Kitap 1984'ü hatırlattı bana ama kesinlikle 1984 çok daha akıcı ve saran bir kitaptı. Kitaba göre "vahşi"nin kendim olduğunu ve bu devirde boyun eğmeyecek "cesur"lardan olduğumu fark ettim. İnsanların doğmak yerine fabrika gibi seri üretim şeklinde dünyaya gelmesi,anne-baba-aile kavramına müstehcen bir şekilde bakılması, herkes herkese aittir denerek toplu seksin açık alanlarda yapılması,Soma denen zihinsel uyuşturuculara insanların bağımlı olması tam da bugün anlatıyor bence. İnsanlar artık çocuk yapmaktan/doğurmaktan kaçtığı için yakında bu tarz üretim tesisleri görebiliriz. Herkes birbirinden koptu, öyle bir kopukluk hali ki bu aile-çocuk arasında da keskin kopukluklar olmaya başlandı. Çocuklara küçük yaşta erotik oyunlar oynatılmasını çok doğru bulmasam da toplumumuzdaki tacizlerin, sapkınlıkların en büyük sebebinin bastırılmış cinsellik olduğunda yazarla hemfikirim. Yine de bunu azaltmanın yolu çocuklar erotik oyunlar oynatmaktan başka olmalıydı. Eskiden tek bir kişiye adanmış ikili ilişkiler varken şu anda insanların seçeneklerinin çoğalması ve "açık ilişki" diye bilinen şey tam olarak "herkes herkese aittir" anlayışı ile örtüşüyor. Evlilik öncesi aynı evde yaşamaların ve birlikteliklerin artmasında da bu temel bir faktör. Somaya gelirsek de zihnimizi uyuşturan bir sürü içerik tüketiyoruz ve asla doymuyoruz, günümüzün soması sosyal medya uygulamaları ve tüketim çılgınlığı bence.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202167,2bin okunma
İlk olarak 1932'de yayınlanan CESUR YENİ DÜNYA
F.S.632'de bu istikrar yılında geçmektedir, yani Amerikan araba kodamanı Henry Ford'un(1863-1947) gelişinden 632 yıl sonra....
Aldous Huxley Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in ünlü distopik romanıdır. Roman, 26. yüzyılda geçen distopik bir gelecekte geçmektedir. Toplum, insanların üreme, eğitim, ahlaki değerler ve sosyal
Savaşlar, kanlar, gözyaşları ve hüzün bitmiş. Yerini yalnızca mutluluk almış. Mutlak bir mutluluk. Eğer canını sıkan bir şey olursa bir tanesi hepsine bedel ‘Soma’ yut ve tatile çık.
Mutlu bir toplum fakat kimse birey değil. Birey olmaya dair her şey elinden alınmış ama mutlu bir toplum.
Kitap zaman zaman durağanlaşan zaman zaman da merak duygusunu alevlendiren bir yapıya sahip. Bir ütopyayı anlatıyor fakat 2024 dünyası da içinde 3524 dünyası da.
Şu anki tüketim toplumunun bilinçli şekilde yaratılmış hali mevcut bu kitapta. ‘’Eski kötü, yeni her zaman iyi’’ - ‘’Yama kötü’’.
Kitap içerisindeki karakter gelişimleri bi çok açıdan güzel işlenmiş. Bernard’ın şekli itibariyle dışlandığı topluma Vahşi ile birlikte dahil olduğunda aslında derdinin birey olmak değil toplumun parçası olmak olduğunu anlıyoruz. Vahşi’nin hayatı boyunca annesinin hikayeleriyle hayalini kurduğu öteki tarafın aslında hiç de istediği gibi bi yer olmadığını anladığında yalnız kalmak için verdiği çaba çok güzel anlatılmış.
Tanrıya ihtiyacı kalmayan bir toplum. Mutlu bir toplum fakat her şeyi elinden alınmış. Hüzün, öfke, nefret, aşk, aile insanı insan yapan bütün değerler yok edilmiş. Kişinin yalnız kalmasına asla izin verilmiyor.
9 saatlik çalışmaya şartlandırılmış ardından 3 4 gramlık soma tatili yapan insanlar günümüz dünyasında saatlerce çalışıp 3 4 saat tiktok instagram gibi platformlarda hayatını geçiren kişileri hatırlattı bana.
Kitabı genel olarak beğendim. Bazı yerler insanı yoran fakat derin düşüncelere sokan yapıya sahip.
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202167,2bin okunma
* Eğer doğru kullanırsan sözcükler x ışınlarına dönüşebilirler, her şeyi delip geçerler. Okursun ve delinirsin.
* Amaçsız çocuklar için sinekler neyse, biz de Tanrılar için oyuz; eğlenmek için bizi öldürüyorlar.