Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
“Oruç, boş bir çerçeve olarak veya bir mevsim gibi sadece tabiatın bir parçası olarak gelmedi. Tarihin bir parçası olarak geldi. Dolu geldi. Kendindekini boşaltacak. Giderken de dolu gidecek. Dolu gitmeli”
Allahın Peyğəmbəri (s):
Üç şey unutqanlığı aradan götürər və hafizəni artırar: Quran oxumaq, dişləri fırçalamaq və oruc tutmaq.
Reklam
Hastalıktan veya yaşlılıktan (şeyh-i fani) ötürü tutamadığı orucun fidyesini veremeyip vefat eden kişinin durumu... Fidyenin ödenmesini vasiyet etmeleri gerekir. Böyle bir vasiyetin mevcudiyeti ve mirasın üçte birinin de yeterli olması halinde mirasçıların bu fidyeyi ödemeleri dini bir vecibedir. Vasiyet yoksa veya mirasın üçte biri fidyeyi karşılamaya yeterli değilse mirasçıların karşılık beklemeden bunu ödemeleri tavsiye edilmiştir. Bu duruma İskat-ı Savm denir. (İlmihal II, DIB, s.413-414)
Sayfa 414
Allah oruçlarımızı kabul etsin 🌸
Orucu kaza gerektiren durumlar: Ağza giren yağmur, kar, doluyu isteyerek yutmak, su içme kapsamında değerlendirilerek orucu bozar. Abdest alırken su yutmak orucu bozar. Kasten ağız dolusu kusmak orucu bozar. Bayılmak, bilinçlilik hâlinin kalkmasından ötürü orucu bozar. (s. 408) Boğaza inecek şekilde burna bol su çekmek orucu bozar. İmsak vakti girmesine rağmen yeme-içmeye bile bile devam etmek orucu bozar, kefaret gerekir. (s.409) İğne, damar yoluyla alınan ilaç, serum, aşı orucu bozar. (s.410)
Sayfa 408
UNUTARAK bir şey yemek-içmekle oruç bozulmaz, oruca devam edilir. Fakat YANLIŞLIKLA (HATA) yiyip içmek Hanefi mezhebine göre orucu bozar. Mesela; bir kimse oruçlu olduğunun farkında olduğu hâlde kasıtsız olarak yanlışlıkla bir şey yese ve içse, abdest alırken su yutsa, yüzerken su yutsa oruç bozulur, kaza gerekir.
Sayfa 408
Reklam
Oruç niyet etme vakti: *Gün batımından başlayıp ertesi günün kuşluk vaktine kadardır. Öğle vakti girdikten sonra hiçbir oruca niyet edilmez. (s.399) *Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmesi şarttır.(s.400) *Sahura kalkıp yeme ve içme de niyet yerine geçer. (s.401)
Sayfa 399
Oruç tutmanın mendup olduğu günler: 1)Şevval Orucu 2)Aşure Orucu 3)Her Ay Üç Gün Oruç 4)Pazartesi-Perşembe Orucu 5)Zilhicce Orucu 6)Haram Aylar Orucu 7)Şaban Orucu 8)Davud Orucu (s.386-387)
Sayfa 386
'Oruç, sabrın yarısıdır.' (Tirmizi, "Da'avat", 86)
Sayfa 383
Oruç, riyanın en az karışacağı bir ibadet olacağı için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır.
Sayfa 382
279 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.