Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal

Mustafa Kemal Atatürk

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal Gönderileri

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal kitaplarını, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal sözleri ve alıntılarını, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal yazarlarını, Zabit ve Kumandan ile Hasbihal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
..... -Evet inkılåp yapacağız. Memlkryi binbir akılsızın eline ve keyfine bırakamam.
ŞİMDİ DE VATANSIZ 15 MİLYON PİÇİ ÜLKEYE ORTAK EDİYORUZ. NERDEN NEREYE
Talimname'ye göre korkaklık bir cezadır. Öyledir ya!.. Bir erkeğin, özellikle askerin korkak olması demek, kendisinin adeta uygarlıktan yoksun olmasıyla eşdeğerdir. Çünkü, "Bu adam vatansızdır" demektir. Onun vatanı yoktur. Zira çocuklarından olduğunu iddia ettiği vatanı düşmanların çiğnediği gün o, anasının yardımına koşmamıştır. Ya da koşmuştur da, bu uğurda canla başla çalışmamıştır. Ve zorunlu görevini yapmamıştır.
Reklam
Memleketi binbir akılsızın eline ve keyfine bırakamam
İnkılâbı ikmal etmek [tamamlamak] lâzımdır. Biz bunu yapabiliriz. Ben, bunu yapacağım. O zaman için, düşündüklerimi size kısaca anlatayım: Bugünkü, Osmanlı İmparatorluğu'nun yüksek sayılan kumandanları, benim için yoktur. Ordu kumanda sicilleri için, ben son limit olarak, binbaşıyı kabul ediyorum. Geleceğin büyük kumandanları bunlar olmak
Sunuş - XIVKitabı okudu
Barış zamanı, savaş zamanının aynasıdır. Onun için biz barış zamanını savaşın ateşsiz olarak devamı şeklinde tanımlamıştık. Bundan dolayı yukarıdaki 454. maddenin anlamı yalnız savaşa özgüymüş gibi yorumlanmamalıdır. Savaşı yapacak olanlar, savaş için barışta çalışmış olanlardır. Savaştan önce nasıl çalışırsak ve neler biriktirirsek, savaşta ortaya koyacağımız şeyler bunların ürünlerinden başka bir şey değildir.
Fenne, ilme, insan kudretine büyük değer veren Atatürk'ün bu kitabındaki şu cümlesi ne kadar çok şey ifade etmektedir: "İnsanları istediği gibi kullanan kuvvet, fikirler ve bu fikirleri teşhis ve tamim eden kimselerdir."
11.1.1937'de vefat eden Nuri Conker için Atatürk bana hitaben Cenevre'ye 16.1.1937 'de yazdığı mektupta aynen söyle demektedir. " Hatay üzüntüsüne Conker'in ölüm acısı karıştı; bu acının açtığı yaranın derinliğini tahmin edersin."
Reklam
Aynı zamanda M. Kemal, öğretim devresinin her kısmında yazı yazmıya ve hattâ Manastır'daki okulda iken edebiyat ve şiire merak sarmış ve hitabet tecrübeleri için hiçbir fırsatı kaçırmamıştır.
"Biz kendimizi daima hal-i harpte bilmeliyiz. Böyle bilirsek bilfiil harp zuhur ettiği zaman hazırlık devri ile asıl icraat devri arasında çok fark görmeyiz, şaşırmayız, kaybetmeyiz. En çok prova edilen oyunlar, sahne-i temaşada en muvaffakiyetle verilir. Bu daha ziyade sene-i tedrisiyedeki mesai ile hitamındaki imtihana benzer. Harp, vakt-i hazar mesaisinin bir imtihanıdır." -Nuri Conker
Muharebede yağan mermi yağmuru o yağmurdan ürkmeyenleri, ürkenlerden daha az ıslatır. Mustafa Kemal ATATÜRK
Osmanlı
Ne zaman ki ahlakımız bozularak fedakârlık ve mertlik damarlarımız gevşedi, fetih düşüncesi söndü, milletin şanını yükseltme amacı yerine kişisel yarar sağlama ve can derdi belasına düştük; işte bunun üzerine yenilgiden yenilgiye, felaketten felakete sürüklendik, çeşitli yoksulluk ve yoksunluklara mahkûm edildik.
Sayfa 44
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.