Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Melik Taalluk:Kul bu isme Allahın insanı yeryüzünde halife kıldığı alanda kendisini desteklemesi için ihtiyaç duyar.Bu husus Kuranda "Muhakkak ben yeryüzünde bir halife tayin edeceğim"Hadisi şerifte ise "Hepiniz çobansınız ve yetkiniz altındakilerden sorumlusunuz"şeklinde vurgulanmıştır Tahakkuk:Melik odur ki varlığın tamamı ona aittir. Tahalluk:İnsanın iradesi Allahın iradesine uygunluk arz ederse arzu ettiği durum gerçekleşir.Bu durumda o kimse de melik olarak adlandırılır.Nitekim bu oluşum bir kutsal hadiste "Kul nafile ibadetlerle o dereceye ulaşır ki Ben onun gören gözü işiten kulağı tutan eli ve yürüyen ayağı olurum."şeklinde vurgulanmıştır
Ata Bin Ebi Rabah radıyallahu anh’den; “Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; “Müslüman kişi için Salih bir kardeşten sonra, faydalandığı şeylerin en hayırlılarından biri saliha hanımdır ki, ona baktığı zaman sevinç duyar, bir şey emrettiğinde itaat eder ve kendisinin yokluğunda iffetini ve malını muhafaza eder."
Reklam
ESMÂ’ÜL HÜSNÂ ŞERHİ
O’nun birinci ismi, isimler sultânıdır; Her ânın, her mekânın, her cânın cânânıdır. Kur’ân’da ilk âyetin, başlangıç kelâmıdır, Her zerre “ALLAH” diye, O’nu söyler durmadan.. Vârettiği herşeyi, ayırdetmeden gören, Her şeye adâletle, hayır ve rahmet veren, Her mahlûkâ acıyan, ve çâreler gönderen, Sonsuz merhametiyle, âleme RAHMÂN dır
El Melik / Her şeyin maliki olan
Kul bu isme, ALLAH'ın insanı yeryüzünde halife kıldığı alanda kendisini desteklemesi için ihtiyaç duyar. Bu husus Kur'an'da "Muhakkak ben, yeryüzünde bir halife tayin edeceğim" (2:30), hadis-i şerifte ise "Hepiniz çobansınız ve yetkiniz altındakilerden sorumlusunuz" şeklinde vurgulanmıştır. Tahalluk: İnsanın iradesi, ALLAH'ın iradesine uygunluk arz ederse, arzu ettiği durum gerçekleşir. Bu durumda o kimse de melik olarak adlandırılır. Nitekim bu oluşum bir kutsal hadiste "Kul nafile ibadetlerle o dereceye ulaşır ki, Ben onun, gören gözü, işiten kulağı, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum" şeklinde vurgulanmıştır. ALLAH'a muhtaç olmak, her şeye ihtiyaç dyumak anlamına gelir. Halife olmanın anlamı ise "Ey iblis, O Benim iki elimle (kudretimle) yarattığına secde etmene sana ne engel oldu" (38:75), şeklindeki ayet-i kerimesinde yer alan ve de Hz. Peygamberin "ALLAH Âdemi kendi suretiyle yarattı" hadisinde açıklanmıştır. Melik bazen, şedid (Mülkünde dilediğini yapan ancak hakkı dileyen) anlamına gelir. Bu nitelik, mülkünde tasarrufta bulunan melik için özel bir anlam taşır.
“Şu anda yetişkin olan otistik bir çocuğa sahipseniz, ya da kendiniz bir otistikseniz ve bu kitabı okuyorsanız, bilgilendirilmemiş bir topluma otizmi ve onun bir bireyi nasıl etkilediğini anlatmanın tek yolu farkındalık ve eğitimdir. Umarım dünya otistik çocuğun ve yetişkinin özel doğasını öğrenecek, anlayacak ve onun getirdiği eşsizliği benimseyecektir. Böylece dünya otistiklerin davasını anlayacaktır.”
