Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Dış Politikası

Profil
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Cumhuriyet dönemi dış politikada Siyasal tarihimiz.
Türkiye Cumhuriyeti tarihi beş siyasi döneme ayrılabilir: 1. Cumhuriyet'in ilanıyla başlayıp 1950'lere kadar devam eden Türkiye'nin bağımsız ve laik duruşun tavizsiz bir şekilde korunması. 2. 1950'lerde başlayan, ana ekseninde ABD-Türkiye ittifakının olduğu Soğuk Savaş dönemi; bu dönemde Sağ-Sol çatışması zirve yaparken,
Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü Operasyonları
Türkiye'deki Amerika İkili İlişkiler ve ABD'nin Örtülü OperasyonlarıSait Yılmaz · Kaynak Yayınları · 201417 okunma
27 Mayıs ha­reketi ABD için sürpriz olmadı ve darbe sonrası yönetimin tutumu da ABD'yi memnun edecekti. Nitekim Devrim hükümetinin ilk yap­tığı iş ABD'ye dış politikasının değişmeyeceği konusunda garanti vermek oldu.
Reklam
Sputnik olayı, ABD'nin Sovyetler'le yarışında parayı daha çok kendi­si için ayırmasına neden oldu ve dış yardımlar azaltılmaya başlandı. Buna rağmen, ABD'nin artan yardımı Türkiye'nin ekonomik sorunla­rını çözmeyecek, Başbakan Menderes Moskova'nın kapısını çalmak isteyince, seyahate çıkmadan 27 Mayıs 1960 Darbesi'yle düşecektir.
On yıllık Demokrat Parti iktidarı dönemi, Türkiye'nin sadece ekonomik anlamda değil, dış siyaset ve sa­vunma alanlarında da yoğun şekilde dünya kapitalist sistemiyle birle­şip onun bir parçası haline geldiği dönem olmuştur. Bu değişim, Kema­lizm'in dış ilişkilerdeki ihtiyatlı tarafsızlık siyasetiyle bölge ülkeleriyle iyi komşuluk ve işbirliği hedefinden önemli bir kopuş olmuştur.
Sayfa 145Kitabı okudu
Türkiye, 1950'ler bo­yunca, olayları NATO açısından değerlendirmeyi ulusal bir politika olarak benimsemiştir. Aynı dönemde, Yunanistan'ın Asya-Afrika devlet­leriyle birlikte oy kullandığı dikkate alındığında, Türkiye, NATO'nun uyumlu bir müttefiki olma olgusunu abartmıştır. Türkiye, 1950'lerde, bölge ülkeleriyle olan ilişkilerinde kendi ulusal menfaatlerinden zi­yade ABD ve NATO menfaatlerine uygun davranmış; bu husus, bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini menfi olarak etkilemiştir.
Sayfa 144Kitabı okudu
Neyi içerdiği ve kimlerin imzaladığı belli olmayan "Karşılıklı Yardım ve İşbirliği Antlaşmaları" ve benzeri pek çok antlaşma "bağımsızlık" görüntüsü altında ABD'nin efendiliğinin tescil edilmesidir.
Reklam
CHP, 1947 yılında programını değiştirmiş ve Demir-Çelik Kombi­naları, Genel Makine Fabrikası, Elektrolitik Bakır Kombinası gibi ağır sanayi projelerinden vazgeçildiğini açıklamıştır. Makine Kimya En­düstrisi'nin (MKE) gerçekleştirdiği ve Danimarka dahil birçok ülkeye ihraç edilen 8 kişilik yolcu uçağı üretimine son verilmiştir. Türkiye, Batı'ya bağlanmanın yeni bir aşaması olan Avrupa Birliği (o zaman­ ki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu-AET) sürecine girmiştir.