Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Kişisel Gelişim İnsan ve Toplum

Profil
Çapraz okuma yapmanız gerekir.
Genç insanların hafıza kapasiteleri yüksektir. Çok kolay öğrenirler ve unutmazlar. İleri yaşlar öyle değil; yine öğrenebilirsiniz ama derhâl unutursunuz. Bunun önüne geçmek için çapraz okuma yapmanız gerekir. Aynı konu, hatta aynı terimle ilgili muhtelif kaynaklara bakacaksınız. Böyle yaptığınız takdirde o bilgi sizde kalır, sizin olur.
Sayfa 228 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Kütüphanelere gidin.
Önemli kütüphanelerimiz var, onları da ziyaret ediniz. Bu bahse Süleymaniye Camii'yle başladık. Oradaki Yazma Eserler Kütüphanesi seçkindir. Gidin, okuyabiliyorsanız eserleri okuyun. Onları okuyamıyorsanız diğer kütüphanelere gidin. Sadece okumak için de değil; gidip oturun, havasını teneffüs edin. İnsana esenlik verir kütüphaneler. Kütüphanelere sadece okumak için gidilmez. Girip oturun, havasını teneffüs edin. Insana esenlik verir kütüphaneler.
Sayfa 227 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Evet, hayat pahalılaşıyor ama içinizdeki merakı diri tutmanıza engel değil. Onu koyvermeyin. Engel çok zaten, siz de kendinize engeller koymayın.
Sayfa 221 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Neden ben gençlere "Evlenirken mobilya almayın, dünya turuna çıkın," diyorum? Paranız varsa ikisini de yaparsınız zaten. Ama önceliği nereye koyacaksınız? Ben gezip görmeye diyorum. Insanın koyu ciddi handikapları yoksa seyahat etmemesi düşünülemez.
Sayfa 220 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Hayatın tadı salaş meyhanelerde, şehrin kenar sokakların da daha çok çıkar.
Sayfa 219 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Çevreyle ilişki kurmak, evet, bir sanattır.
Etrafa bakmak bir sanattır; hayattaki incelikler buradan doğar. İnsanlar buralarda fark yaratır. Etrafına bakmayı bilen insanların şehirleri de ona göre olur. Mesela bu insanlar şehirlerinin siluetini bozmazlar. Etrafına bakmayı bilen insanlar ırmağın akışıyla, rüzgârın esişiyle oynamazlar; şehirlerini coğrafyayla, tabiatla uyumlu kılarlar. Kuralları, ananeleri ihlal edenlere iltifat etmezler. Bizdeki gibi İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Anadolu şehirlerinde gereksiz katlar çıkarak, gereksiz gökdelenler diken açıkgözlere yüz vermezler. Hele bizdeki gibi şehirlerinin inci tanelerine kıymazlar. Bu bahiste Mimar Sinan'ı hiç unutmayın. Etrafa bakma sanatının mimarideki en büyük ustası kendisidir. Bir urbanisttir.
Sayfa 215 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Dil Öğrenmek
Dil meselesi için bir süredir “Artık gerek kalmadı, teknoloji her şeyi anlamamızı sağlıyor zaten,” diyorlar. Kulak asmayın. Dil öğrenmek sadece iletişim kurmaktan ibaret değildir; düşünme becerisidir. Birden fazla dil bilen insan sadece başka kültürlere girme imkânına sahip olmakla kalmaz, bir yandan da entelektüellik kapasitesini geliştirir. Bu yüzden de fazla dil bilen ve dünyayı tanıyan insanlar dışarıda kalıp ömür geçirmezler
Sayfa 213 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Eskişehir ve Yılmaz Büyükerşen...
Çok açık ki Türkiye'nin en güzel, en civil civil, en neşeli talebe şehri Eskişehir'dir. Bu şehrin ilk şansı çok yetenekli bir belediye başkanına, Yılmaz Büyükerşen'e sahip olmasıdır. Anadolu'nun bozkırından neşe çıkarmıştır Büyükerşen. Onun şehri, gençlerin şehridir. İstediğiniz kadar dolaşın; hep neşeli, gülen yüzler görürsünüz. Onlar şehre neşe katar, şehir de onlara. Bu alışveriş önemlidir.
Sayfa 211 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Şehirleri neşeli veya kasvetli yapan insanlarıdır.
