Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı

İmam Gazali

Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı Gönderileri

Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı kitaplarını, Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı sözleri ve alıntılarını, Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı yazarlarını, Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
10/10 puan verdi
Huccet'ul İslam İmâm Muhammed Gazâlî rahimehullah bu küçük risalesini, Farisi olan mübtediler için yazdığını belirtmiş, ilk olarak akideden giriş yapmış sırasıyla, namaz, abdest, teyemmüm'den sadece görüntü olabilecek şekilde bahsettikten sonra biraz da adab-ı muaşeret ve güzel ahlak ile ilgili nasihatlerde bulunmuştur. Mübtediler için çok güzel ve veciz bir eser olan Zâd'ul Âhire'yu ben her medresede ilk sınıf talebelerine okutulması gerektiğini düşünüyorum. Rabbim müellifimizden razı olsun, say u gayretini kabul buyursun. Ümmet-i Muhammedî'de eserlerinden müstefid eylesin. Amin.
Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığı
Zâdü'l-Âhire - Yolculuk Azığıİmam Gazali · Büyüyenay Yayınları · 201621 okunma
Üç Büyük Esas..
Büyüklerden biri şöyle demiştir: "Allahü Teâlâ, üç şeyi üç yerde gizlemiştir. Kendi öfkesini masiyette gizlemiştir ki, hiçbir günahı küçük olarak görmeyesin. Belki, Allah'ın öfkesi bundadır. Kendi memnuniyetini taatta gizlemiştir. Hiçbir taatı küçük görme. Belki, onun rızası ondadır. Allah velayeti kendi kullarında gizlemiştir. Bu yüzden kulların hiçbirine küçük gözle bakma. Belki velayet (evliyalık) ondadır." Ama sen bunu bilemezsin. Bu üç kaide, üç büyük esastır.
Sayfa 203 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
İnsanların üç fırka olduğunu söylerler. Biri gıda gibidir. Ondan çare yoktur. Diğeri ilaç gibidir, her zaman işe yarar. Biri de illet gibidir. Hiçbir işe yaramaz.
Sayfa 199 - Büyüyenay Yayınları
İnsanların, ibadet ettiğini öğrenmesi, kendisine sevinç getirmiyorsa bu kişi aziz (olan) biridir. Eğer insanlar, kendisine hizmet etmekte kusur etseler, hürmet etmezlerse ya da muamelede müsamaha göstermezlerse, kendisi için ayağa kalkmaz ve yerlerini kendisine vermezlerse, içinden bir öfke veya şaşkınlık gelirse, bu onun ibadeti riya ile yaptığının delilidir.
Sayfa 184 - Büyüyenay Yayınları
Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: "Birçok oruç tutan vardır ki, su suzluktan ve açlıktan başka nasipleri yoktur.” Halbuki tam oruç, vücudu uygun olmayan ve gerekmeyen şeylerden korumak, gözü, uygun olmayan yere bakmaktan ve dili söylenmemesi gerekenden ve kulağı işitilmemesi gerekenden alıkoymaktır. Çünkü dinleyen, söyleyenin arkadaşıdır. Ayrıca, yedi uzvunu caiz olmayandan korumalısın; karnını, fercini korumalısın.
Sayfa 166 - Büyüyenay Yayınları
(Cuma namazını kıldıktan hemen sonra) Fatiha, İhlas ve Muavvizeteyn'i (Felak-Nas) yedişer kere okursun. Bir sonraki cumaya kadar bu, şeytana karşı bir kalkan, nefsi muhafazadır.
Sayfa 165 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Namaz kılan birinin on namazdan biri yazılmaz. Ancak, aklı başında ve huzurla kıldığı kadarı yazılır.”
Sayfa 160 - Büyüyenay Yayınları
Çünkü gönlünün huzur bulmadığı her namaz namakbuldür (makbul değildir)
Büyüyenay Yayınları
Seni yaratanın karşısına gafil gönülle gitmekten ve dünya ve nefsin şehvet düşüncesiyle Hakk'a hizmet etmekten utanç duy. Şunu bil ki, Hakk Teâlâ senin gönlünden haberdardır ve onun nazarı daima seninledir.
Sayfa 155 - Büyüyenay Yayınları
Çünkü geceleyin kılınan her rekât namaz, hayır hazinelerinden bir hazinedir. Mümkün olduğu kadar bu hazinelerden nasibini bol bol al.
Sayfa 152 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
Uyuyacağın zaman yatağını kıbleye doğru ser. Sağ yanına yat. Öyle ki, yattığın zaman yüzün kıbleye doğru olsun. Kabirde yatırıldığı gibi yat ki, bu sana ölümü hatırlatsın. Yattığında mezarı hatırla. Çünkü uyku ölüm gibi, uyanıklık ise haşr gibidir. Kendi kendine şöyle sor: "Eğer bu uykudan uyanmazsam ne olur?"
Sayfa 151 - Büyüyenay Yayınları
Allah'ın, seni buyruklarıyla meşgul olduğunu, nehiylerinden uzak kaldığını görmesi için gayret göstermelisin.
Sayfa 124 - Büyüyenay Yayınları
Nuh Aleyhisselam'ın sözünü hatırla. O'na bu dünyayı nasıl gördüğünü sordular. O da: "İki kapılı bir ev olarak gördüm. Bir kapıdan girdim, diğerinden çıktım." dedi.
Sayfa 112 - Büyüyenay Yayınları
Sahabe-i Kiram (cihada çıktığı zaman) "Cennet'in kokusunu alıyoruz, şehid olmak istiyoruz" derlerdi.
Sayfa 98 - Büyüyenay Yayınları
"Müslümana asla lanet etmek caiz değildir. Eğer biri, bir Müslümana lanet ederse, o mel'un sayılır" İmâm Gazâlî
Büyüyenay Yayınları
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.