Amerikan Sağlık Bakanlığı’nın duyurusuna göre; “Otistik çocukların ebeveynleri umutsuzluk içinde olabilirler ve bu yüzden gerçekçiliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerinin kolay hedef kitlesi haline gelmişlerdir. Otistik çocuklar için diyet ürünleri pazarlayıcıları kendi ürünlerinin tam bir besin sindirimini desteklediğini ve böylece otizme sebep olan nöro-toksik molekülleri engellediklerini iddia etmektedirler. Bu yanlış ve temeli olmayan bir iddiadır.” Şu ana kadar bu iddiaları destekleyecek hiçbir araştırma verisi elde edilmemiştir. Ayrıca hiçbir medikal kuruluş ve otorite de iddiaları destekleyecek bir şey söylemiyor. Amerikan Otizm Derneği de besin takviyelerinin bir tedavi olamayacağını açıklamıştır.
Reklam
ASA, otizm araştırmalarında aktif olarak görev alan ve bilgi toplanmasına yardımcı olan öğrencilere ve bireylere burs imkanı sağlamakta ve çeşitli ödüller vermektedir. Bu burslar öğrencilerin eğitim masraflarını karşılamaya, ya da araştırmalarını devam ettirmelerini sağlayacak finansal kaynağı bulmalarına yardımcı olmaktadır. ASA ayrıca akademik olarak uzmanlaşmış ve yüksek derecede öğrenim aşamasına geçmiş otistik öğrencilere de burs imkanı sağlıyor. Yılın otizm kuruluşu, yılın ebeveynleri, yılın otistik öğrencisi ve yılın otizm profesyoneli gibi ödüller de ASA tarafından verilmektedir. Bütün bu çabalar aslında toplumun bir parçası olan otistikleri tanıtmak ve otizm çalışmalarına katılımı yüksek seviyelere çıkartmak içindir.
Sabitlenme bazen iyi bir şey olabilir. Sabitlenme alışkanlığını çocuktan almayı öneren eski metot, günümüzde bu sabitlenmeyi öğrenme sürecini desteklemekte kullanmayı öneren yeni bir fikirle değişmiştir. Eğer otistik çocuk belirli bir çizgi filme odaklanmış ve söylenenleri ezberlemişse, programın sesini tamamen kısın ve çocuğun çizgi filmde neler olduğunu yakalamaya çalışırken alt yazı olarak sunulan cümleleri söylemesini sağlayın. Programda geçen tüm kelimeleri söylemeyi başardığı zaman, bir süre sonra bu kelimeleri gerçek program sesiyle bağdaştırmaya başlayacaktır. Bu yöntem sabitlenmeyi dizginlemekle kalmayacak, aynı zamanda sabitlenme alışkanlığını öğrenmeyi tetiklemek için yeni bir silaha dönüştürecektir.
keşke Türkiye'de de olsa çıldırıyorum.
Ülkemizde henüz olmasa da, örneği A.B.D.’de otistik çocuklara köpek hizmeti sunan bir servis de vardır. 4Paws, ilk otistik çocuklara yardımcı köpek ajansıdır. Bu ülkedeki aileler otistik çocukları için bir doktorun onayı ile hiçbir ailenin vazgeçemeyeceği yardımcı köpeklere sahip olmaktadırlar. Yardımcı köpeklerin eğitim aldığı diğer bir davranış ise tekrarlanan davranışları algılamadır. Eğer bir otistik çocuk bir çok otistik çocuğun yaptığı gibi ellerini içe doğru döndürerek çırpıyorsa hemen ebeveynlerden biri ona dokunarak bunu yapmasını önlemeye çalışır. Bu artık köpeğin görevidir. Köpek çocuğun bu davranışı sırasında nazikçe ona dokunur ya da sürtünür ve çocuk da doğru tepki vermeyi ve yaptığının uygunsuz bir şey olduğunu öğrenir ve bu davranışı terk eder.
