g

Genel Kültür

7 üye
Takip
Herakleitos
Bugünki garibik bilgilerim; Herakleitos antik Yunan’ın en ilginç filozoflarından biriymiş. Halkının ahmaklığına dayanamayıp, Efes’teki yönetim görevini bırakmış. İnsanların dar görüşlü olduklarını ve değişimi anlamadıklarını düşündüğü için artık orada kalmak istememiş. Her şeyin değiştiğini savunuyormuş ama toplum bu değişimin farkına varamıyormuş. Belki de insanların bu durumu anlamamakta ısrar etmeleri, onu görevini bırakmaya zorlamış. “Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz” demiş, yani her şey sürekli değişiyor ama kimse bunu görmek istemiyor gibi. O da galiba bir yerde, insanların bu gerçeği görememelerinden bıkmış.(Yönetici olunca ben)
Herakleitos
Herakleitos
Madencilikte ilerlememizi, Alp Dağları'nı ve diğer sıradağları delip geçen demiryolu tünelleri yapabilmek gibi başarılarımızı dinamite borçluyuz; ancak tabii dinamit, siyasetçiler ve askerler tarafın­ dan kötüye kullanıldı.
Reklam
Halkın Gücü
Eğer o yıl hasar kötü olduysa, veya tanrının kralı artık sevmediğine işaret eden bir doğal felaket yaşanırsa, ona bir kurban verilmesi gerektiğine inanıyorlardı. Ve bu kurban genelde kralın kendisi oluyordu. (İrlanda)
Sayfa 66 - Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama
- Evet kürekten korkuyorum, bunu sana söylemekten utandığım da yok. Biliyor musun, Guyana korkunç bir yerdir. Her yıl mevcudun yüzde sekseni yok olur. Yeni bir kafile eskisinin yerini alır. Her kafiledeki mahkum sayısı da bin sekiz yüzle iki bin arasındadır. Cüzzama yakalanmazsan hiç affetmeyen sarı hummaya tutulursun. Bütün bunlardan paçanı kurtarsan, kıçındaki para dolu tüpü almak için gebertirler ya da kaçmaya çalışırken öldürülürsün. İnan bana Kelebek, cesaretini kırmak için söylemiyorum ama, beş ila yedi yıllık küçük cezalar çektikten sonra Fransa'ya dönen kürek mahkumlarını tanıdım, bunun ne olduğunu biliyorum: Hepsi gerçek birer paçavraydı. Yılın dokuz ayını hastanede geçirirler, kürek cehenneminden kaçmanın da, pek çok kişinin sandığı kadar kolay bir iş olmadığını hep anlatırlar.
Sayfa 28
Hah... Her an kapımdaki deliğin kapağını tıkırdatan benim yaşlı gardiyanım, meslektaşlarının süt çocuğu olmadıklarını biliyorum. Kürek cehennemindeki gardiyanların yanında sen, iyi bir aile babası kalırsın. Bunu uzun zamandan beri biliyorum, çünkü kürek cehenneminin yaratıcısı Napolyon, "Bu haydutların başına kimi dikeceksiniz?" sorusuna, "Onlardan daha haydut olanları!" cevabını vermiş. Sonraları, kürek cehenneminin yaratıcısı Napolyon'un yalan söylemediğini gördüm.
Sayfa 27
"Yunanca kökenli büyü sözleriyle ilişkili olarak geçer Abraxas ve genellikle ilkel kabilelerde bugün bile rastlanan bir büyü şeytanının adı diye bilinir. Ama öyle anlaşılıyor ki, Abraxas'ın daha da zengin bir anlamı var. Örneğin bunu, görevi Tanrısal ile Şeytansal arasında simgesel bir bağlantı kurmak olan bir tanrının adı gibi düşünebiliriz."
Sayfa 115 - Can Yayınları, 11. Baskı, Çeviri: Kâmuran Şipal
Reklam
306 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.