Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ziverbey Köşkü

İlhan Selçuk

Ziverbey Köşkü Gönderileri

Ziverbey Köşkü kitaplarını, Ziverbey Köşkü sözleri ve alıntılarını, Ziverbey Köşkü yazarlarını, Ziverbey Köşkü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Daha önce bilmezdim; insanın gözleri görmeyince ruhsal durumu kökünden değişiyor, davranışları başkalaşıyor. 12 Mart'ta Türkiye'de uygulanmaya başlayan bu sorgulama biçimini biz icat etmedik. Amerika'da işini bilen uzmanların kurallarını koydukları " teknik sorgulama" nın bir parçası bu.
162 syf.
10/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
İlhan Selçuk, Türkiye'de ne zaman faşist yönetimler avlanmaya çıksa ilk akla gelen yurtseverlerden, Atatürkçülerden biri. Öyle ki hiç atlanmamis. Gerek 12 Mart cuntası, Türk tarihin görüp görebileceği en iyi anayasa olan 1960 anayasasını parçalama misyonu vardı, gerek 12 Eylül faşistleri, gerekse şimdiki takiyeci mollalar az cektirmediler İlhan abimize. Kendisi Cumhuriyet gazetesinde uzun yıllar pencere adlı köşesinden yurtseverlere seslendi. Ziverbey köşkü, 12 Mart cuntasının elebasilarindan,1. Ordu komutanının kendi cellatlarinin ifadesiyle binlerce kişiyi işkenceden geçirdiği bir mesken. (İsme gerek duymadım) İşkence detaylarına girmiyorum, artık herkes öğrendi, neler yaşatıldığıni. Birçok kez yazdım, tekrarlayayim, bir insan bir insana neden işkence yapar? Kısaca süreci anlatayım, İlhan Selçuk bir gün evinden alınıyor, bir ay süreyle Ziverbey köşkünde işkenceden geçiriliyor. Hatta şöyle bir ifadesi var. "Ben tanınmış biri olduğum için, kamuoyunda bilinen biri olduğum için, işkenceden sonra ilaçlı pansuman yapıyorlardı." Gelin tanınmamış birini siz düşünün. Bir ay sonra verdiği ifadenin tesiriyle olsa gerek , serbest bırakıliyor. Ancak başka bir davadan iki ay kitliyorlar. Bu bir ay boyunca ailesi dahil kimse ne olduğunu bilmiyor. Yaşayıp yaşamadığını bile. Verdiği ifade oldukça akıllıca, zekice yazılmış, bu da sürpriz olsun. Ziverbey köşkü, işte bu bir ay süren işkenceyi ve sonrasını anlatan bir belge yapıt. Meraklısına öneririm.
Ziverbey Köşkü
Ziverbey Köşküİlhan Selçuk · Cumhuriyet Kitapları · 2008132 okunma
Reklam
162 syf.
8/10 puan verdi
·
23 saatte okudu
Faşizme karşı birleşmeyenler, faşizmin zindanlarında buluşurlar.
İlhan Selçuk, 12 mart'ta muhtıra vererek darbe yapan Faik Türün ve çok sonradan Devrimci Sol Örgütünce öldürülen Memduh Üskünturk tarafından kurulmuş işkence merkezi Ziverbey Köşkünde işkence gören bir çok aydından sadece bir tanesidir . Kendisi köşkte işkence gördüğünü ifadesinde akrostiş yöntemiyle yerleştirir. Akrostiş yöntemi ile yerleştirdiği "İŞKENCE ALTINDAYIM" ifadesi mahkemeye verilmemiş, fakat bu ifade yıllar sonra içindeki şifre bilinmeden Nazlı Ilıcak tarafından "Tercüman" gazetesinde yayınlanmıştır. Böylece Nazlı "hanımefendi" de ilk defa mesleğinin hakkını vermiş , istemeden de olsa :)) Faşizmin uşaklarının ilerici aydınlara, yazarlara yaptıkları vahşeti okudukça, faşizmden bir kez daha nefret ettim . Türkiye’nin karanlık tarihinin en somut örneklerinden biri olan Ziverbey Köşkü'nde olanları yaşamış birinden okuyalım, okuyalım ki Köşk'lerden, Konak'lardan ,Saray'lardan hayir gelmediğini görelim....
Ziverbey Köşkü
Ziverbey Köşküİlhan Selçuk · Cumhuriyet Kitapları · 2008132 okunma
Bugun pazar. Bugun beni ilk defa güneşe çıkardılar. Ve ben ömrüm de ilk defa gök yüzunun bu kadar benden uzakbu kadar mavi bu kadar geniş olduguna şaşarak Kimıldanmadan durdum . Sonra saygıyla toprağa oturdum , dayadım sırtımi duvara. Bu anda ne düşmek dalgalara, bu anda ne kavga, ne hürriyet, ne karım; Toprak güneş ve ben... Bahtiyarım .
Sayfa 102 - Ziverbey köşkündeki otuz günlük işkencenin ardından İlhan Selçuk'un hisleriKitabı okudu
Yeryüzünde gün ışığına lâyık olmayan nice insan var, ama güneş her gün doğar.”
Sayfa 102Kitabı okudu
İşkenceyi yapanlarla işkenceden geçenlerin çoğaldığı bir toplumda, ruhları kinden, düşmanlıktan, nefretten arındırabilmek, çok ama cok zor bir iştir.
Reklam
Kahrolun 12 Mart işkencecileri
işkence tezgâhında feryat eden genç sesleri duydukça yüreğim yandı. Sanki kızgın bir demirle gençlerin etleri dağlanıyordu; ama önem li olan bu değildir. Falaka ve tekme izleri geçer, elektrik şokları unutulur da işkencenin insanın yüreğine vurduğu damga silinmez.
İnsanın insanlaşması kolay olmadı; kolay olmuyor; kolay olmayacak...
55 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.