Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yüzyılın Sonu

Nathan Gardels

Yüzyılın Sonu Sözleri ve Alıntıları

Yüzyılın Sonu sözleri ve alıntılarını, Yüzyılın Sonu kitap alıntılarını, Yüzyılın Sonu en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aleksandr Solzhenitsyn: Bugünkü manevi çaresizliğimizi,entelektüel dağınıklığımızı en belirgin biçimde ortaya koyan şey de,ölüm karşısındaki o net ve sakin tutumumuzu kaybetmemizdir.Çağdaş insanın rahatı ne kadar yerindeyse,ruhundaki o dondurucu ölüm korkusu da o kadar derin yaralar açmaktadır.
Aleksandr Solzhenitsyn: Maddesel çıkarları peşinde koşmaktan tükenen insanlar,ancak korkunç bir yalnızlık bulabilmektedir.(varoluşçuluk çığlıklarının yükselmesi de buradan kaynaklanmıştır) Kendimizi "İlerleme"nin mekanik akışı içinde kaybetmememiz gerekir.İnsan ruhu adına onu zaptu rapta almak zorundayız."İlerleme"nin elinde oyuncak olamayız.Onun gücünü,iyiliklerin devamı için kullanıp,o doğrultuda yönlendirmeliyiz.
Reklam
Hans Jurgen Syberberg- Flaubert kendi yaşadığı dönem için şöyle demişti: "Geleceği düşünmek bize acı veriyor,geçmiş de bizi geri tutuyor.İşte o yüzden de,şimdiki zaman avucumuzdan kayıp gidiyor."
Aleksandr Solzhenitsyn: İnsan doğası bize vaat edildiği gibi "İlerleme"yle yumuşamamıştır.Bizim tek unuttuğumuz,insan ruhudur.
Aleksandr Solzhenitsyn: İsteklerimizin sınırsız büyümesine izin verdik,şimdi de onları nereye yönelteceğimiz konusunda kararsızız.Ticari şirketlerin yardımıyla,yeni ve daha yeni istekler de yaratılmakta,bunların bazıları da son derece yapay şeyler olmaktadır; biz de kitle halinde onların peşinden koşmakta,fakat hiçbir tatmin bulamamaktayız.Asla da bulamayacağız.
Aleksandr Solzhenitsyn: Eğer devlet,parti ve sosyal politika,ahlakî ilkelere dayanmayacaksa, o zaman insanoğlunun geleceği diye bir şey kalmaz.Bunun tersi de doğrudur.Eğer bir devletin politikası ya da bir bireyin davranışı,ahlakî pusulayla yönlendiriliyorsa,ortaya yalnız en insancıl değil,uzun vadede kişinin kendi geleceği için en tedbirli davranış biçimi çıkmış olur.
Reklam
Akbar S.Ahmed- Batı medyası "uzaklardaki" uygarlıkları kalıplar halinde göstermektedir.İslamiyetin marjinalize edilmesi ve küçümsenmesi sürmektedir.CNN yayınının yüz saatlik bir dilimi içinde İslamiyete belki on dakika ayrılmakta,onda da Müslümanlar ya kitapları yakarken ya da tehditkâr bir kalabalık halinde öfkelerini sergilerken gösterilmektedir.
Aleksandr Solzhenitsyn: Çoğumuz yirminci yüzyılı bir mantığın yükseleceği yüzyıl olarak karşılamıştık,getireceği yamyamca dehşeti hiç kimse beklememişti.Yaklaşan totalitarizmi galiba bir tek Dostoyevski öngörebildi.Yirminci yüzyıl insanoğlunda maneviyat açısından bir büyümeye tanık olmadı.Buna karşılık,daha önce eşine rastlanmamış çapta kan döküldü,kültür kesin bir düşüş gösterdi,insan maneviyatı geri gitti.
Ivan Illich-Bugün yaygın olan duygu,geleceğin bizim beklediğimiz gibi olamayacağı,tam tersine Michel Foucault'un "epistemik çöküş" dediği şeyle karşı karşıya olduğumuz yolundadır.Yani bilincimizde,akla gelmez sanılan şeyin akla geldiği ani bir imaj değişimi yer almıştır.
Ivan Illich- İnsanoğlu üzerine doğa ve tarih tarafından konulmuş sınırları çiğnemekle,sanayi toplumu,ihtiyaç ve acıları ortadan kaldırmak adına ihtiyaç ve acıları kendisi yaratmıştır.
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.