Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serhend dergisi ♡

Profil
Hazreti Ömer
Hz. Ömer (r.a) gerek halife olmadan önce gerekse halifelik zamanında İslam ve müslümanlar için yaptığı birçok hizmetle akla gelir. Örneğin müslümanlar İslam'ın ilk yıllarında Mekke'de büyük zorluklar çekiyor, gizlice ibadet ediyorlardı. Hz. Ömer (r.a) müslüman olduktan sonra ilk defa Kâbe'de topluca namaz kıldılar. Hz. Ömer (r.a) Hz. Ebû Bekir'in (r.a) hilafeti esnasında, dağınık halde olan ayetlerin kaybolabileceği hususunda uyarıda bulunmuş ve ayetlerin toplanmasını önermiştir. Hicri kullanılmaya başlanması, cemaatle teravih namazı kılınması, Irak, İran, Azerbaycan, Suriye, Filistin, Mısır gibi ülkelerin fethedilmesi ve sayamayacağımız daha birçok hayırlı faaliyet onun vesilesiyle gerçekleşmiştir.
Sayfa 41
Ali Bağcı
Hz. Aişe (r.anha) validemiz "Ömer anılınca adalet anılmış olur, adalet anılınca Allah anılmış olur, Allah anılınca da rahmet iner" (İbn Asâkir, Târîhu Medîneti Dimeşk, 44/380) buyurarak Hz. Ömer'in (r.a) en belirgin vasıflarından biri olan adalet vasfına vurgu yapmıştır.
Sayfa 40
Reklam
Kemal Yıldız
"Su gibi aziz ol" diye dua edilir. Su gibi değerli ol, su gibi insanların kederlerini gider, ama sana hiçbir keder bulaşmasın. Su gibi...
Sayfa 38
Ayın Konusu
Kalp, zulme meylettiği zaman zalimleri sever. Zalimleri sevdiğinde de onlardan olur. Hakka ve hak ehline meylettiği zaman da, onlarla dost olur. Bu duruma göre söz ve amellerin gerçekliği ancak kalp cihetiyle mümkündür. O halde lisanıyla iman ettiğini söyleyip kalbiyle iman etmeyen kimse, Allah Teâlâ katında mümin olmaz. İmam-ı Azam rahmetullahi aleyh
Sayfa 27
Atilla Pamirli
Gücün ahlakına değil, ahlakın gücüne sahip olmalıyız.
Sayfa 20
Hakkı Mercan
Namazdaki huşu kâlden ziyade haldir. Müslümandan beklenen, namazdaki bu halin günün diğer saatlerine de sirayet etmesidir.
Sayfa 17
Reklam
Hakkı Mercan
Alışmak tehlikelidir. Kötülüğe alışan onu normal görmeye, iyiliğe alışan onu âdet gibi görmeye başlar.
Sayfa 16
Hz İdris (a.s) ile Başlayan İlk Meslekler
Terzilik: İnsanlar, o zamana kadar hayvan derilerini elbise olarak kullanıyordu. Hz. İdris (a.s) ise deri ve kumaşlardan elbise dikmiştir. Hz. İdris'in (a.s) her dikişinde "Sübhanallah" diyerek zikrettiği ve akşam olduğunda yeryüzünde ameli ondan daha üstün kimsenin olmadığı rivayet edilmiştir. (İbn Kesîr, Tefsîru'l-Kur'ân, 5/236) Kalemle ilk yazı: Kalemle ilk kez yazı yazan da Hz. İdris'tir (a.s). Suhufu ders ile öğrettiği gibi, yazı yazmayı da müminlere öğretmiştir. Demircilik ve ziraat: İlk defa demiri keşfedip işleyen de odur. Bazı aletler bulmuş, ilk kez teraziyi o kullanmış ve insanlığın hizmetine sunmuştur. Kullandığı aletlerle ziraatı geliştirmiş ve insanların yeryüzündeki nimetlerden daha çok istifade etmelerine vesile olmuştur. Tıp ve eczacılık: Kaynaklarda onun tibba ve şifalı bitkilere dair de bilgisinin olduğu, insanlara bu yönde de hizmet ettiği nakledilmiştir Hesap ilmi: Müfessir Fahreddin er-Râzî hazretleri, onun hesap ilmini ilk kez kullanan kişi olduğunu nakletmiştir. Kaynaklarda yer alan bu bilgilerden, Hz. İdris'in (a.s) tebliğ için azami gayret sarf ettiğini, aynı zamanda insanların dünya nimetlerinden istifadesi için Cenab-ı Mevla tarafından kendisine çeşitli ilimlerin lütfedildiğini anlıyoruz. Alâ nebiyyinâ ve aleyhissalatü vesselam.
Sayfa 15
Fatih Toprak
Allah Teâlâ'nın en sevdiği amellerden biri insanlara faydalı olmaktır. Bir müslümanın kalbine onu sevindirecek bir şey ekebilmek veya onun bir sıkıntısını giderebilmek ne asil bir davranıştır!
Sayfa 11
Hazreti Amine Annemiz…
Her yaşayan ölür, her yeni eskir. Yaşlanan herkes zeval bulur. Her şey fânidir, gider.
Sayfa 9
42 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.