Büyücü

John Fowles
Çevirmen:
Meram Arvas

Yıldız Tilbe kafası ile yazılmış bir kitap okudum sanki ...
2022 12. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2022 15:43
Öncelikle Ayrıntı Yayınlarına "karınca duası"puntolarla kitabı basıp, zor olan bir okumayı daha da zorlastirdiklari için burdan sukranlarimi iletiyorum. Yazar şizofren, siz şaşı yaptınız beni :D Çok önceden John Fowles'in "Mantissa" eserini okuyup begenmemistim ,bu yüzden de bu eserini yıllarca kitapligimda bekletip durdum. Sonra bir şans daha vermeyi düşündüm yazara ,ve iyi ki de vermişim. İnsanlar olmasa da kitaplar ikinci şansı hak ediyor:)) "Büyücü" upuzuuuuunnnn tasvirlerden dolayı geniş bir zamanımı almış olsa da ,hayata dair müthiş tespitlerinden dolayı ismi gibi beni büyülemeyi başardı. Oxford mezunu olan N.Urfe özel bir okulda öğretmenlik yapmak için bir Yunan adasına gider ve orada simyaci Candhis ile tanışır. Sonrasında..... Sonrasında oyun ve yalanlar . Gerçek ,yalan ,oyun bir birine öyle bir iç içe ki ,hangisi yalan ,hangisi oyun, hangisi doğru demekten kendimi şizofreni olmanın eşiğinde buldum. Tam "Lina taşları yerine oturtmayı başardın" diyorum ki Fowles o taşları darma duman etmeyi başarıyor. Benim için zor bir okuma oldu diyebilirim, yazar için de yazması zor olmuş olacak ki eseri bitirmesi 15 yılını almış. Herkesin seveceği tarzda bir kitap olmadığını düşünüyorum .Uzun tasvirleri bazen sıkıyor. Ben bazı cümleleri bir kaç okumak zorunda kaldım bu yüzden. Ama felsefe sevenlere gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim.
Ne kadar özgürüz?
2021 93. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2021 14:56
"Afallatıcı, hırslı ve muhteşem. Hiçbir kategoriye tam olarak uymuyor; aynı anda hem pitoresk bir savurganlık, hem vahşi ve komik bir maskaralık, hem gerilim ve korku, hem de son derece ciddi bir araştırma… Heyecan verici bir kovalamaca, alegorik bir romantizm, modern aşkın sofistike bir anlatımı, tüyleri diken diken edecek bir hayalet hikayesi… Kışkırtıcı ve inanılmaz derecede teatral - kendine rağmen inandırıcı." 1966 yılında, “Büyücü” ilk kez yayınlandığında, New York Times’ta yer alan bir incelemeden kopyaladığım bazı notlar bunlar. Çok beğendim; benim sayfalarca anlatmaya çalışacaklarımı birkaç cümlede özetleyivermiş sanki… Yine de kendimi tutamayıp, bir de ben, yorumlamaya çalışırsam…. Kahramanımız; uzak bir Yunan adasında İngilizce öğretmenliği yapmayı kabul eden Nicolas Urfe, hayata biraz yüksekten bakan, ukala tavrı ile daha romanın başında kadranımıza giriverir. Asker babasını evde yarattığı baskı ile hatırlayan, anne ve babası bir uçak kazasında aniden ölünce -üzüntü ile birlikte- bir rahatlama da hisseden, Oxford’lu bir İngiliz olmanın getirdiği -ya da gerektirdiği mi desem?- tüm o kendini beğenmişliği üzerinde taşıyan Urfe, bizi ikilemde bırakır: Onu bir taraftan benimseriz; zira aynı bizim gibi zihni çelişkilerle dolu, yaşam mücadelesini sürdürmeye çalışan sıradan bir orta sınıftır. Diğer taraftan itici buluruz; zira o ukalalığı, olduğundan daha değerli görünme çabası ve duygusuzluğu bizi rahatsız eder. Hele hayat dolu, doğal, içten, Avusturalyalı güzel Alison ile iniş-çıkışlı ilişkisi ve maço tavırları iyice kafamızı karıştırır. Hikayenin merkezinde, öğretmen olarak gittiği Yunan adasında yerel bir milyonerle, Maurice Conchis ile, arkadaş olur Urfe. Arkadaşlık çok geçmeden, gerçekliğin ve fantezinin kasıtlı olarak manipüle edildiği ölümcül bir oyuna
Kral çıplak!
