Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Kişisel Gelişim İnsan ve Toplum

Profil
Şimdi bakıyorum, etrafta herkes bu tür konuşmalar yapıyor, motivasyon konuşmaları: ''Yaparsın edersin'' diyorlar. Motivasyon değil çoğu boş laf. Bir konuda başarılı olursun, güzeldir belki bir konuda daha başarılı olursun, aferin. Ama ''Yetmiş yıl yaşa, yetmiş idealin olsun: aklına gelen her şeyi yap, her şeyi gerçekleştir.'' gibi sloganlar palavradır. İnsan hayatı buna müsait değildir. Yoruluruz. Kişi yaptıklarını iyi ve ölçülü yapmaya odaklanmalıdır.
Sayfa 23 - Kronik KitapKitabı okudu
Bir kez daha vurgulayalım: bir hedef bulacaksın, o uğurda çalışacaksın, hedefinizi gerçekleştirmek için bir yol arayacaksınız, yol yoksa da o yolu yapacaksınız. Hayat gayemiz budur. Bak benim küçük torunum bile kafayı bisiklet öğrenmeye takmış. Ya öğreneceğim ya öğreneceğim diyor. Bir de nutuk atıyor, süratle gidecekmiş, sağa sola dönecekmiş, türlü maskaralıklar. Ama ne oldu? Akşamına öğrendi. Hedef var. Şunu bilmek gerekir. 5 yaşında bir çocuk kendine hedef koyar ama ne hazindir k, 35 yaşındaki yetişkin koyamaz.
Sayfa 23 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Bir yol tıkalıysa diğerinden gidersin, o da yoksa üçüncü yolu siz yaratırsınız. Bu, bütün hayatınız için geçerlidir. Zorda kalırsanız kendinize yol açar ve oradan gidersiniz. Çok önemli bir şey daha: Bazı yollardan da artık gitmemeyi kendin seçersin. Endülüs fatihi kumandan Tarık Bin Ziyad'ın gemileri yakmasını hatırlayın. Tam bir Berberi savaşçı karakterine sahiptir. Arkasında geri dönecek imkan bırakmamış. Yanındakilere ''Burada kalır, çalışır ve ölürsünüz'' diyor. ''Geçtiğiniz yeri unutacaksınız artık'' Tarık Bin Ziyad'ın ki de Hannibal'ınki gibi her daim ilham veren bir hayat dersidir. Aynı hikayeye aynı konuya bir daha geri dönmemeyi esinler. Bir defa geçtiğiniz yoldan bir daha geri dönmeyeceksin. Çünkü lüzumsuz geri dönüş bir başarısızlıktır, tekrara düşmektir, ufku kapatmaktır. Bir tarafta kendine yol yapan Hannibal, bir tarafta gemileri yakan Tarık bin Ziyad; çok açık ki ikisi de önemlidir, ikisi de geçerli olan yöntemlerdir.
Sayfa 20 - Kronik KitapKitabı okudu
Çok açık ki insanın ne zaman çalışacağını, ne zaman duracağını bilmesi lazımdır. Tüm bu tempoya hazırlıklı olabilmek için zihinsel hazırlığın yanı sıra fiziksel olarak da kendine ihtimam göstermelidir. Aksi takdirde ahenksiz yaşar. Ahenksizlik böyle zor günlerde insanların başına çok iş açar, en başta sağduyu tökezler, sürüklenir durursun. Zorlukların üstesinden gelmek ve ayakta kalmak için önce hedefi koymak, sonra o hedefe inanmak ve ona göre çalışmak gerekir.
Sayfa 19 - Kronik KitapKitabı okudu
✓Şunu iyice akılda tutmak lazım azizim; maalesef hiç kimse kendi hayatında istediğini, istediği zamanda ve istediği şekilde gerçekleştiremiyor. Bizde herkes ''keşke'' demeye meyillidir. Herkes, ''Hayatımı yanlış yaşadım'' diye hayıflanmayı sever. Yetmiş yaşına gelir yine de bunu der. ✓İnsanın hedefini belirleyip ona göre yaşaması gerekir. Kolaymış gibi geliyor değil mi? zordur halbuki. Bizim gençlerimizde sıkıntı daha üniversite imtihanında başlıyor. İmtihana gerin çocuk, puanına şöyle bir bakıyor; neresi tutarsa oraya gidiyor. Bu çocuğumuzun yerleştiği üniversitede nasıl bir eğitim alacağı da çoğu kez belirsizdir, adeta piyangodur. Çok açık ki böyle plan olmaz, bu bir hedef değildir. İnsan hayatı piyangoya bırakılmayacak kadar değerlidir. ✓Hayal kurmak süresi bizde çok uzun. Daha önemlisi bu hayal bir hedef koyup ona yönelik çalışmayla da ilgili değil. Örneğin kişi kalkıp ''Nasıl olsa bir iş bulurum'' diyerek İstanbul'a geliyor. Bulamıyor. Uyum sağlayana kadar kaybolup gidiyor. Mesel yoksullukla, çaresizlik ilgilidir ama resmimiz budur; ''Ya tutarsa'' anlayışıdır. Bu, yoksulluğu, çaresizliği kıracak, insanı yukarı çekecek bir anlayış değildir. İş burada tesadüflere kalmıştır. Çok açık ki zor koşullardan sıyrılıp çıkan insanlarımızda vardır. Ne yapmışlardır peki, işte bunun üzerine düşünmek lazım. Akıbetlerini tesadüfe bırakmayacak gayreti nasıl göstermişlerdir. Bu, evvela kendine bir hedef koyarak olur.
Kronik KitapKitabı okudu
Plan yapmak esastır ama zordur. Neden zordur? Çünkü hayat hızlı akar tempo yüksektir. Ancak ilişkilerin değişmediği, hayatın bir çok unsurunun sabit kaldığı durgun cemiyetlerde düzgün bir plan yapabilirsiniz. Bizimki gibi akşamdan sabaha hayatın farklı seyrettiği cemiyetlerde bu işler kolay değildir. Platon'dan bahsettin; onu yaşadığı çağda değerlendirmek gerekir. O dönem Atina'sında durgun bir cemiyet vardı. Hayat öyle mütemadiyen değişip durmazdı. Buna rağmen Platon dahi planlar konusunda sıkıntı çekmiş, bu sıkıntıları gözlemlemiş. Bugüne dönersek, bizim telaşlı toplumumuzda dert daha büyük. Yapı daha karmaşık, plan yapmak çok daha zor.
Sayfa 16 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
İnsan kendini nasıl inşa eder?
Çoğu insanın yol açmaya cesareti yoktur. Ya sağa döner ya sola: üçüncü bir yoldan yürümek istemez. Hep hazır yola sapmaya çalışır. Kendi taş yolunu döşeme gayretini bir türlü sarf etmez. Bu bir cüret, cesaret meselesidir. Ama şunu bilin k, azizim, hayata ancak kendi fillerini Alp Dağı'ndan aşıran, aşırmayı düşleyen insanlar başarılı olur.
Sayfa 18 - Kronik KitapKitabı okudu
Geri110
158 öğeden 151 ile 158 arasındakiler gösteriliyor.