Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dini-Tasavvufi İslam Edebiyatı

Profil
“Bir aşk halidir yüz. Bu nedenledir ki yüzden anlamayan, özden de anlamaz. İnsanı insan yapan ilahi sıfatların tümü insanın yüzünde tecelli eder. ”
“Cihat bir insanı öldürmek değil, vahyin rehberliğinde onu kazanabilme çabasıdır. Zira bir insanı dirilten, insanlığı dirilmiş gibidir.”
Reklam
Aşkın bilgisi olmaz, hakikati olur. Aşkın hakikatini de insan kalbinde keşfeder. Her ayet bir aşktır, her insan bir “ayet-i kerime”dir.
Ve kalbi koruyacak olan aşktır. İlahi aşk. Her insan bir “mana”dır. Kendi hâlinin dilidir, duasıdır.
“Irmaklar kurusaydı deniz olmazdı. Eğer aşk muteber olmasaydı seni senden daha iyi bilen, Âdem ve Havva'yı yaratmazdı.”
“Aşk cana yürümektir. Cana dokunmaktır. Bir şeyin sana dokunması gibi. Senin bir şeye değmen gibi... Mesafelerin mecaline varmak gibi. Bir yüreğe uzaktaki de dokunur, yakındaki de. Hatta sen de dokunursun sana, ancak hepsinde farklı mesafeler vardır. Bu mesafeler imtihandır, ayrılıktır, hüzündür. Mesafeler arasında nice canlar yanar. Can verilir, canlara kıyılır, bu yolculukta aşktır ya, uğrunda her çile çekilmeye değer. Bu çilelerden en acısı da severken susmaktır. Ah, keşke aşk hususunda hakkıyla susanlardan olsaydım. Aşkımdandır dilsizliğim.”
Reklam
“Giremediğin gönül senin değildir. Gönül yalnız gönül vermekle alınır, gönüller istiyorsan önce gönlünü vereceksin”.
"Ben hüzün peygamberiyim. İnsanlar Allah'ın rahmetine ne kadar yaklaşırsa hüznü o kadar çoğalır."
Bunaltıcı bir sıcak! Ruhunu kavuran sıcak değil, insanlığın gidişatını dert edinmek...
İnsan kalbini bildiğinde nefsini, nefsini bildiğinde rabbini bilir. Dolayısıyla kalbini bilmeyen kendini, kendini bilmeyen rabbini bilemez. Zaten kalbini bilmeyen başka şeyleri hiç mi hiç bilemez! Buna rağmen insanların çoğu kalplerini ve kendilerini bilmezler. Onların kalpleri ve nefisleri arasında bir engel konmuştur. Allah, mâni olması yönüyle "... kişiyle kalbi arasına girer." (Enfal, 24)
Sayfa 12 - Sufi kitapKitabı okudu
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
·
4 saatte okudu
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu: "Açlık ve susuzlukla nefsinizle mücahede ediniz. Çünkü nefisle mücahede konusundaki mükâfat Allah'ın (cc) yolunda mücahede edenin mükâfatı gibidir. Öyle ki Allah'a (cc) açlık ve susuzluktan daha sevimli gelen bir amel yoktur." Ve yine peygamber efendimizin (sav) şöyle buyuruyor Nefsinizle açlık ve susuzlukla cihat ediniz. Çünkü kesinlikle ecir, nefisle açlık ve susuzlukla cihat etmededir." Belki de sen şöyle diyorsun: Bu, açlık için büyük fazilettir. Bu fazilet nereden geliyor? Bu faziletin sebebi ne? Oysa açlıkta sadece mideyi boş tutma ve eziyetlere katlanma vardır. Eğer böyle ise insanoğlu için kendi ken- dine vurması, etini kesmesi, zahmetli şeyleri yapması ve bunlara benzer işler yapması gibi eziyet verici her şeyde büyük ecir olması gerekir. Muhakkak ki bu söz, tıpkı içtiği bir ilâçtan fayda görüp de bu faydanın, ilacın acılığından ve içilmesindeki zorluk- tan geldiğini zannederek acı ve hoşuna gitmeyen her şeyi yutmaya başlayan kimsenin davranışına benzer. Oysa bu davranış yanlıştır. Çünkü ilacın faydası onun acılığında değil, bilakis ilaçta bulunan bir özelliktedir. Tabipler ancak bu özellik üzerinde dururlar. Aynen tabiplerin İlaçlardaki fayda veren özellikleri bilmeleri gibi açlığın faydalarının gerekçelerini de âlimlerin yetişkin olanları bilir. Şeriatta açlığın övülmesi hakkında gelmiş şeyleri tasdikleyerek nefsini aç bırakan ve bunun faydasını gören kimse faydanın gerekçesini bilmese bile tıpkı fayda veren özelliğini bilmeden ilaç içip ve içtiği ilacın faydasını gören kimse gibidir Kitabı okunmasini tavsiye ederim
Nefsani İsteklerin Kırılması
Nefsani İsteklerin Kırılmasıİmam Gazali · Sufi Kitap · 202415 okunma
Çünkü harama nazar, zinanın başlangıcıdır. Gözün haramdan korunması önemlidir. Harama nazar hafif kabul edildiğinden ve onun hakkında korku büyütülmediğinden ondan korunmak zordur. Oysa afetlerin ekseriyeti gözden kaynaklanmaktadır.
Sayfa 91 - Sufi kitapKitabı okudu
Eğer Allah'ın (cc) nimetlerini saymaya kalksanız sayamazdınız. Gerçekten insan çok zalim ve çok nankördür.
Sayfa 53 - Sufi kitapKitabı okudu
Çünkü insan nefsine karşı çok zalim
Sayfa 33 - Sufi kitapKitabı okudu
İnsanoğlu nefsinin zelilligini ve kendi güçsüzlüğünü görmedikçe mevlasinin yüceliğini ve kahrını göremez
Sayfa 22 - Sufi kitapKitabı okudu
Her şeyin zekatı vardır. Bedenin zekatı ise açıktır
Sayfa 20 - Sufi kitapKitabı okudu
Reklam
Dünyada açlik çekenler ahirette tok olanlardır
Sayfa 14 - Sufi kitapKitabı okudu
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.