Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Milliyetçiliğin Provokasyonu

Yugoslavya

Tanıl Bora

Yugoslavya Gönderileri

Yugoslavya kitaplarını, Yugoslavya sözleri ve alıntılarını, Yugoslavya yazarlarını, Yugoslavya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yugoslavya, insanların yüzlerle ölmesinin verdiği acıdan öte bir acı salıyor yüreğe: Sosyalizm adına sahiden özgürleştirici bir alternatifin, "milli mesele"de milliyetçiliği aşan, sahiden enternasyonalist ama yerli/milli bir modelin kıyısında gezinirken; bildik reel sosyalizmle bildik kapitalizm arasında bocalayıp, bildik milliyetçiliğin sularına gömülen bir ülkenin acısı...
1968 yazında Belgrad’da öğrenciler grevci işçilerle dayanışma gösterileri düzenlediler. Kullandıkları sloganlardan birisi “yıkılsın sosyalist burjuvazi” idi.
Sayfa 91 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Reklam
Parti’nin siyasi-ideolojik tekelini şiddetle reddeden “Yugoslav ‘68’i” aydınlarının, -çoğunlukla-, çok partili rejime karşı çıkmalarının temel gerekçesi de milliyetçilik tehlikesi idi.
Sayfa 89 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Nisan 1963’de yürürlüğe giren yeni Anayasa, ülkenin adını “Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti” diye değiştirerek, cumhuriyetlerin devletin kurucu unsurları olduğu ilkesini belirginleştirdi; Yugoslavya’nın, güney Slavları’nın ulusal devleti olmadığının altını çizdi.
Sayfa 86 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
“Milli mesele” bakımından Makedonya’nın durumu ilginçtir: Yugoslavya yönetimi, Yunanistan ile Bulgaristan’ın bu topraklar üzerindeki tarihi iddiaları karşısında “milli” direnci pekiştirme düşüncesiyle, “soy” Makedon milli kimliğini teşvik etti - hatta inşaya girişti.
Sayfa 84 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
1956’dan sonra pek çok Arnavut, Yugoslavya-Türkiye arasında imzalanan göç anlaşmasından yararlanmak için milli kimliğini “Türk” olarak açıklayarak Türkiye’ye kaçtı Rankoviç’in uyguladığı anti-Arnavut zulüm, 1966’da tasfiye edilmesinden sonra alenileşti ve mahkum edildi.
Sayfa 83 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Reklam
Tito’nun 1945’deki “Zafer Nutku”nda hitap edilen “Yugoslav halkları” arasında ( “Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Makedonlar, Karadağlılar ve Müslümanlar!”) Arnavutlar yoktu. Oysa azımsanamayacak sayıda Arnavut, Savaş’ta Partizan ordusunda yer almış; Tito, (Arnavutların kendilerine yakıştırdığı isimlendirmeyle - skipetar-) “dağ kartalları”nın geleneksel kahramanlıklarını, cengaverliklerini pek çok kez övmüştü.
Sayfa 82 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Makedonlar, Karadağlılar cumhuriyetin kurucu milli unsurları sayılmışken, Makedonyalılar ve Karadağlılardan yüksek, Slovenlerle aşağı yukarı aynı nüfusa sahip bulunan Arnavutlara ve Müslüman Boşnaklara “kurucu millet” statüsünün tanınmaması, başlı başına rencide edici bir etmendi. Slav olmayan azınlık halklar (Macarlar, Ulahlar, Türkler, Almanlar, Çingeneler) cumhuriyetin “esas sahipleri”nden sayamadıkları telakkisine zaten sahiptiler.
Sayfa 82 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
Tito'nun sözleriyle: “Enternasyonalist olmak demek, önce kendi ülkesinde gerçekten enternasyonalist olmak demek” ti.
Sayfa 80 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
... iş gücü ihraç eden tek sosyalist ülke olan Yugoslavya’nın, 1973 itibarıyla 1 milyon yurttaşı Avrupa’da çalışıyordu. Ülkesiyle bağlantısını sürdüren göçmen işçiler ve her yıl milyonlarla Batılıyı misafir eden turizm sektörü, Yugoslavya’ya, hiçbir Doğu Avrupa ülkesiyle karşılaştırılamayacak sistematiklikle Batılı tüketim normlarını şırınga ettiler.
Sayfa 79 - 2. Baskı Birikim Yayıncılık Ltd. İstanbul 1995
84 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.