Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk İslam Sanatı

Profil
19. yüzyıl Yakut kadın mezarındaki tütün kesesi, ölmüş kocasına iletilmek içindi. Yakılmış eşyalar ortadan kayboldukları için öbür tarafa aktarılabilirdi. Altay mezarlarında çok sayıda müzik aleti bulunmuştur.
Yakutlarda ve Hristiyan Tatarlarda mezara toprak atmak gelenektir. Müslümanlarda da görülür.
Reklam
Göktürklerde
yaşayan kadınlar kısırlıktan korunsun diye çocuksuz kadının ölüsü, yatağının yanına yatırılmaz, eşyaları boşaltılmış bir odaya konur.
Sibirya Kumandinleri ve Orhun Tatarları, ölüyü yıkar. Kötü ruhun çıkmaması için ölünün doğal delikleri tıkanır.
Koyballar, geri gelmemesi için ölünün ayaklarını birbirine bağlar.
Reklam
İslam öncesi...
Sayısı ona kadar çıkabilmekle birlikte genellikle insanda iki veya üç ruh olduğuna inanılır. Döllenme sırasında ortaya çıkan ruh...... Doğumla gelen iyi ruh......................
Maalesef askeri üstünlük batı medeniyetine geçmeye başladığında bir furya şeklinde Hz. Muhammed'e hakaret ve tahkir içerikli yüzlerce....resimler, karikatürler, fotoromanlar yapılmıştır. Buna karşılık İslam medeniyetine baktığımızda hiçbir dinin kutsalına hakaret içerikli resimler yapılmamıştır.
Osmanlı döneminde Hz. Muhammed'in resmini içeren çok sayıda yazma bulunmaktadır.......Alev şekli sadece Hz. Muhammed'e değil tüm peygamberlere de yapılmıştır. Fakat Osmanlı resminde bu şekil, dört halife ve sahabeler için ise kullanılmamıştır.
16. yy ın başından itibaren resmedilen Hz. Muhammed figürlerinde kutsallığı ifade için özellikle baş kısmına alev şekli yapılmaya başlanmıştır.
24 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.