Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sümeyye

“Eğer sen âciz ânında olduğun gibi kudretli ânında da yine âciz bir kul olarak kalırsan ne iyi! Çünkü kudretinin üstünde başka bir kudret vardır ve sen bütün hâllerinde o ilâhî kudretin, hâkimiyeti altındasın. Bazen zavallı, bazen mutlu diye ikiye bölünmüş değilsin!"
Reklam
Yüce Allah, Kendini insana tanıttığı ve onu Kendisinin bilincine erdirdiği zaman, bu insan, kendi varlığının usturlabında her an, her vakit Allah'ın tecellisini (ışıltısını) ve O'nun hiçbir güzelliğe benzemeyen güzelliğini görür. Ve bu güzellik, o aynadan hiçbir zaman kaybolmaz.
Insanoğlu ilâhî bir usturlaptır; ama bu usturlabı iyi bilmek için astronom olmak gerek. Sebze veya baharat satan birinin usturlabı olsa, o bundan ne fayda elde eder? Göklerin durumu, gök cisimlerinin dönüşleri, yıldızların etkileri ve hareketleri hakkında bu usturlap ona neyi açık eder ki? Buna karşılık usturlap astronoma çok büyük yarar sağlar, çünkü: "Kendini bilen Rabbini bilir."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bir kuş bir dağın zirvesine kondu, uçtu, Dağ bundan ne kaybetti ve ne kazandı? Sizler kötülük ederseniz, kendinize edersiniz. Allah'a bir zararı olmaz.
Reklam
Söz, hakikatin gölgesidir: dalı, budağıdır. Gölge cekip getirirse, hakikat haydi haydi cezbeder. Söz bahanedir. İnsanı insana çeken söz değil, aralarındaki gönül yakınlığıdır. İnsanda o peygamber veva o veliden bir pay yoksa, onlardan yüz bin mucize ve keramet. görse de kâr etmez. İnsana coşkuyu da, kaygıvı da veren o özel bağ ve bağlantıdır.
Eğer her olup biten görünüşe uygun olsaydı, kendisi o çok canlı, o apaydın ve o çarpıcı gönül gözüne sahip Peygamber Efendimiz şöyle demezdi: Yarabbi, bana eşyanın hakikatini olduğu gibi göster!
Çünkü sizi korkudan kurtarabilecek ve sizi güvenliğe kavuşturacak olan benim. Beyaz bir inekten siyah bir ineği çıkartabilen, siyah bir inekten de beyaz bir ineği çıkartabilir. Geceyi gündüzün içine sokar, gündüzü de gecenin içine sokar. Fâtır, 35/13 Ölüden diriyi, diriden de ölüyü çıkarır. Rûm, 30/19
“Rüya, ta’bir edilmedikçe bir kuşun ayağındadır, ta’bir edilince düşer.
İslamî gelenekte âlimlerim büyük çoğunluğuna göre rüya, insanın ruhu ile gördüğü ve akıl ile idrak ettiği bir olaydır. İslâm filozofları rüyayı birtakım sûretlerin “müyehayyile kuvvesi”nden “ortak duyu”ya (hiss-i müşterek) yansıması şeklinde izah eder.
Reklam
Yok olan var olur mu Hak'tan gelir zâhir olur. Zâhir olan yok olsa da Hakk'a döner Hak olur Bütün sayılar Bir, bütün hurufât Elif olur.
Vücûd, gizli hazine... Gizemli, Sonsuz, Müteâl, İlk çekirdek hakikat-ı Rahman, hubb-i Müteâl. Âli harflerle eşyâyı sabit kıldı ZülCelâl! Evren O'ndan bir devr-i dâim, seyreyleyen zülâl Yok olan var olur mu Hak'tan gelir zâhir olur. Zâhir olan yok olsa da Hakk'a döner Hak olur Bütün sayılar Bir, bütün hurufât Elif olur.
160 syf.
9/10 puan verdi
İbnü'l Arabi
İbnü'l ArabiOsman Nuri Küçük
8.4/10 · 73 okunma
Nitekim Fudayl bin Iyaz kendi nefsine şöyle seslenirdi: Affedilmiş olsam bile, senin yüzünden yazıklar olsun bana!
İlim edinmek, insana kendi haddini bildirir; kim de kendi haddini bilirse, kulluk ona kolaylaşır.
348 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.