Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Kişinin Beden ve Hislerinin Deneyimlenmesi
Çoğu insan endişelerini örtebilmek için sürekli olarak meşguldür; onların eylemciliği kendilerinden kaçmanın bir yoludur. Hareket etmedikleri takdirde bir şeyler ters gidecekmiş ya da meşguliyet kişinin ne kadar önemli olduğunun bir kanıtıymış gibi sürekli acele ederek yalancı ve geçici bir canlılık hisseder.
Endişe Nedir?
O halde görevimiz kendimize dair algımızı güçlendirip çevremizdeki karmaşa ve şaşkınlığa rağmen ayakta durmamızı sağlayacak içsel güç merkezimizi bulmaktır.
Reklam
Endişe Nedir?
Nasıl ki az önce verdiğimiz örnekteki yüksek ateş, bedensel gücümüzle enfeksiyona neden olan mikroplar arasında süren mücadelenin belirtisi belirtisi ise, endişe de bir tarafta birey olarak gücümüzle, diğer tarafta birey olarak varlığımızı silip atmak isteyen tehdit unsuru arasındaki mücadeledir. Bu tehdit galip geldikçe öz farkındalığımız kuşatılır, teslim olur, yiter. Oysa içsel gücümüz ne kadar çoksa, yani hem kendimize hem de etrafımızdaki nesnel dünyaya dair farkındalığımızı koruma becerisi ne kadar yüksekse tehditten o denli az etkileniriz. Bir tüberküloz hastası için ateşi yüksek olduğu sürece umut vardır fakat hastalığın son evresinde beden tabiri caizse “pes ettiğinde” ateş düşer ve çok geçmeden hasta ölür. Benzer şekilde, birey ve ulus olarak günümüzde karşılaştığımız güçlüklerin üstesinden gelme umudumuzun yittiğine işaret edecek tek şey, o umursamazlığa teslim olarak endişemizle yapıcı bir şekilde yüzleşmeyi beceremeyişimiz olur.
Endişe Nedir?
Nasıl ki ateşlenmek bedenin fiziksel güçlerini toplayarak enfeksiyona, örneğin tüberküloza karşı bir mücadeleye girişini göstergesi ise, endişe de psikolojik ya da dinsel bir mücadelenin kanıtıdır.
Endişe Nedir?
Nasıl ki endişe öz farkındalığımızı yok ediyorsa, kendimize dair farkındalığımız da endişeyi yok edebilir. Bir şeye karşı durup onu alt etme olasılığımız da o denli artar.
Endişe Nedir?
Yoğun endişe, insan hayvanına miras kalmış en acı verici duygudur. Shakespeare’in dediği gibi, “Şimdiki tehlikeler, geleceğe dair kurgulardan daha az tehlikelidir” ve insanların kurtarılıp kurtarılmayacaklarını bilmemenin yarattığı şüphe ve belirsizlik duygularıyla sürekli yüzleşmektense cankurtaran filikasından atlayıp boğuldukları görülmüştür.
Reklam
Endişe ve Benliğe Tehdit
Endişenin yapıcı bir şekilde kullanabilmesi için öncelikle hem bireysel hem de toplumsal düzlemde vahim durumumuzu kabullenerek onunla yüzleşmemiz gerekir.
Endişe ve Benliğe Tehdit
Kısacası endişe, büyük veba salgınının (insan sağlığının ve refahının en büyük düşmanı) günümüze uyarlanmış halidir.
Endişe ve Benliğe Tehdit
Günümüzün en büyük sorunu; aptalların kendilerinden son derece emin, zekilerin ise sürekli şüphe içinde olmalarıdır.
Yalnızlık
Her insan kendi gerçekliğine dair hislerinin çoğunu, başkalarının kendisi hakkında söylediklerinden ya da düşündüklerinden edinir. Çoğu modern insanın gerçeklik duygusu konusunda başkalarına olan bağımlılıkları öyle bir noktaya varmıştır ki onlar olmadan var olma hissini yitireceklerini düşünürler.
Reklam
Yalnızlık
Yalnız kalma korkusunun temelinde kendimize dair farkındalığımızı yitirme endişesi vardır. İnsanlar uzun süre boyunca etraflarında konuşacak kimse yahut ses çıkaran bir radyo olmaksızın yalnız kaldıklarında "boşlukta" hissetmekten, sınırlarını yitirmekten ve kendilerine yön vermelerini sağlayacak hiçbir şey bulamamaktan korkarlar.
Yalnızlık
On yedinci yüzyılda Pascal insanların kendilerini meşgul etme çabalarını fark etmiş ve bu meşguliyetlerin büyük çoğunluğunun, insanların kendilerine dair düşüncelere kapılmamasını sağlamak için ortaya çıktığını belirtmiştir.
Yalnızlık
Günümüz toplumunda insanın birtakım yerlere davet edilme ihtiyaçlarının ya da çağırdıkları kişinin davete katılmasını istemelerinin altında da yalnız kalma korkusu yatar. "Güncel kalma" baskısı; insanların başkalarıyla bir arada olduklarında aldıkları keyif ve hissettikleri samimiyet, edindikleri duygu, düşünce ve deneyim zenginliği gibi gerçekçi dürtülerden çok daha baskın çıkıyor.
Yalnızlık
Geçici bir süreliğine de olsa "her şeyden uzaklaşmak" için yalnız kalmayı istemek de hoş görülebilir. Oysa kişi katıldığı bir partide dinlenmek ya da kaçış yöntemi olarak değil de sadece keyfini çıkartmak için yalnız kalmak istediğini söylerse insanlar onda bir tuhaflık olduğunu, dışlanmışlara özgü bir aura ile dolaştığını ya da bir tür hastalığa yakalandığını düşünürlerdi. Bir kimse zamanının çoğunu yalnız geçiriyorsa insanlar onun başarısız olduğunu düşünme eğilimindedirler, çünkü akılları, bir insanın yalnız kalmayı seçebileceğini almaz.
Yalnızlık
Modern insanın yalnızlığının diğer yüzüyse yalnız kalmaktan duyduğu derin korkudur. Bizim kültürümüzde yalnız olduğunu söylemek hoş görülebilir, çünkü bu aynı zamanda yalnız kalmanın iyi bir şey olmadığını itiraf etmenin başka bir yoludur.
76 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.