m

Mantık

1 üye
Kıyas-ı Temsili
Önerme yapısı
Önermeler içerik bakımından analitik-sentetik olarak ayrılır ve önermelerin doğruluk değerleri apriori(önsel)-aposteriori(sonsal) olarak belirlenebilir.
Veri(büyük veri tabanı) analizi ve algoritma
Verileri(nicel-nitel veriler,gözlemler, deneyimler,deneyler,öncüller(varsayım önermeleri,dayanak noktaları) vb) analiz edip yorumlayıp belli kurallar çerçevesinde anlam yükleyerek işleyerek yargıya,sonuca,bilgiye ulaşırız. Yani verileri çeşitli filtrelerden geçirip işleyip anlamlı bilgilere dönüştürme işlemidir diyebiliriz.(Bir sonuç çıkarmak için olguları,bulguları,verileri yöntemli bir şekilde bulup,toplamak.) (veri analizi ve argüman(temellendirme,gerekçelendirme) )
Reklam
Safsata
Safsataları(hatalı akıl yürütme,boş,temelsiz,zırva,saçma,çelişkili önermeler ve argümanlar) günlük hayatımızda genelde farkında olmadan yapıyoruz.Bazen de eğer biraz işi biliyorsak bile isteye yapıyoruz, hele ortam buna müsaitse.:) Ne kadar az safsata yapabilirsek(bu arada her safsatayı konuşma anında yakalamak kolay değildir) mantığı daha az katletmiş oluruz.
"İlişki kesilen bir arkadaşla yeniden barışmak bir zayıflıktır,bu zayıflığın cezası,bu arkadaş ilk fırsatta,tam da ilişkinin kesilmesine neden olan şeyi yeniden,üstelik kendi vazgeçilmezliğinin bilincinde olarak daha bir pervasızlıkla yaptığında ödenir.." Arthur Schopenhauer
aklı başında insanlar bir eleştiri veya karşı-argüman üretirken, bütün duygulardan yalıtık cümleler inşa ederler. Çünkü duygu yüklü, alay eden, karşıdakini küçük gören bir argümanın amacı, gerçeği ortaya çıkarmak değil, kavga çıkarmaktır. (EA/ mantık hataları ve safsatalar)
gerçek hayatta politikacıların ve güç sahiplerinin söyledikleri yalanlar, bu nedenle çoğu zaman etkilidir. Gerçeği söylememek yoluyla değil, bilinen bazı gerçeklerin üzerini örtmek suretiyle yalan söylerler. Böylece halk, kendisine söylenenin doğru olduğuna inanır; halbuki bilmedikleri diğer bilgiler, sonucu tamamen değiştirebilecek güce sahiptir. İşte mantıkta bu tip gizli öncüllere “örtük tasım” veya “örtük öncül” (entimem) denir. (Evrim Ağacı/Mantık hataları ve safsatalar)
Reklam
67 öğeden 101 ile 67 arasındakiler gösteriliyor.