Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarih Kişisel Gelişim İnsan ve Toplum

Profil
288 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
İlber Ortaylı
İlber Ortaylı
hocanın bu kitabıda diğerleri gibi okura hayata dair, tarihe,Edebiyata,Kültüre geçmiş ve geleceğe ışık tutmaktadır. Her bir sayfasını ilgi ve merakla okudum. Kitabın arka kapağında ki, bir satır kitabı içeriğini güzel özetlemiş. İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? yaşam tecrübesini paylaşmayı vazife bilen bir entelektüelden, İlber Hoca'dan, okurlar için bir yol açma, yol yapma, kendini inşa etme ve toplumu ayağa kaldırma rehberi. Platon, Seneca, Cicero, Farabi gibi bilgelerin ilhamı eşliğinde ve Yenal Bilgici'nin sorularıyla...
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 20225,5bin okunma
Goethe "eyleme geçmiş cehaletten" korkardı.
Buna dikkat ediniz. Entelektüel, intelligere'den gelir; bu sözcük temyiz kabiliyetini anlatır. Dünyayı da kendinizi de bir adım olsun ileri götürmek, eyleme geçmiş cehaleti durdurmak için temyiz kabiliyeti edinmelisiniz. Bugünün de geleceğin de meselesi budur.
Sayfa 284 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Eşitliksiz sistem, 21'inci yüzyılda maalesef devam ediyor.
Köleliğin bittiğini söylüyoruz ama organ ticaretinin yapıldığı bir dünyada "Kölelik ortadan kalkmıştır!" diyerek nutuk atamaz, övünemezsiniz. Çünkü çok daha rezil ve adaletsiz bir nizam, günahsız insanları mahvetmektedir. Çoluk çocuk ortalarda, gözümüzün önünde perişan oluyor. Böyle bir dünyanın 21'inci yüzyılda adalet, daha iyi bir düzen ve umut getirdiğini bana kimse söyleyemez. Fırsat eşitliğini ve eşit dağılımı tesis edemediğiniz takdirde felaketler yaşanır. Dengeyi kurmak zorundasınız.
Sayfa 282 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Hegemonya bir unsura, bir bölgeye, bir etnisiteye raptedildiği zaman sistemin sonu gelir.
Sayfa 281 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Istanbul bir âlemdir ve dünyanın her yerindeki insanlar aşıktır ona.
Bazı yerlerin bütün insanlık için bir anlamı vardır. Istanbul da bu yerlerden biridir. Onu zedelerseniz Buhara'dan Şam'a, Bağdat'tan İsfahan'a, Arnavutluk'tan Kırım'a kadar bir sürü insanın ruhunu, imajini, hatıralarını yıkarsınız.
Sayfa 275 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Demokrasi insanların canının istediğini yapabileceği, kendi kolayına gelecek şekilde menfaat çarklarını çevirebileceği bir rejim değildir. Tam tersine çok sıkı ahlaki ve kanuni tedbirlere itaat edilmesi gerekir.
Sayfa 262 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Toplumun tenkitçi olması lazım.
Yönetenleri devam li takip edip mercek altında tutması lazım. Buna çok dikkat edeceksiniz ve kendinizde bir ödev olarak göreceksiniz. Çok önemlidir. Küçük insanlarla yöneticiler, küçük menfaatlar için aynileşmeye başlarsa orada yolsuzluk, irtikâp, rüşvet, ahlaksızlık düzeni hâkim olur. Bu biraz da bezginlikle ilgilidir. Herkes güya kendi gemisini kurtarmaya bakar ama aslında kimse hiç bir şey kurtaramaz. Çünkü fırtına gittikçe artmaktadır. Sizin takanız da o fırtınadan kurtulmaz. Yapılacak tek iş fırtına ile takanın dengesini tutturmak ve idarecilerin ne zaman ne yapacaklarını kurala bağlamaktır.
Sayfa 261 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben Umudumu hiçbir zaman kaybetmedim
Türkiye'nin ve genelde Türklerin insanı daima ümitvar kılan kendine has özellikleri vardır. Bu Özellikleri muhafaza ettiğimiz müddetçe memleketten, toplumdan umut kesilmez. Zor zamanlarda bu has Özellikler kendini gösterir. Insanımız bu zamanlarda öne çıkar ve sorumluluk alır. Tarih boyunca hep böyle olmuştur; yine oluyo
Sayfa 258 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Toplumun tenkitçi olması lazım.
