"Yıllar boyunca devleti temsil ettiğimi sandım," diyordu. "Sonra kendi kendime devletin beni temsil edip, edemeyeceğini sordum. Bir de baktım ki onlar beni temsil edecek dürüstlükte ve düzeyde değil. Bunun üzerine dünyadan elimi eteğimi çekmeye ve buraya gelip anılarımı yazmaya karar verdim." Livaneli- Mutluluk
100 kişilik jüriye göre Türk edebiyatının en iyi 100 romanı
Hürriyet Pazar, eleştirmen, yazar, akademisyen, edebiyat öğretmeni ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı listeledi. İlk sırayı Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’i aldı. İlk 10 şöyle:
Reklam
Aslında herkesin dikkatini çeken bir konu olup olmadığından pek emin değilim.Çoğu yazarın neden hep aynı isim üzerinde durduğu konusu hep dikkatimi çekmiştir.Acının,hüznün evrensel olması ya da tarihsel temayla önceki dönemlerde yaşamış kişilerle bağdaştırılması mıdır?Din konusunda Hristiyanlıkta ki Meryem Anayla başlayan sürecin yazarları etkileyip etkilemediğini de düşünmüşümdür.Çoğu kitabı elime aldığımda lütfen bu sefer savrulan,acı çeken,üzülen karakter Meryem/Maryam olmasın diye çok düşünmüşümdür.Zülfü Livaneli'nin Mutluluk romanındaki Meryem'i,Khaled Hosseini'nin Bin Muhteşem Güneş'indeki Maryam'ı vs..Ya da benim yakın zamanda okuduğum kitaplardaki benzerlikte olabilir.Sanırım başka bir isim aynı etkiyi yaratmayacağı da olabilir.Acıya en çok yakıştırılan ismin Meryem/Maryam olması yazarların okur üzerinde daha çok etki yaratması da olabilir.Kim bilir?
Geri129
294 öğeden 291 ile 294 arasındakiler gösteriliyor.