Dahası bu insanların illa zengin olması gerekmez. Paris niçin güzeldir? Çünkü bütçesi sınırlı olan insan da o şehrin uygarlığına zenginler kadar dâhil olabilir; öyle bir ortamdır. Dünyada böyle yerler de vardır. Ne acı ki güzel İstanbul ise sıkıldığımız mekânlarla doluyor, çünkü kitlede renk yok.
Sayfa 211 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
İlber Ortaylı Kitaplığından
Roma-Bizans Tarihine Dair 15 Önemli Kitap 1. Cornelius Tacitus - Germania 2. Neil Faulkner - Roma: Kartalların İmparatorluğu 3. Timothy E. Gregory - Bizans Tarihi 4. Patrick B. Hunt - Hannibal 5. Stephen Mitchell - Geç Roma Imparatorluğu Tarihi 6. Cyril Mango - Bizans-Yeni Roma İmparatorluğu 7. Historia Augusta - Roma İmparatorları 8. Alexander A. Vasiliev - Bizans İmparatorluğu Tarihi 9. Adrian Goldsworthy - Augustus 10. Peter Brown - Geç Antikçağ Dünyası 11. Gürkan Ergin - Anadolu'da Roma Hakimiyeti 12. Oğuz Tekin - Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş 13. Cecile Morrisson - Bizans Dünyası, Doğu Roma Imparatorluğu 330-641 14. Philip Freeman - Iulius Caesar 15. Umberto Eco (Ed.) - Antik Roma
Sayfa 206 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Reklam
Dünya eski dünyaya benzemiyor,
Değişim korkunç bir düzeyde ve müthiş bir hızda gerçekleşiyor. Her yerde aile yapısının kendine has problemleri var; aile dağılıyor. Şüphesiz eski geleneksel ailenin fonksiyonları da kaybolmakta, dünya bu ret işleminden sonra yeni modele intibak edemedi.
Sayfa 204 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
19'uncu yüzyıldan bir Rus anekdotu
Burada 19'uncu yüzyıldan bir Rus anekdotu vereyim ki çok isabetlidir. Yeni yetişen bir genç, oturaklı bir profesöre sormuş; "Efendim bir kimsenin entelijansiyaya girmesi için ne yapması lazım?" Profesör de gayet kısaca, “Üç üniversite bitirebilmesi lazım," diye cevap vermiş. "İyi o zaman," demiş genç, "ben zaten birini bitiriyorum, hemen birine daha yazılayım." Bunun üzerine "Ben sizin üç üniversite okumanız gerektiğini söylemedim," demiş profesör. "Dedeniz, babanız ve siz üniversite mezunu olmalısınız; yani üç kuşak."
Sayfa 202 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
İstanbul'un, Ankara'nın imarını bozduğumuz gibi son 50 senede eğitimin yapısını da bozduk. Ama yeniden tesis ede biliriz, etmeliyiz. Telafi yollarını düşünmemiz gerekir. Çocuklarımızın liyakatine önem göstermemiz ve gençlerin de kabiliyetlerini keşfedip ona göre kendilerine yön vermeleri gerekiyor.
Sayfa 202 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Tekrar altını çizelim; eğitim de esas olan liyakat ve eşitliğin tesisidir. O zaman hangi zaman da, hangi zeminde okuduğunuzun önemi kalmaz. Farklar ortadan kalkar. Maarif tarihinde Avrupa'da ve benzer şekilde Türkiye'de de ülkelerin, insanların yapısına göre eğitimin tesis edildiği dönemler vardır. Bizde maalesef uzun süredir bozukluk var; sistemin şu anda da iyi gitmediği ortada.
Sayfa 200 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
Ahmak kendine hayran bir başka ahmak bulur.
İnsanlar sevmedikleri insanlardan, benimsemedikleri ideolojilerden de öğrenebilir ve değerli olan da budur. Saygı duyacaksınız, sevmek de şart değil. Herkese tahammül etmek zorundasınız. İsmet Paşa düsturudur bu. Zaten bir noktadan sonra benzer zihinlerle bir arada durursanız ufuk daralır, öğrenmek biter. Nicolas Boile au'nun lafıdır; “Ahmak kendine hayran bir başka ahmak bulur."
Sayfa 190 - Kronik Kitap / 1. Baskı, Şubat 2022, İstanbul - Söyleşi Yenal BilgiciKitabı okudu
158 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.