Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

g

Genel Kültür

Özellikle de Ortadoğu gibi yerlerde önemli bir süre boyunca aynı dönemlerde yaşamalarının ardından Neanderthaller yok oldu ve böylece bizler tek insangiller türü olarak kaldık.
Okuryazarlığı olmayan kişilerin pek çok hayal gücü, eğitim ve deneyim dünyasıyla bağları kopar. Tarihöncesi dönemler, elimizdeki kanıtların eksik olduğu dönemler değil yalnızca; aynı zamanda, yazılı sözcüklerin uygarlaştırıcı etkisinden yoksun oldukları için insanların yaşamlarının eksik olduğu dönemler.
Reklam
Veni, vidi, vici bu sanatın ustasından gelen etkileyici bir retorik örneğidir belki, ama çok fazla bilgi ya da tarihsel doğruluk içerdiği söylenemez. (Sözde) galiplerin anlatılarını olduğu gibi kabul edemeyiz.
Sokağa kirli su dökülürken Süleyman Peygamber'in cinlerle yaptığı "senin adını anana dokunmayacağız" (yani seni peygamber kabul ederek adını zikr edenlere zarar vermeyeceğiz) sözleşmesini hatırlatmak için "destur yâ ahd-i Süleyman" denir.
Küçüklerin büyüklerle adlarıyla seslenememeleri adın büyüsel güç taşıdığı inanışıyla ilgili olmalıdır. (...) Bu tabunun ne kadar güçlü olduğu, Kazakistan'da kayınbabasının adı Mehmet olan gelinlerin kelime-i şahadet getirirken "Lailaheillallah beybabam adlı resullullah" demelerinden anlaşılmaktadır.
Romalı kadınların ise genellikle önadları yoktur, yalnızca aile adını kullanmışlar, bazen önadlarını aile adlarının sonuna eklemişlerdir. Ailede birden fazla kız çocuğu varsa onları sırayla Birinci (prima), İkinci (secunda), Üçüncü(tertia) vb. diye adlandırıyorlardı.
Reklam
Eski Türkler, kötü ruhları bebeklerin değersizliğine inandırıp kaçırtmak için çocuklarına İtalmas(z), İtboku, Çoçkabay(domuzbay) gibi adlar koymuşlardır.
Yaşamımızın büyük bölümü sözel olmaktan çok fizikseldir; nesnelerin fiziksel özelliklerinin ve başkalarının sosyal eylemlerinin bedensel olarak anlaşılmasını gerektirir.
Duazdeh-i İmam “Bismillahir-rahmanir-rahim!” dеyib Sıdk ile çağırram Şah-ı Haydar’ı Hışma gelib, bir elinde götürdü Seksen bin batmanlık dar-ı Hayber’i Hasan El-mücteba aleme rehber
TÜRKSOY KARARLARI
TÜRKSOY / 2025 KARARLARI Kazakistan'ın Aktau şehri 2025 yılı için Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildi. Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'a, TÜRKSOY Kültür Elçisi ünvanı verildi. Azerbaycan'ın ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade ile Kazak halk kahramanı, besteci ve orkestra şefi Nurgisa Atabayoğlu Tilendiyev'in doğumlarının 100. yılı, Kırgızistan halk sanatçısı Atay Ogonbaev ile ünlü Türk besteci Münir Nurettin Selçuk'un doğumlarının 125. yılı ve KKTC'nin ünlü ozanı Aşık Kenzi'nin doğumunun 230. yılı dolayısıyla 2025'in bu şahısların anma yılı ilan edilmesi kararlaştırıldı. SORU ÇÖZELİM 1) Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları 40. Dönem Daimî Konsey Toplantısı, 13-14 Ekim 2023 tarihinde nerede yapılmıştır? A) Azerbaycan B) Türkiye C) Türkmenistan D) Özbekistan 2) 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehir hangisidir? A) Anev B) Bursa C) Şuşa D) Hiva 3) 2024 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehir hangisidir? A) Anev B) Bursa C) Şuşa D) Hiva
410 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.