Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Eski Türk kültüründe dağ kutsaldır ve dağ motifi önemlidir. Türk efsanelerine göre, dağların yüceliği Tengri'nin yüceliğine benzetilerek dağlara Tengri Dağı denilmiştir. Tanrı'nın yüceliğinin yansıdığı düşünülen o dağların, Türklere güç ve kuvvet verdiğine ve Türk kaanlarının yüce dağlardan inerek kaan olduklarına inanılmıştır.
Sayfa 679Kitabı okudu
Bir kavramı, her zaman Tek kavramı değildir. Bir, sayısal bir kavramdır; oysa Tek kavramı niteliksel ve varlıksal bir kavramdır. Niceliksel bir kavram değildir. Bu açıdan her Bir, her zaman Tek anlamında değildir. Her Tek, Birdir; ancak her Bir, Tek değildir.
Sayfa 668Kitabı okudu
Reklam
Türk soylulara göre Güneş, dişi en büyük kutsaldır; yeryüzü, erkek en büyük kutsaldır. Türkler akşam vakti Güneş'in kızarıp yerle birleştiği gibi olduğu yere, iki kutsalın birleştiği yer olarak telakki ederek, kavuşmak için hep batıya doğru göç etmişlerdir.
Sayfa 642Kitabı okudu
Toplayıcı(cami) olmak , siyaseten büyük devletler kurmayı gerektirir. Nitekim tarihte ilk büyük devletler veya imparatorluklar Türk soylular tarafından kurulmuştur. Devlet sahibi olmak nizam ve intizamı gerektirir. Türk soyluların devletleri, sadece Türklerden oluşmuyordu; topladıkları her türlü ırkı da içine alıyordu. İşte bu açıdan, devletlerin simgesi ve anlayışı olarak, mescit değil; cami kavramı gerekliydi.
Sayfa 641Kitabı okudu
Karacaoğlan der ki her sözüm haktır, Yiğit olmayanın yalanı çoktur, Cehennem yerinde hiç ateş yoktur, Herkes ateşini buradan götürür.
Sayfa 565Kitabı okudu
İlk devir Müslümanlar İslam'dan mülhem olarak, akıllarıyla evren-dini kavrayarak, Batı'nın karanlık devrine karşılık olan bir zamanda parlak bir medeniyet oluşturmuşlardır. Bu parlar medeniyetin ışığından Batı da 10. yüzyıldan itibaren aydınlanmaya başlamıştır. Bu ışıkla bugünkü medeniyetlerini temellendirmişlerdir. Bugün ise Müslümanlar, geçmişlerini unutarak, ne yazık ki bugün onların karanlık devrine düşmüştür.
Sayfa 498Kitabı okudu
Reklam
"Ben özgürüm, kimsenin kölesi değilim. Ama daha çok kişi kazanayım diye herkesin kölesi oldum... Güçsüzleri kazanmak için onlarla güçsüz oldum. Ne yapıp edip bazılarını kurtarmak için herkesle her şey oldum."
Sayfa 469Kitabı okudu
...kişinin vicdanına rağmen yazdıklarını inkar etmesi doğru ve güvenilir olmaz.
Sayfa 440Kitabı okudu
Protestanlığın genel olarak İslam dünyasında ve özel olarak da Türkiye'de modernlik anlamında bir din reformu ve dini akılcılık gibi algılaması. Bu, Protestanlıkla hiç ilgisi olmayan bir tasavvurdur; çünkü Protestanlık gericilik ve tam bir köktenciliktir. Çünkü hiçbir reform öngörmemiştir.
Sayfa 437Kitabı okudu
Tolstoy şöyle diyor: -Artık her türlü inancı kabullenmeye hazırdım. Ancak bu kabulleniş bana pek huzur vermiyordu. Bir inancı kabullenirken ondan istediğim şey benden aklın inkârını istememesi ve bir yalan olmamasıydı.
Sayfa 358Kitabı okudu
Reklam
Nietzsche (L'Antechrist 82-84)
Acımayla hayat inkar edildi, inkâr edilmiş olmaya en layık olarak görüldü. Acıma sizi yokluğa inandırır...
Sayfa 349Kitabı okudu
Spinoza
...birinin bana çember kare şeklindedir demesi, Tanrı'nın insan şeklini almasını söylemesinden daha mantıklı görünmektedir.
Sayfa 347Kitabı okudu
Senin zihninin berraklığı ve keskinliği için geçmişte sana ne kadar hayranlık duyduysam şimdi de o kadar senin için feryad ü figan ediyorum ve gözyaşı döküyorum...
Sayfa 346Kitabı okudu
Dogma kelimesi,"düşünmek,tasavvur etmek,bir görüş sahibi olmak" gibi anlamlara gelen Yunanca "dokein" mastarından üretilmiştir. Dogma, teslisçi Hıristiyanlarla birlikte bir de dini anlam kazanmıştır... Dini anlamdaki dogma, felsefi anlamdaki dogmanın tam tersi bir anlam ifade eder olmuştur. Hıristiyanlığın dogması, dogma kelimesinin anlamının tam tersi," üzerinde tartışılamaz, fikir yürüyülemez" şeklinde ifade edilebilecek bir kavrama dönüşmüştür.
Sayfa 237Kitabı okudu
"Bedenin ışığı gözdür. Gözünüz sağlamsa, bütün bedeniniz aydınlık olur. Gözünüz bozuksa, bütün bedeniniz karanlık olur. Buna göre, içinizdeki 'ışık' karanlıksa, ne korkunçtur o karanlık!"
Sayfa 199Kitabı okudu
191 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.