aileye bir de danışma hizmeti verilirse bu daha makulmüş cidden
Otizm kendine has bir rahatsızlık olduğundan devlet okullarındaki öğretmenler buna yönelik özel eğitim almışlardır. Bu konuda eğitim almış öğretmenlerin çoğu da otistik çocuklarla onların ebeveynleri gibi iletişim kuramamaktadırlar. Avrupa ülkeleri ve Kanada bu konuya daha farklı bir şekilde para harcamaktadır. Doktorlara ve öğretmenlere para ödemek yerine, parayı direk aileye verip tedavi yöntemini onların seçmesine izin vermektedirler. Bu yöntemde para çocuğun tedavisi ve gelişimi için kısıtlı seçeneklere sahip olan okullara aktarılmak yerine direkt olarak ailelere verilmektedir.
Reklam
bu da aileyi çok büyük unutlandırıyor, zararlı aslında
Yanlışlardan biri de otistik olan herkesin bazı özel yeteneklere sahip olduğunun düşünülmesidir. Bir çok otistik çocukta ilginç hafıza ve sayma becerileri görülmektedir. Bazı otistik çocuklar da tek bir şeye odaklanmakta ve bu konuda uzmanlaşabilmektedir. Ancak buna benzer hiçbir yeteneğe sahip olmayan da birçok otistik çocuk vardır. Bu sabitlenme bu yanlışın temeli olabilir ve sadece birkaç otistik çocuğun gösterdiği bu ilginç kabiliyet insanlara sanki bu durum çok yaygın bir şeymiş gibi gelebiliyor.
Otizmim tedavisi ile ilgili bir çok hikaye ve öykü vardır, ya da bazı sihirli tedavi efsaneleri duyarsınız. Bunların hiç biri doğru değildir. Bu türden söylentiler, hem ailelerde, hem de öğretmenlerde, sadece bunun bir yalan olduğunu anlayacakları ana kadar geçici bir umuda neden olmaktadır. Otizm için sadece bir tek ispatlanmış tedavi metodu vardır ve bu da tam bir iyileşme sağlamaz. Bu tedavi yöntemi ise bir çeşit eğitim programıdır. Bu program sayesinde otistik çocuk, normal bir yetişkinlik yaşamasına izin veren alternatif iletişim ve davranış becerileri öğrenerek, sahip olduğu kısıtlamaları aşmaya çalışır.
İletişim
Otistik çocukların konuşmalarına ilişkin diğer bir özel husus da şudur; bu çocuklar çoğu kez iletişim kurarken anahtar kalıplar ya da sesler kullanırlar. Örneğin otistik bir çocuğun her cümleye başlamadan önce “Meyveli keki seviyorum” gibi standart bir cümleyi söylediğine şahit olabilirsiniz. Örneğin bu şöyle bir ifade olabilir; “Meyveli keki seviyorum, senin adın ne?” Bu başlangıçta komik gözükebilir ama çocuk daha sonra eklemek istediği diğer mesajı söylemek için zihinsel olarak bu kalıba ihtiyaç duymaktadır. Başka bir otistik çocuk önce bir kelimeyi, örneğin ismini heceleyebilir. Örneğin şöyle diyebilir; “K – E – M – A – L, Kemal diye okunuyor, senin adın ne?” Bu ne söylediğiyle bağlantısız olarak zihnine yerleşmiş bir bilgidir ve sonrasında bir cümle kurmak için otistik çocuk bunu söylemek zorundadır.
Mesela otistik bir çocuğun sıcakladığı zaman yolun ortasında soyunarak koşmaya başladığı görülebilir. Onun için iletişim budur. Çünkü o kendini o an sıcaklamış hissetmiştir. Soyununca serinleyeceğini düşünmektedir. Bu nedenle soyunur ve serinler. İşte bu onun anlama ve gereğini yapma tepkisidir. Ancak sosyal kabul gören iletişime göre bu durumu anlayamazsınız.
63 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.