2023 115. kitabı
Yarım bırakmayı defalarca düşünmüş olsam da bu kadar övülen, yüksek puanlı bir kitabın sürekli bir yere bağlanacağını uma uma okumaya devam ettim. Ne var ki hayal kırıklığına uğradım: Aşırı betimleme, saçma kurgu, lüzumsuz cinsellik, çok fazla mitolojik bilgi, tatmin etmeyen bir son… Ayrıca gereğinden fazla uzun. 672 sayfalık kitap çok daha kısa bir şekilde anlatılabilirmiş bence. Velhasıl kelam zamanınıza ve paranıza yazık, okumayın. Büyücü John Fowles
Edebiyat & Roman
Fowles#1001kitap~~~KülliyatımdakiSonKitap
2022 6. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2022 01:23
"""Büyücü""" 1001kitaptaki son Fowles kitabimdı zira bu kitabı çok seveceğimi düşünüp en sona bırakmıştım ki gerçekten de çok sevdim tüm kurduğu bağlantılarla, ama benim Fowles maceram henüz bitmedi zira ben yazarı çok severim ki tüm kitaplarını okuyacağım... Büyücü, Fowles'ın yayımlanan ilk romanı olmamasına rağmen, aslında onun ilk romanıdır, çünkü yazar bu romanı yazmaya 1950'lerde başlamıştır. Londra'nın gri çürüyen atmosferini ve göz kamaştırıcı Yunanistan'ı anlatan, insanlığın yaşam ve sanat konusundaki aşkınlığına ve arayışına dair 1kitaptır. Savaş sonrası dönemin sıradan 1lngiliz orta sınıf erkeği ola­n Nicholas, içine kapanık, saf ve cinsel anlamda yırtıcıdır. Aslında Conchis ve güzel ikiz­lerle karşılaşması sırasında gelişen olaylar Nicholas için olduğu kadar okur için de zorlayıcı ve sarhoş edici bölümüdür. Genel etkisi çok güçlüdür ancak özgürlük, mut­lak güç, bilgi, aşk kavramı ve deneyimi gibi konularda muğlaktır. Ortaya çıkardığı sorulara cevap bulmaya ça­lışmaz ve bundan dolayı "Büyücü" hem heyecan verici hem de rahatsız edici olup, yer yer de sinir bozucudur. Fowles seviyorsanız Shakespeare Fırtına sevmek zorundasınız kesinlikle tavsiye ederim onu da, çok etkileyici cümleler vardı ki Shakespeare in olmazsa olmaz kitabıdır bence başka 1cok kitaba da ilham olduğundan dolayı, önce onu okumanızı tavsiye ederim ki Fowles in Koleksiyoncu kitabı da yine Fırtına kitabıyla bağlantılıdır eğer sevmemişseniz Koleksiyoncu yu, önce Fırtınayı okuyup tekrardan okuyunuz lütfen sevilmeme ihtimali """0""" olan 1kitaptir bence :-))) yazarla da o kitapla tanışıp bağımlı olduğum unutulmazımdır... Kitap benim için 4ana bölümden oluşmaktadır kendimce ayırdığım kısımda 3.bolum beni en yoran kısımdı takip etmekte ve cümleleri yerine oturtmakta beni epeyce zorlandı ama yine
BüyücüJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 20242,722 okunma
Bu kitap insanı deli eder.