Yönetenleri devamlı takip edip mercek altında tutması lazım. Buna çok dikkat edeceksiniz ve kendinizde bir ödev olarak göreceksiniz. Küçük insanlarla yöneticiler, küçük menfaatlar için aynileşmeye başlarsa orada yolsuzluk, irtikâp, rüşvet, ahlaksızlık düzeni hâkim olur. Bu biraz da bezginlikle ilgilidir. Herkes güya kendi gemisini kurtarmaya bakar ama aslında kimse hiçbir şey kurtaramaz. Çünkü fırtına gittikçe artmaktadır. Sizin takanız da o fırtınadan kurtulmaz. Yapılacak tek iş fırtına ile takanın dengesini tutturmak ve idarecilerin ne zaman ne yapacaklarını kurala bağlamaktır.
Sayfa 257 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
İlber Ortaylı'nın Kitaplığından...
Osmanlı Dünyasına Dair 10 Önemli Kitap 1. Halil İnalcık - Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler 3. Feridun M. Emecen - Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. Salomon Schweigger - Sultanlar Kentine Yolculuk Kuruluş ve Yükseliş Tarihi 4. Suraiya Faroqhi - Hacılar ve Sultanlar (1517-1638) 5. Serpil Bağcı-Filiz Çağman-Günsel Renda - Osmanlı Resim Sanatı 6. Mehmet İpşirli - Osmanlı İlmiyesi 7. Ahmet Yaşar Ocak - Osmanlı İmparatorluğu ve İslam 8. Edward J. Erickson - Mesut Uyar - Osmanlı Askeri Tarihi 9. Sefa Özkaya - Türk Askeri Kültürü 10. Altay Cengizer - Osmanlı'nın Son Savaşı Yakın Dönem Türkiye Tarihine Dair 10 önemli kitap 1. Bernard Lewis - Modern Türkiye'nin Doğuşu 2. Selim Erdoğan - Sakarya-Büyük Taarruz. 3. Falih Rıfkı Atay - Zeytindağı 4. Halil İnalcık - Atatürk ve Demokratik Türkiye 5. Justin McCarthy - Ölüm ve Sürgün 6. Selim Deringil - Denge Oyunu 7. Şevket Süreyya Aydemir - Tek Adam 8. Taner Timur - Türk Devrimi ve Sonrası Önemli Kitap 9. Tarik Zafer Tunaya - Türkiye'de Siyasal Partiler 10. Zafer Toprak - Türkiye'de Milli İktisat (1908-1918)
Sayfa 256 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Gençlerden çok Ümitliyim.
Gençliğimde hayali bile kurulmayan dilleri öğreniyorlar; onların araştırmaları yaygınlaştıkça iki dünya, Doğu ile Batı olması gerektiği gibi ve zaten asırlar önce olduğu gibi birbirine yaklaşacak.
Sayfa 250 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Fatih Sultan Mehmet
Fatih, Doğu'da çok sevilir ama bilinmez. Hakkında bilinenler, kör bir tekrardan ibarettir. Batı'da ise onu takdir edenler vardır ama saldıranlar daha çoktur. Fatih'in Batı için affedilmez bir günahı vardır: İstanbul'u fethetmek
Sayfa 249 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Enver Paşa, Fevzi Paşa, Kâzım Karabekir Paşa; tümü birkaç dil bilirdi. Ama dâhi olan Mustafa Kemal'di ve dehasını sadece askerî alanda değil, sivil iradede de göstermiştir. Hümanist eğitimin önünü açmak, sadece yeniye değil eski dünyaya da açılmanın önemini kavramak ve bu yönde çalışmak herhangi bir zekânın işi değildir.
Sayfa 245 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Çok fena bir çağdayız.
Bilginin yitip gitmesi yetmiyormuş gibi tüketimin, kirletmenin, eşitsizliğin, adaletsizliğin de revaçta olduğu bir çağdayız.
Sayfa 236 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Zenginleşmeyle, yeni sınıfların zuhur etmesiyle atbaşı gider görgüsüzlük.
Sayfa 233 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
158 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.