Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yunanistan'ın Kısa Tarihi

Richard Clogg

Yunanistan'ın Kısa Tarihi Gönderileri

Yunanistan'ın Kısa Tarihi kitaplarını, Yunanistan'ın Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Yunanistan'ın Kısa Tarihi yazarlarını, Yunanistan'ın Kısa Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
312 syf.
·
Puan vermedi
·
29 günde okudu
DÜŞMAN KARDEŞLER
Yunanistan denilince biz Türkiye’dekilerin zihninde hem bir düşman hem de bir dost imgesi canlanıyor. Bunun nedenlerini biliyorum. Oysa bu iki ülke bugün sadece ve sadece dost olmalı. Bunun için önümüzde ciddi engeller olduğunu hiç sanmıyorum. “Yunanistan’ın Kısa Tarihi” kitabını okuyunca anlaşılıyor ki, dünyadaki hemen her ülke gibi Yunanistan
Yunanistan'ın Kısa Tarihi
Yunanistan'ın Kısa TarihiRichard Clogg · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201518 okunma
312 syf.
5/10 puan verdi
Clogg'un Yunan tarihi geniş bir süreci kapsamakta ancak özet mahiyetinde. Mora İsyanı ve Yunanistan'ın kuruluşu üstünkörü geçilmiş. Kısa tarihi derken çok kısaltmışlar. En popüler Yunan tarihi kitabı ama yetersiz. Herkül Millas daha iyi. Rigas ve Korais'ten bahsetmeden, Elliniki Epanastasi ayrıntılı dillendirilmeden, Philiki ve Ethniki Heteria'lar adam gibi anlatılmadan, Kolletis'in Megali İdea'sından Venizelos'un Megali Ellada'sına geçiş anlatılmadan olmuyor işte. Ali Fuat Örenç ve Hasan Demirhan'ın kitaplarını isyan dönemini araştırmak isteyenler okusun. Daha iyi, daha çok bilgi var.
Yunanistan'ın Kısa Tarihi
Yunanistan'ın Kısa TarihiRichard Clogg · Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi · 201518 okunma
Reklam
İstanbul'un fetih günü olan Salı gününü uğursuz olarak görüyorlar hala.
Kentin kurtuluşundan sonra Papandreu hükümeti Kontantinopolis'in Türklerin eline geçtiği ve Yunan dünyasında uğursuz sayılan salı gününe denk gelmemesi için Atina'ya dönüşünü yirmi dört saat sonrasına, 18 Ekim'e ertelemişti.
Sayfa 135 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
Balkanların paylaşım teklifi.
Balkanlar'daki işlerimizi yoluna koyalım, diyorum. Sizin ordular Romanya ve Bulgaristan'da... Küçük hesaplarla birbirimizin yoluna çıkmayalım. İngiltere ve Rusya açısından düşünürsek siz, Romanya üzerinde yüzde doksan egemenlik kurarsınız, biz de Yunanistan'ın yüzde doksanını alırız, Yugoslavya'yı da yarı yarıya paylaşırız. Ne dersiniz ? Churchill'den Stalin'e, Moskova, Ekim 1944
Sayfa 134 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
Almanlar, öldürülen her askere karşılık elli Yunanın öldürülmesi gerektiği hükmünü vermişlerdi ; diğer yandan direniş eylemlerini caydırmak için köyleri yakıp yıkmayı sürdürüyorlardı. İşgal altındaki Avrupa'nın diğer bölgelerinde olduğu gibi Naziler burada da Yahudi nüfusu yok etmeye çalışıyordu. 1943 başlarında Selanik'in nüfusunun beşte birine yakın bir bölümünü oluşturan Sefardinin tamamı yalnızca birkaç hafta içinde Auschwitz'e gönderilmişti.
Sayfa 129 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
Anadolu'daki Yunan ordularının Mustafa Kemal önderliğindeki Türk milliyetçilerince ağır bir bozguna uğratılması Megali İdea'nın çöküşünü ve Yunanistan'ın yakındoğu'da 'uygarlığı yayma' düşünün sona erdiğini simgelemekteydi.
Sayfa 104 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
Reklam
Olay, kitapta böyle anlatılıyor.
Mustafa Kemal 26 Ağustos'ta hızla bir bozguna dönüşecek yoğun bir saldırıya geçti. Yunan orduları darmadağınık bir halde kıyıya çekilerek 8 Eylül'de İzmir'i boşalttı. Kentin Türklerin eline geçmesinin ardından 30.000 kadar Yunan ve Ermeni Hıristiyan katledildi. Çıkan büyük yangında yalnızca Türk ve Yahudilerin yaşadıkları semtler ayakta kaldı. Paniğe kapılan sığınmacılar komşu Yunan adalarına kaçmaya çalışırlarken meydana gelen felakette kentin Müslüman olmayan kalabalık nüfusu yüzünden Türklerin 'Gavur İzmir' adını verdikleri Smyrna yerle bir edildi.
Sayfa 102 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki denizcilerin çoğu Ege adalarından gelme Yunanlardı. Yasadışı ve devlet izniyle korsanlık yapma geleneğiyle daha da güçlenen bu denizci soyundan gelmiş olmaları, bağımsızlık savaşı sırasında denizlerin kontrolünü ele geçirmede onlara büyük üstünlük sağladı.
Sayfa 38 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu
On sekizinci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu giderek artan dış tehditlere maruz kaldıkça, Fenerliler diye bilinen küçük bir aileler topluluğu Osmanlı Devleti içinde geniş yetkisi olan görevlere getirildiler. Bunların çoğu Yunan asıllıydı, hepsi Yunan kültürü almıştı. 1821 yılında patlak veren bağımsızlık savaşına dek devletin dört kilit görevi onların tekelindeydi.
Sayfa 36 - Boğaziçi Üniversitesi - Ekim - 2018Kitabı okudu