2022 37. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2022 04:01
Büyücü/John Fowles "Burada hepimiz birer oyuncuyuz dostum. Hiçbirimiz gerçekte olduğumuz kişi değiliz. Hepimiz yalan söyleriz, bazılarımızsa hep." Şöyle bir düşündüm de kitabı elime aldım ve okudukça okudum, yetmedi daha fazla okumaya devam ettim... O kadar sürükleyiciydi ki; kendimi susamışken bir kuyudan çektiğim tuzlu suyu içmiş gibi hissediyorum... Sizlere ne karakter, ne mekan, ne de zamandan bahsedeceğim bunun yerine psikiyatri, paranoya, şizofreni, uç noktada fanteziler ve delilikten bahsedeceğim. Okurken kendinizi bir oyunun içinde oyuncu olarak düşünürken meğer başka bir oyunun parçası olduğunuzu fark edeceksiniz... Çok fazla uzatmaya gerek yok "Büyücü" mükemmele yakın bir eser. (Puan 9/10) Son tavsiyem kitapta Shakespeare'e çok atıf var özellikle fırtına adlı eseri okumuş olmam kitabı okurken çok yardımcı oldu sizlere de tavsiye ederim. İkinci resme @ayrintiyayinlari 'nın basmış olduğu külliyatı bıraktım merak edenler listelerini oradan yapabilir. Okumamıza vesile olan Irmak Mumen 'e ve #12ay12kitap ailesine çok teşekkürler... Herkese iyi okumalar... Kitapla kalın #johnfowles #büyücü #12ay12kitap #booklover #book #kitap #kitapönerisi
BüyücüJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 20242,722 okunma
''Sen beğenilmek istiyorsun. Bense yalnızca var olmak.''
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 15:42
Kitabın ilk başlarda oldukça zor aktığını söylemeliyim. Ama bir basamak var ve orayı geçtikten sonra su gibi akmaya sizi içine almaya, “büyü”lemeye başlıyor. Sabredip okumaya devam edenler için sürükleyici bir görsel-zihinsel - oldukça ayrıntılı mekan betimlemeleri var- şölene dönüşüyor. Yazarın gelişimini kitap boyunca görebiliyorsunuz. İlk başında hissettirdiği metafizik havadan sıyrılıp bambaşka bir boyuta psikolojinin pozitivist yaklaşımıyla harmanlanan bir bakış açısına evriliyor. Yazarın son sözünü okuduğunuzda ise bunun nedenini anlıyorsunuz çünkü kitabın tamamlanması 15 yıl sürmüş. Betimlemeleri oldukça ayrıntılı ancak biraz karmaşık bazı yerlerini okurken zihnimde canlandırmakta zorlandım. Buna rağmen Yunan Adaları'nın eşsiz güzelliğinde bir yolculuğa çıktığımı hissettim. Az önce bahsettiğim gibi psikolojik terimler, çıkarımlar da kitapta yer alıyor ve özellikle Jung'a göndermeler yapılmış. Benim ilgi alanım olduğu için bu kısımları çok sevdim ancak biraz karmaşık gelebilir. Bunun yanısıra mitolojik karakterlere ilişkin sembolik ögelerin yoğunlaştığı bölümler Yunan mitolojisiyle ilgilenenleri cezbedecektir. Aynı zamanda II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan o korkunç olaylar, işkenceler ve toplama kamplarıyla ilgili detaylar da kitapta yer alan, hüzün ve tiksintiyle okuduğum kısımlar . Anlaşılacağı üzere çok yönlü bir kitaptı Büyücü. Heyecan ve merak ögesini sürekli canlı tutan, elinizden bırakamayacağınız türden. İnsana ve insan doğasına dair çeşitli analizlerin, üstü kapalı göndermelerin olduğu ve sizi karakter gibi dönüp kendinize bakmaya zorlayan. Siz de ana karakter Nicholas gibi neyin gerçek neyin sahte olduğuna emin olamıyor, bocalıyorsunuz. Hatta Nicholas gibi Conchis'e öfkelenebilirsiniz bile. Ama en başından beri doğallığına hayran olduğum
Puan vermedi·
Büyücü, insan zihninin labirentinde metafizik bir eğlence yolculuğu gibidir. Bu labirentlerde gerçeklik ve fantezi arasındaki gri alan kahramanlarımız tarafından ihlal ediliyor.
