Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mitolojiler - Sözlük-Klavuz Kitap-Ansiklopedi

Profil
*Menelaos : İlyada destanında en parlak sıfatlarla nitelenir: Aresʼin sevdiği, Zeusʼun beslediği, gür naralı, yiğit Menelaosʼtur... Menelaos Akha yiğitlerinin en seçkinlerindendir. Menelaos ön sırada savaşmaya, kendi davası uğruna kendi kendini savunmaya ve bu yolda ün kazanmaya can atar, ama talihsizliği şuradadır ki, ne yapsa fayda vermez, hep ikinci planda kalır, savaşta da, kurultayda da dizginler başkalarının elindedir. Paris konukluk kurallarının hepsini çiğneyerek Helenaʼyı kaçırır. Anadolu toprağına ayak bastıklarında Menelaosʼla Odysseus Troyaʼya elçi olarak gönderilirler, amaç Helenaʼyı geri istemek ve savaşı önlemektir. Tahta atın içindeki yiğitlerdendir.
Sayfa 203 - Remzi Kitabevi - MenelaosKitabı okudu
*Melanthios (yahut Melantheus) : Odysseiaʼda sözü geçen İthakeli keçi çobanı, hizmetçi Melanthoʼnun kardeşi. Kız kardeşi gibi kendisi de efendisine karşı nankörlük eder, yolda dilenci kılığında rastladığı Odysseusʼu hırpalar, taliplerin tarafını tutar... Hizmetçiler asıldıktan sonra Melanthios da avluya getirilip kulakları ve burnu kesilir, erkekliği koparılıp köpeklere atılır ve en sonunda elleri, ayakları da kesilerek olduğu yerde bırakılır.
Sayfa 202 - Remzi Kitabevi - MelanthiosKitabı okudu
Reklam
*Media : Kişiliği ve serüveni hemen her çağda zamanın görüş ve eğilimlerine göre yorumlanarak edebiyata ve sanata konu olmuş ve olmaktadır.
Sayfa 200 - Remzi Kitabevi - MediaKitabı okudu
*Mars : Yunan, tanrısı Aresʼin Roma dinindeki karşılığıdır. Romaʼnın savaş tanrısıdır ve savaş tanrısı olarak saygı ve tapkı görür... Yılın ilk ayı sayılan mart ayı hem adını taşır, hem de kendisine adanmıştır. Bu ay içinde şerefine kutlanan bayramlarsa birer bahar bayramıdır ve tanrı burada toprak bereketini simgeler.
Sayfa 199 - Remzi Kitabevi - MarsKitabı okudu
*Kyklopes (Kyklopʼlar) : Türkçeye “Tepegöz” diye çevirebileceğimiz Kyklopʼlar tek yuvarlak gözlü devlerdir. Hadese görünmez kılan başlığı, Poseidonʼa da üç dişli yabayı veren bu devlermiş.
Sayfa 187 - Remzi Kitabevi - KyklopesKitabı okudu
*Kybele : Phrygia ırmağı Sangariosʼun kaynağında suya çiçek ve özellikle menekşe atmakla kutlanan Attis, yani bahar şenliklerinden bugün de bir şeyler kalmıştır. Kybeleʼnin tapım merkezlerinden olan Manisaʼdaki Mesir bayramı ve bu bahar bayramında camiden aşağıya halka bereket ve doğurganlık sağlayan macunların atılması Anadoluʼnun yerlisi olan bir inancın süregelmesi olabilir. Kybele gerek şiir, gerek düz yazıyla en çok sözü edilen tanrıçalardan biridir. (2) Niteliği ve Efsanesi : Tanrıça doğayı bütün canlılığı, verimliliğiyle simgeleyen evrensel bir nitelik taşımaktadır. Aslında bir tek efsanesi vardır, bu efsanede hem tanrıçada analık kavramının nasıl anlaşıldığı dile gelmekte hem de tapımının biçimi saptanmaktadır: Tanrıça Attis adlı bir delikanlıya tutkundur, onu Pessinus kralının (kimi kaynaklarda kral Midasʼın) kızıyla evlenmek üzereyken düğün yerinde birden karşısına dikilerek çıldırtır ve kendi kendini hadım etmesini sağlar. Attis kendi kestiği hayalarından akan kanla toprağı sular, bitkilerin fışkırmasına yol açar ve bir çam ağacına dönüşür. (3) Tapımı ve Tarihi : Pessinusʼtaki tapınağı siyasal güçlerden büsbütün bağımsız bir din merkezi olarak yönetilirdi. İlyadaʼda Kybeleʼnin adı hiç geçmediği halde, Phrygialılardan söz edilir: bunlar Troya savaşında Troyalılara yardıma gelir.
