53
Bir yörük atasözü
Dah demeden yürüyen at Buyurmadan dutan evlat Bir de eyi çıktı mı avrat Nedeceksin düğünü , nedeceksin bayramı Gir oyna, çık oyna Hababam ha yörümez at Bir gaşık su vermez evlat Bir de dirliksiz çıktı mı avrat Nedeceksin ölümü Gir ağla, çık ağla
Sayfa 52
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.