Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Spinoza
Zihinler kaba kuvvetle değil,ancak sevgi ve bilgelikle fethedilir.
Sayfa 61 - National geographicKitabı okuyor
Bu devasa kozmosta hepimiz bir Düzdünyalıyız. Bilim de "yukarı" yı hayal etme ve bulmamızın bir çabasıdır.
Reklam
Bilimi sevmemin sebebi, bizden belirsizliğe karşı bir tahammül duymamızı beklemesidir. Delil ortaya çıkmadan bir yargıda bulunmamayı ve hayatlarımızı bilgisizliğimize karşı alçak gönüllülük duyarak geçirmemizi söyler. Ancak bu, sahip olduğumuz azıcık bilgiyi kullanarak gerçeğin yeni dillerini arayıp şifrelerini kırmamıza engel olmamalıdır.
Olabilecek her olasılık, bizim bilmediğimiz paralel bir kozmosta çoktan gerçekleşti bile.
Eğer bizim kendi görüş becerimiz de dâhil her şey olasılıklarla yönetiliyorsa mutlak bir gerçeklikten bahsedilebilir mi?
Klasik fiziğin sınırlarının ötesinde bulunan ve tek bir fotonun aynı anda iki farklı yerde var olabildikleri bir alana girmiştik. Kendimiz de dâhil her şeyi oluşturan basit parçacıkların, bilme ihtimalleri olmayan olaylara tepkiler verdiği bir alandı bu. Kuantum evreninin yasa dışı kumarhanesinde objektif gerçeklik namına hiçbir şey yoktu.
Reklam
Biz bu yoldan daha önce de geçtik. Yaklaşık bir milyon yıl önce atalarımız ateşi ehlileştirmişlerdi. Ateşin ne olduğunu bilmiyorlardı ancak bir uygarlık yaratmak için onu kullanmaya devam etmişlerdi. Kuantum fiziği de aynı böyleydi. Sunduğu sayısız pratik, bilimsel ve diğer birçok uygulamadan yararlanabilmemiz için onu anlamamız gerekmiyordu. Tıpkı ateşin işleyişini anlayamamış atalarımız gibi biz de kuantum mekaniğinin bu özelliğinin gizemiyle onlarca yıldır yaşamaktayız.
Bir bilim insanı için mantıksız bir olasılık kadar heyecan verici bir şey olamaz.
Keşfedilmemiş boyutlar ve paradoksal gerçekliklerle dolu bir evrende yaşıyoruz. Biz tek bir algı seviyesinde yaşıyoruz ancak onun üzerinde ve altında da başka seviyeler mevcut.
Üç boyutun sağladığı rahatlığa sahip bir yerde yaşıyoruz. Evreni daha az boyutlu olarak hayal etmek kolaydır fakat bir tane fazladan boyutla hayal etmekse bir o kadar zordur. Sıfır boyutlu bir evren sadece bir tane noktadan ibarettir, hiçbir boyutu olmayan bir noktadan. Veya tek boyutlu bir evrende herkes çizgilerden oluşur, tıpkı iki boyutlu Düzdünya' da olduğu gibi. Ya da bizimki gibi üç boyutlu bir evren olabilir. İki boyutlu evrenin yaratıklarının üç boyutlu bir evrenle ilgili bilgisizliğine gülebiliriz. Ancak kuantum gerçekliğinde karşılaştığımız sorunlar söz konusu olduğunda bizim cehaletimiz de aynı onlarınki gibidir. Biz de kendi Düzdünya' mızda yaşıyoruz.
Reklam
Dünyamızın kanunlarının, bildiğimiz en küçük ölçekte gerçekleşen olaylara yol açtığı keşfedilmemiş bir yeri vardır. O olaylar bizim günlük deneyimlerimizden ayrıdır. Bizimkinden farklı boyutları ve kuralları olan başka bir âlemi nasıl idrak edebiliriz? Bu hiç de kolay değildir.
Bilimde otoritelerin çok büyük bir ağırlığının olmamasının sebebi vardır. Son noktayı sadece ve sadece doğa koyar.
Renkler ışığın içinde mi, yoksa bizim gözlerimizde mi gizleniyordu?
"İlk olarak, yapılacak işle ilgili ortaya çıkacak soruların sizi korkutmasına izin vermeyin..."
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.