Sayfa 184 - Remzi Kitabevi - KybeleKitabı okudu
Reklam
*Klytaimestra : Mythosʼta Helena kadar eşsiz bir rol oynar, suç işleyen, adam öldüren, kötüye varan yolların hepsini deneyen kadın olarak yazarları sonsuzca esinleyen bir tip niteliğini kazanmıştır. Klytaimestra ömrünün başından sonuna kadar kıskançlıkla kıvranmış durmuş, onu suça iten duygu da bu kıskançlık olmuştur.
Sayfa 178 - Remzi Kitabevi - KlytaimestraKitabı okudu
*Kirke : Büyücü tanrıça Kirke Odysseusʼun serüvenlerinde başlıca rol oynayan kişilerdendir. Efsaneler Kirkeʼnin Aiaie adasında oturduğunu belirtirler. Odyssesiaʼdan sonraki efsanelere göre Kirkeʼnin Odysseusʼtan birçok çocukları olur, biri Telegonos, öteki de Latinosʼtur derler.
Sayfa 177 - Remzi Kitabevi - KirkeKitabı okudu
*Kheiron : At adamların en iyisi, en ünlüsü, en bilginidir. Adı “Kheir”, yani “el”den gelir, gerçekten de eli her şeye yatkındır. Kheironʼun en ünlü öğrencisi Akhilleusʼtur. Kheironʼun ölümü Heraklesʼin elinden olur.
Sayfa 174 - Remzi Kitabevi - KheironKitabı okudu
*Kharybdis : Batı dillerinde “Kharybdisʼten Skyllaʼya düşmek” diye bir söz vardır, yağmurdan kaçarken doluya tutulmak anlamına gelir. Kharybdis, Gaia ile Poseidonʼun birleşmesinden doğma ölümlü bir yaratıkmış. Çok oburmuş, ne yese doymazmış. Herakles Geryoneusʼtan çaldığı sürülerle önünden geçerken Kharybdis hayvanlara saldırmış ve hepsini yemiş. Buna öfkelenen Zeus Kharybdisʼin üstüne yıldırımını salarak onu denizin dibine atmış. Kharybdis bundan böyle bir deniz canavarı olmuş.
Sayfa 174 - Remzi Kitabevi - KharybdisKitabı okudu
Reklam
*Kerberos : Kerberos çokluk üç başlı - kimi anlatımda elli, ya da yüz kafalı - bir köpek olarak gösterilir. Kuyruğu kocaman bir yılandır, sırtında kara yılanlar dikilir. Kerberosʼu yalnız Orpheus büyüleyip yumuşatabilmiştir.
Sayfa 172 - Remzi Kitabevi - KerberosKitabı okudu
*Kentauroi (Kentaurʼlar) : Yiğit onları kovalarken Kheironʼu da bir okuyla yaralamış. Herakles bu yarayı iyi etmeye çalışmış başaramamış, ölümsüz olan Kheiron o kadar acı çekiyormuş ki, ölmek istemiş, ölümsüzlüğünü yüklenecek birini aramış. Prometheus bu işe razı olunca, Kheiron ölümsüzlüğü ona vererek ölmüş.
Sayfa 170 - Remzi Kitabevi - KentauroiKitabı okudu
*Kassandra : Bu genç kızın yürekler acısı bir kaderi, trajik bir kişiliği vardır. Geleceği görme gücüyle yıkımları önlemeye çalışan, ama sözünü geçirmediği için başına gelen belalardan iki misli etkilenip üzülen bilicinin dramını simgeler Kassandra; bugünün anlayış ve deyimine göre uzağı gören bilinçli bir insanın dramını. Kassandra Troya tarihinin bütün olaylarını önceden görmüş ve söylemiştir. Kassandraʼnın Agemmonʼun tutsağı olarak Yunanistanʼa geliş efsanesi tragedyaya konu olmuş ve Aiskhylosʼa en güçlü oyunlarından biri olan “Agememnon”u esinlemiştir. Mykene sarayında Agemmonʼun da, kendinin de başına gelecekleri, Klytaimestraʼnın eliyle öldürüleceklerini açık açık görür, haykırır, bağırır, dövünür, ama hiçbir şeyi önleyemediği gibi, bu yıkımı da, ölümü de önleyemez.
Sayfa 168 - Remzi Kitabevi - KassandraKitabı okudu
*Kalypso : Odyssesiaʼnın en sevimli kişilerinden Kalypsoʼyu bir gizem perdesi örter. Yunanca saklamak, gizlemek anlamına gelen “kakytein” fiilinden türeme. Saklı tanrıça mı, saklayan tanrıça mı demeli Odysseusʼu, eşi Penelopeʼden sonra en çok seven bu kadına?
Sayfa 167 - Remzi Kitabevi - KalypsoKitabı okudu
98 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.