Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Melih Ertuğrul

Melih Ertuğrul bir yorumu yanıtladı.
688 syf.
6/10 puan verdi
İlk romanların kaçınılmaz otobiyografik örneklerinden biri olsa da mümkün olduğunca bir gizem romanı yaratma isteği duyan yazar sanki bir nevi gelecek romanları için pratik yapıyor gibi rahat, uzatarak ve hikayeyi belli bir merkeze oturtma kaygısını pek gütmeden yazmış. Romanını yazarken daha çok orta sınıftan, yazarın kendisinin doğrudan bir izdüşümü olarak okunabilecek bir karakterin zihinsel yanılsamalarını ve bunu yaratan teatral ada hikayesinin gizemli ve tuhaf atmosferini yazabilme endişesi içinde John Fowles. Bir roman yaratabilme alıştırmalarının bilmem kaçıncısı olarak tanımladığı bu romanı onu edebî açıdan tatmin etmemiş. Buna şaşırmamak gerek. En çok satan romanında paragraflar uzadıkça uzuyor. Romanlar bilinçli veya bilinçsiz olarak bir merkez etrafında döner; Büyücü de bir ana merkez ve onu döndüren küçük merkezlerle kurulmuş bir roman olsa da bu merkezler bütünlüğe kavuşmada hep gecikiyor. Metinlerarası bağlantıyı Fırtına ile kuran roman, bir Shakespeare fantazisi yaratma çabasında. Bu başlı başına farklı ve yaratıcı bir düşünce olsa da bu fantazi bir zaman sonra yazarın fazla ayağına dolanmış gibi. John Fowles da bu romanı pek dert etmemeyi öğrendiğini söylüyor. Roman yaratma tutkusunun önemsenecek bir örneği olması nedeniyle romanı okurken büyük keyif almasam da ona dair hatırladıklarımda acımasız olmayacağım.
Büyücü
BüyücüJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 20242,176 okunma
Bu yorum görüntülenemiyor
Reklam
Melih Ertuğrul yorumladı.
120 syf.
6/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Kitaba çok heyecanla başladım. Çok güzel ve merak uyandırıcı bir konu. Jean Daragane isimli bir yazarın Paris'te olan mütevazı hayatına bir anda iki kişi girer. Yazarın telefon defterini kaybettiği ve defteri bulduğu gerekçesi ile defterdeki bir kişi hakkında bilgi almak isteyen Gilles Ottolini yazarın geçmişiyle bir yolculuğa çıkmasına sebep olur. Soru işaretleri ve eski olayları hatırlamanın verdiği garip bir durumla karşı karşıya kalır yazar. Bu süreçten sonra okurda zaman kaymalarını yaşatan bazı olaylar okuyoruz işte benim tıkandığım nokta bu. Kitabı ikinci kez okumak istiyor muyum emin değilim. Bu durum motivasyonu çok düşüren bir durum. Aslında gayet açıklayıcı bir dil kullanan yazarın olayları bu denli karıştırmasına anlam veremedim.
Mahallede Kaybolma Diye
Mahallede Kaybolma DiyePatrick Modiano · Can Yayınları · 2019428 okunma
Melih Ertuğrul okurunun profil resmi
Karmaşık olması, zamanla ilgili bir romanda zaman kaymalarıyla bir yapı oluşturulması gayet normal değil mi? Siz kitaba başka bir beklentiyle başladığınız için zor gelmiştir.