Marcus Aurelius

Marcus Aurelius

3 üye
Aurelius’tan Notlar, 11.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]Akıl sahibi bir ruh kendi hedefine erişir. İşini yarım bırakmaz. Her şeyin bir döngünün sonucu olarak yenilendiğini anlar. Yakınlarını sever, dürüsttür, saygındır. [2]Hoşa giden bir şeyi parçalarına ayırarak incelediğin zaman görürsün o kadar da değerli olmadığını. [8]Sosyal bir varlık olarak bir yakınından koparsan ağacın kökünden koparsın. İnsanlık bir ağaca benzer. Tek anlayıştan çıkan ve dallara ayrılan. [13]Biri seni hor görürse varsın görsün. Hor görülmemek için dikkat ederim. Biri nefret ederse varsın etsin. Herkese nazik davranmaya çalışırım. Karşımdaki hatalı ise bunu ona dostane bir şekilde anlatırım. Elbette rol yapmıyorsa. [18]On kural [19]Yönetici ilkenin ölçülülükten, adaletten, dürüstlükten ve bilgelikten sapmamasına azami dikkat et.
Aurelius’tan Notlar, 10.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]Şu anki durumundan hoşnut olacak mısın, sahip olduğun her şeyden haz duyacak mısın? [3]Şeylerin özlerinde iyi veya kötü olmayacağı gibi katlanılır veya katlanılmaz özellikleri de yoktur. Her şey kişinin nasıl baktığına bağlıdır. [7]”Evren ister ateşle yanıp kül olsun, ister ebedi bir değişimle yenilensin bu nesneler evrensel akla geri alınır. “ [14]Bırak doğa dilediğini versin dilediğini alsın senden. Karşı koyamayacağın şeyler hakkında kötü düşünüp debelenme. Gelen her şey senin kaderindeydi ve senin için en iyisiydi. Doğana uygun davranmaya devam et. Kendini gerçekleştir. [19]İnsanın bedensel ihtiyaçlarının kölesi olmasıyla duygularının kölesi olması arasında ne fark var? [30]Herhangi birine hatalı davranışından ötürü kızarsan öncelikle kendi hatalarını hatırla. Elinden gelebiliyorsa da karşı tarafı veya onun durumunu düzeltmeye çalış. [36]”Sürüklenen birisi gibi değil, asilce ölen birisi gibi ruhun bedeninden rahatlıkla, dikkat çekmeden süzülüp gitsin olması gerektiği gibi.”
Reklam
Aurelius’tan Notlar, 9.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]Dört büyük erdemden olan adalet kişinin doğasına uygun olanı yapması yoluyla diğer canlılara adil olmasını öğütler. [3]”Ölüme tepeden bakma, hatta onu sevecenlikle karşıla, çünkü doğanın isteğidir ölüm.” [11]İmkanın varsa hata yapanları düzelt. Eğer yoksa hoşgörülü ol. [13]İnsan bütün dertlerinden kurtulabilir. Çünkü hepsi esasında içseldir.
Aurelius’tan Notlar, 7.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]Stoacılıkta bir nehirde iki kere yıkanılır. Üç kere de yıkanılır. Şu anda olan her şey önceden de olmuştur ve gelecekte de olacaktır. [4]Konuşurken ilk olarak sözlerinin anlamını bil. İkinci olarak da taşıdığı amacı. [9]Stoacı felsefenin taşıdığı panteistik özelliğe burada rastladım. “Tanrı tektir ve herkese içkindir.” [13]Evrenin bir uzvu olmak veya bir parçası olmak? [46]Kaderciliğin önemini görüyorum. Katı deterministik bir görüşten ziyade zihnin ve ruhun seçebildikleriyle şekillenen bir kader anlayışı. [58]Başa gelen kötülüklerin üst akıla, benliğe zarar veremeyişi ve bunlardan yararlanmak.
Aurelius’tan Notlar, 6.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]”Evrenin özü itaatkar ve yumuşaktır…” Dolayısıyla insan da hareketlerinde yumuşaklığı ve selimliği takip ederse doğaya uygun davranmış olacaktır. [8]Yönetici ilke kendini uyandıran, kendini değiştiren, kendini nasıl olmak istiyorsa öyle yapandır. Dolayısıyla tanrısaldır ve hiçbir şeye ihtiyaç duymamaktadır. Buna gruplar ve tarikatlar da dahildir. [16]Her şeyin silinip gittiği bu dünyada değer verilmeye değer tek bir şey vardır. İnsanın kendisi için belirlediği yaşam amacı. [29]”Bedenin bu hayatta direnirken, ruhunun pes etmesi yüz kızartıcıdır.” Beden bu acizliği ile devam edebilirken fikrin ve zihnin pes etmesi ancak bir zayıflığı gösterir. [37]Şu anı gören biri her zamanı görmüştür.
Aurelius’tan Notlar, 5.Kitap
Kendime Düşünceler
Kendime Düşünceler
[1]Çalışmayı ve çabalamayı zor görme. İşini seven insan bir nevi yıkanmayı bile unutur. Öyleyse bu dünyada biricik ve nihai görevin olan kendini gerçekleştirmeyi neden erteleyesin? [19]Şeyler ruhu değiştiremez. Sirayet edemez veya etkileyemez. Dış dünya ve evren ancak bedenimizi ve arzularımızı etkiler. Onun dışındaki her şey bizim kontrolümüzdedir. Kendimiz ve “öz zihnimiz” yalnızca kendimize tabiidir. Bu yönüyle de tanrısaldır. [29]Öbür dünyada kurduğun hayalleri şimdi de yaşayabilirsin. Eğer yaşayamıyorsan şikayet etmeden ayrıl buradan. Özgür bir şekilde gerçekleştir. (Stoa felsefesinin intihara ilginç bir bakış açısı var.)
Reklam
19 öğeden 11 ile 19 arasındakiler gösteriliyor.