Ben Hem Suyu Hem Dalgayı İçiyorum
2022 1. kitabı
| Dünya Algısını Gizemle Kırmak Büyücü, çok katmanlı bir anlam dizgesi. Ayaklarım bu dizgeye dolandığı ân, her tanesini harflerin oluşturduğu kumlarda yürüdüm, metafor rüzgârlarını ben üfledim, suyu değil dalgayı içtim. Yıkıcı. Gerçeğin hızla aktığı, suyun bazen kırıldığı, kayganlaştığı bir sarmal gibi. Ve onun içinde tümüyle var olmak için onun dışına çıkılamadığı bir mekânın kendisi. Ki bütün o mekân sonsuza dek kilitli. Fotonlar, neonlar, tohumlar hepsi önümde uçuştu. Portreler, biblolar, şamdanlar bir semboller ritüeline soyundular. İpek kumaşlara büründüm, ağdalı dekorları, ağır vitrinleri reddedip dolunay manzaralı patikalardan yürüdüm. Sapakta durdum, bana yaşamımı kazandıracağını umduğum zarları attım, içinde satirler saklanan heykelleri okşadım. Gülümsedim. Parçacıklar ve nesneler ordusunun evrenin sayısızlığının devasa ve döngüsel duyusuyla salınımı. Bir gösteri. Yalnız, sahnede ışıkları kimin yaktığının, rollerin, konumları tâyin edilemediği. (Burada Büyücü’yle sayesinde tanıştığım ve kendisinin kitaplarla ilgili tespitlerini en az Büyücü’nün kurgusal mekânındaki simgeler ve öğretiler kadar büyüleyici bulduğum saygıdeğer https://1000kitap.com/absurdus’ya teşekkür etmeden ilerlemek istemiyorum. Kendisi, bence en iyi roman okuyucusu, hatta okumak değil, içmek, dalgayı içmek gibi. Çok teşekkür ederim! Eşsiz bir deney / deneyimdi.) (Ayrıca okumalarımda bana eşlik eden hayaletime, birlikte bazen tuzlu suyu bazen dalgayı bazen de kanı içtiğim paralel izdüşümüme çok katmanlı sevgiler..) (: - | Gerçekleri Yeniden Düşlemek İstiyorum "Oyunlar bizim için itiraf edebildiğimizden çok daha derin ve önemlidir" [Aristos,
İkinci Martin Eden
2022 39. kitabı
Üstadın Fransız Teğmenin Kadını ve Koleksiyoncu eserlerini oldukça beğenmemin ardından diğer yazdıklarına da bakmak istediğim dönemde, okunabilecek en doğru zamanda elime alıp başlamaya cesaret ettiğim şaheseridir. Yazarın felsefesine (varoluşçuluk) katılmamakla birlikte kendi düşünceleriyle mükemmel bir tutarlılıkla kaleme aldığı bu eserde, kurgunun fevkalade seviyesini kaleme almıştır. İkinci Martin Eden olduğuna inandığım bu eserin, benzetmemi şahsımca hak etmesinin en temel nedeni okuyucusunu da "Kahraman'ın yolculuğu" sırasında karakter gelişimine rızasını sormadan katabiliyor oluşudur. Eserin içeriğiyle ilgili söylenebilecek her şey 'tat kaçıran' olduğu için içerik hakkında hiçbir şey söylememeyi tercih ediyorum. Yalnızca "Okunabilecek en doğru zaman nedir?" sorusuna cevaben, kendisinin dibe vurmuş olabileceğini düşünen okurların kitaba başlamasının optimum zamanlama olduğunu zannediyorum. "Roman okumak ne işimize yarar?" sorusunun zarif bir cevabını da bu eserde bulabileceksiniz.
