Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1881 yılının bahar ayında Selanik'te Ahmet Subaşı mahallesindeki pembe evde bir Türk ailesinin Mustafa adını koydukları bir oğulları dünyaya gelmiştir
Atatürk 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 1923'te yeni kurulan bağımsız Türk devletine ''Türkiye Cumhuriyeti'' adını vermiştir. Yani tarihte ilk defa Türkiye deyimi kullanılmıştır. Ondan önce kurulan pek çok Türk devleti başka başka adlarla tarihe geçmiştir. Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türk milliyetçiliği prensibine bağlı olmak mecburiyetindedir.
Reklam
Atatürk 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 1923'te yeni kurulan bağımsız Türk devletine ''Türkiye Cumhuriyeti'' adını vermiştir. Yani tarihte ilk defa Türkiye deyimi kullanılmıştır. Ondan önce kurulan pek çok Türk devleti başka başka adlarla tarihe geçmiştir.
''Türk milliyetçiliği, terakki ve inkişaf yolunda ve beynelmilel temas ve münasebetlerde, bütün muasır milletlere muvâzî ve onlarla bir ahenkte yürümekle beraber Türk içtimai heyetinin hususi seciyelerini ve başlı başına müstakil hüviyetini mahfuz tutmaktır.''
Ben bu kitabı hazırlarken baş tarafına iki konuyu da yazmayı gerekli buldum. 1881'den 1918'e kadar Mustafa Kemal Atatürk'ün meslek ve fikir hayatı ve diğer hatıra defterlerinden kısa bilgiler, asıl el yazısı ile defterden ise bir derleme yaptım. Çünkü Atatürk bu defterleri bana verirken öyle bir telkinde bulunmuştu. Yani daha çok kamuoyunu ilgilendiren ve faydalı olacak konular üzerinde durmamı istemiştir.
Ataturk
Aynı usulü bu tarihten önceki hatıra defterlerinde de takip etmiştir. Zaten kendisinin her zaman her yerde kitap okuduğu bilinmektedir. Tarihi olayları, geleceğe ışık tutacak nitelikte bulduğu için yalnız ezberlemekle değil, fakat tahliller yaparak değerlendirmektedir.
Reklam
1918 yılının temmuz ayını kapsayan günlük hatıra defterleri, Mustafa Kemal'in Karlsbad'da ''Geçen Günlerim'' başlığı altında altı deftere yazdığı hatıralarıdır, yalnız 6. defter Karlsbad'dan Viyana'ya geldiği gün bir sayfa olarak yazılmıştır. Diğer sayfalar boş kalmıştır. Eski harflerle yazılmış bu beş defterde has isimler ve bazı deyimler Fransızca olarak kaydedilmiştir. İki günlük yazılar da tamamen Fransızcadır.
Mustafa Kemal'in Nisan 1915'te Kemalyeri'nden verdiği emir şudur: ''Benimle beraber burada muharebe eden bilcümle askerler kat'iyyen bilmelidir ki, uhdemize tevdi edilmiş namus vazifesini tamamen ifa etmek için, bir adım geri gitmek yoktur.
"Albay Mustafa Kemal beş ay önceki düşmanın ilk karaya çıkış hareketinden beri 19. Tümen başında parlak şekilde savaşmış ve İngilizlerin Anafartalar bölgesinde son büyük çıkarma hareketleri karşısında en müşkül bir anda kumandayı üzerine almıştır... Bu görevi, büyük bir cesaret ve bilgi ile başarmıştır. Kendisini bu hususta takdir ettiğimi bildiririm.''
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'E VERİLEN NİŞAN, MADALYALAR Beşinci Rütbe'den Mecidi Nişanı (1906) Dördüncü Rütbe'den Osmani Nişanı (1913) Lejyon Donör Nişanı (1914, Fransa tarafından) Sen Aleksandr Nişanı'nın Komandör Rütbesi (Bulgaristan tarafından) Harp Madalyası (1915) Gümüş Muharebe Liyakat Madalyası (1915) Altın Muharebe Liyakat Madalyası (1916) Üçüncü Rütbe'den Osmani Nişanı (1916) Birinci ve İkinci Rütbe'den Demir Salip nişanları (1916) İkinci Rütbe'den Mecidi Nişanı (1916) Üçüncü Rütbe'den Muharebe Liyakat Madalyası ve İkinci Rütbe'den Harp Alametli Askeri Liyakat Madalyası (1916, Avusturya-Macaristan tarafından) İkinci Rütbe'den Osmani Nişanı (1917) Altın Muharebe İmtiyaz Madalyası Birinci Rütbe'den Kılıçlı Mecidi Nişanı (1917) Birinci Rütbe'den Kron dö Prus Nişanı (1918, Alman İmparatoru tarafından) Yeşil ve Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası (21 Kasım 1923)
233 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.