2023 14. kitabı
Büyücü, büyüleyici bir kitap gerçekten, mutlaka okunması gereken listeme de rahatlıkla ekleyebilirim. İlk 100-150 sayfa biraz daha ağır ilerlemesine rağmen, sabırla devam etmenizi tavsiye ederim. Şuana kadar okuduğum tüm kitaplardan farklı, insanı savurup duruyor. Yalanlar, gerçekler, hepsi birbirine karışıyor. Tam bu sefer artık doğru yoldayız diyorsunuz, yine yalanların içinde boğuluyorsunuz. "Yalan dünya" kavramı bu olsa gerek. Ben kitabı okurken ve özellikle de bitirdikten sonra hayatı sorgulama seviyemi artırdım. Hikaye “Truman show” gibi. Birileri sizin tüm haytaınızı, yapacaklarınızı, ilişkilerinizi sürekli takip ediyor ve etkiliyor, sizi de o kadar manipüle ediyor ki, onların istediklerini yapıyorsunuz. Ve önemli bir konu daha, insan hayata karşı bir kere güveninin kaybetti mi, bir daha iflah olmuyor. Kitabın sonunda da bu güven kaybının sonuçları yer alıyor. Konusundan biraz bahsedecek olursam; Hikayenin kahramanı Nicholas Urfe, ailesini küçük yaşlarda keybetmiş ancak babasının güçlü etkilerini hep yaşatan, Oxford mezunu ama çağının bunalımlarını yaşayan, kadınların duygularını önemsemeyen, sadece bedenlerine odaklanan, doğru dürüst bir işte çalışmayan, kendisin olduğunda daha fazla gören bir genç. Londra'nın kasvetinden kaçmak için, belki de kendinden kaçmak için bir Yunan adasında bulunan öğretmenlik görevini kabul ediyor. Adaya gitmesiyle birlikte hızlı bir şekilde Conchis ile tanışıyor, başlangıçta onun doğaüstü birtakım güçleri olduğunu sansa da, sonradan herşeyin bir kurmaca olduğunu anlıyor. Conchis'in ona anlattığı hemen hemen her şeyin bir hikaye olduğunu, sürekli onun tarfında izlenerek, hayatına müdahale edildiğini, onun sayesinde tanıdığı kızların da yalan olduğu, herşeyi sürekli bir oyun olduğunu anlaması çok uzun zaman ve zorlu bir süreçte

John FowlesYazar · 10 kitap
John Robert Fowles, İngiliz roman ve deneme yazarıydı. Londra yakınlarındaki Essex, Leigh-on-Sea'de doğdu. Oxford Ünivesitesi'nde gördüğü Fransızca eğitiminin ardından Fransa ve Yunanistan'da öğretmenlik yaptı. İlk romanı olan Koleksiyoncu'nun başarı kazanmasının ardından kendini tamamen yazarlığa adadı. 1968 yılından başlarak İngiltere'nin güneyinde küçük bir liman kasabası olan Lyme Regis'te yaşamını sürdüren ve 1979'da Lyme Regis Müzesi'ne küratör olarak atanan Fowles, 5 Kasım 2005'te ölmüştür. Postmodern romancıların öncülerinden biri olarak kabul edilen Fowles, yayımlanan ilk eseri The Collector (Koleksiyoncu) ile büyük üne kavuşmuş ve ticari başarı kazanmıştır. Aslında Koleksiyoncu, Fowles'un üzerinde çalışmaya başladığı ilk romanı değildir. 1950'li yılların başında yazımına başladığı Büyücü adlı eseri, Fowles'un üzerinde çalıştığı ilk romandır ve ancak 1965 yılında basılabilmiştir. Mitolojik öğelere ve Shakespeare'in ünlü oyunu Fırtına'ya çeşitli göndermelerin bulunduğu metafizik bir eğlence treni olarak nitelendirilen Büyücü, Fransız Teğmenin Kadını ile birlikte yazarın en önemli eseri olarak kabul edilir. Fransız Teğmenin Kadını, Harold Pinter'in yazdığı senaryo ile filme de çekilmiş, Karel Reisz yönetimindeki filmin başrollerinde Jeremy Irons ve Meryl Streep oynamıştır. Bu filmin dışında The Collector (1965), The Magus (1968) ve televizyon için The Ebony Tower (1984) adlı eserleri de sinemaya uyarlanmıştır. Eserlerin birçoğu Türkçe'ye de çevrilmiştir. Roman ve denemelerinin dışında, şiirleri (Poem, 1973), çevirileri (Cinderella, Charles Perrault, 1974), senaryoları, adaptasyonları (Lorenzaccio, 1983--Alfred de Musset'nin bir oyunu) ve editörlük yaptığı çalışmalar (Thomas Hardy's England, Jo Draper) da vardır. Ayrıca yazar hakkında yazılmış eserler de mevcuttur.